no wiec dobra, to kto ma jakieś fajne przepisy jeszcze?ja oczywiście również postaram się cos tu wrzucać
Dzisiaj proponuje...ryz na rożne sposoby, dla tych dla tych, którym normalnie ugotowany się znudził lub mają ochotę na coś niebanalnego
RYŻ ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ
Składniki:
600 g pomidorów,
300 g papryki
100 g ryżu,
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
koperek
kilka łyżek oliwy
papryka mielona,sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć(można na teflonie,można na oliwie) skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ryż ugotować, odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić je w plastry. W wysmarowanym oleju naczyniu układać warstwami: ryż, paprykę i pomidory, przesypując posiekanym koperkiem i przyprawami. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.Szamać:) Extra dodatek do pieczonego kuraka, dobre samo:)
Teraz ryż z sezonowymi warzywkami
RYŻ ZAPIEKANY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu,
l kg fasolki szparagowej,
3 łyżki rodzynek,
kilka łyżek oliwy
Świeża natka
Wykonanie:
Obraną, umytą fasolkę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy. Jak już jest dobra,wyjmujemy,odcedzamy i studzimy kroimy na kawałki.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. W tym czasie parzymy roszynki we wrzącej wodzie, odcedzamy. Mieszamy ryż, fasolkę i rodzynki z 2-3 łyżkami oliwy, solimy, pieprzymy do smaku i przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Posypujemy natką. Szamiemy:)
RYŻ ZAPIEKANY Z CUKINIĄ (ewentualnie kabaczkiem,bakłażanem)
Składniki:
1/2 szklanki ryżu,
50 dag obranej i oczyszczonej cukinii
10 dag żółtego sera,
sól,
papryka, bazylia, koperek ,natka
Wykonanie:
Ryż gotujemy. Cukinię zcieramy na tarce o dużych otworach. Żółty ser tez zcieramy. Ryż mieszamy z cukinią lub i serem. Do tego sypiemy przyprawy i zioła. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy. A koniec sypiemy natką,koprem. Szamiemy:) jak zawsze z kurakiem lub czyms innym,albo samo:)
Teraz inny wariant-Ryż na słodko:
RYŻ ZAPIEKANY Z BANANAMI
Składniki:
1,5 szklanki ryżu brązowego,
4 banany,
pół szklanki rodzynek,
cynamon
Wykonanie:
Moczymy rodzynki w gorącej wodzie.Gotujemy ryż. Obrane banany kroimy na plasterki. W żaroodpornym naczyniu lub formie wysmarowanej olejem układamy warstwy: ryż zmieszany z cynamonem, banany i rodzynki. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Ochota na słodkie zaspokojona
Kolejne przepisy wkrótce
Zmieniony przez - Caramel w dniu 2006-08-08 13:21:36
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------