SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy kulinarne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 355573

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
odkopuje

no wiec dobra, to kto ma jakieś fajne przepisy jeszcze?ja oczywiście również postaram się cos tu wrzucać

Dzisiaj proponuje...ryz na rożne sposoby, dla tych dla tych, którym normalnie ugotowany się znudził lub mają ochotę na coś niebanalnego

RYŻ ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ
Składniki:
600 g pomidorów,
300 g papryki
100 g ryżu,
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
koperek
kilka łyżek oliwy
papryka mielona,sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć(można na teflonie,można na oliwie) skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ryż ugotować, odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić je w plastry. W wysmarowanym oleju naczyniu układać warstwami: ryż, paprykę i pomidory, przesypując posiekanym koperkiem i przyprawami. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.Szamać:) Extra dodatek do pieczonego kuraka, dobre samo:)

Teraz ryż z sezonowymi warzywkami

RYŻ ZAPIEKANY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu,
l kg fasolki szparagowej,
3 łyżki rodzynek,
kilka łyżek oliwy
Świeża natka
Wykonanie:
Obraną, umytą fasolkę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy. Jak już jest dobra,wyjmujemy,odcedzamy i studzimy kroimy na kawałki.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. W tym czasie parzymy roszynki we wrzącej wodzie, odcedzamy. Mieszamy ryż, fasolkę i rodzynki z 2-3 łyżkami oliwy, solimy, pieprzymy do smaku i przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Posypujemy natką. Szamiemy:)

RYŻ ZAPIEKANY Z CUKINIĄ (ewentualnie kabaczkiem,bakłażanem)
Składniki:
1/2 szklanki ryżu,
50 dag obranej i oczyszczonej cukinii
10 dag żółtego sera,
sól,
papryka, bazylia, koperek ,natka
Wykonanie:
Ryż gotujemy. Cukinię zcieramy na tarce o dużych otworach. Żółty ser tez zcieramy. Ryż mieszamy z cukinią lub i serem. Do tego sypiemy przyprawy i zioła. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy. A koniec sypiemy natką,koprem. Szamiemy:) jak zawsze z kurakiem lub czyms innym,albo samo:)

Teraz inny wariant-Ryż na słodko:
RYŻ ZAPIEKANY Z BANANAMI
Składniki:
1,5 szklanki ryżu brązowego,
4 banany,
pół szklanki rodzynek,
cynamon
Wykonanie:
Moczymy rodzynki w gorącej wodzie.Gotujemy ryż. Obrane banany kroimy na plasterki. W żaroodpornym naczyniu lub formie wysmarowanej olejem układamy warstwy: ryż zmieszany z cynamonem, banany i rodzynki. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Ochota na słodkie zaspokojona

Kolejne przepisy wkrótce


Zmieniony przez - Caramel w dniu 2006-08-08 13:21:36

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
O, widze już coś jest, jak ktoś ma coś przeciwko temu tematowi to niech pisze, ale chyba nie ma w nim nic złego, a więc do boju!

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Dobra teraz coś odemnie: Sałatka z kapusty pekińskiej z pomarańczami
Składniki:
-150g kapusty pekińskiej (to jest jakieś pół małej główki)
-50g rodzynków
-1 pomarańcza
-50g orzechów włoskich
-75g jogurtu naturalnego
-1 łyżka oleju z orzechów włoskich
-sok z połowy limonki
-100g ziarnistego białego sera
-pół łyżeczki rozmarynu (świeżego lub suszonego)

Przygotowanie:-Kapustę umyć, dobrze osączyć i pokroić w cienki ukośne paski.
-Rodzynki umyć i osaczyć, pomarańcze obrać i zdjąć z niej tą błonke (no wiecie o co mi chodzi).
-Orzechy grubo posiekać.
-Wszystko włozyć do miski.
-Jogurt wymieszać z olejem i sokiem limonowym.
-Sos wymieszać ze składnikami w misce.
-Dodać jeszcze ser i rozmaryn i wszystko wymieszać.
Smacznego

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
Fajne tylko trzeba wybrac się na zakupki,bo moja lodowka swieci pustkami;-(

A ja mam ciąg dalszy ryż

Potrawka ryżowa

Składniki:
-torebka ryżu brązowego
-1czerwona papryka
-dymka
-10dag pieczarek
-10dag kiełków(mieszanych)
-15dag groszku
-sos sojowy
-przyprawy
wykonanie: Ryż gotujemy.Papryke i dymke kroiy w kostke.Pieczarki na cwiartki. Pieczarki,dymke i papryke dusimy około 5minut(na oleju lub teflonie z dodatkiem wody) Dodajemy kielki i groszek zalewamy 1,5szkl. Wody i gotujemy na srednim ogniu 8-10minut Dodajemy ryz, mieszamy. Przyprawiamy. Dodajemy sos sojowy.

KULKI RYŻOWE
Składniki:
-1 szklankaryżu brązowego
-2 łyżki ziarna sazamu
sos: łyżeczka sosu sojowego*,
kawałek kłącza imbiru
Wykonanie:
Ugotować ryż. Ostudzić. Wymieszać lub zmiksować na masę i uformować z ryżu małe kuleczki. Uprażyć ziarno sezamowe na patelni i obtoczyć nim kulki ryżowe. Przygotować sos: kłącze imbiru zetrzeć na drobnej tarce. Zalać kilkoma łyżkami gorącej wody i odcisnąć. Dodać sosu sojowego. Ułożyć kulki na talerzu i polać tak przygotowanym sosem. Można też sos podać osobno i maczać w nim kulki.

A teraz cos banalnie prostego i szybkiego ,a smakuje dobrze i ladnie wyglada.
Sałatka Ryżowa z Tuńczykiem:)
Składniki:
-200g ryżu brązowego ugotowanego
-ogorek kiszony
-pomidor
-cebula
-½ puszki tunczyka w sosie wlasnym(jak ktos lubi można dac wiecej
-sol,pieprz(lub inne przyprawy wedle uznania)
-oliwa z oliwek
-troszke soku z cytryny
Można zwiekszyc ilość składników.
wykonanie: Ugotowany,zimny ryz laczymy z pokrojonymi w kostke cebulka,pomidorem i ogorkiem. Dodajemy tunczyka,przyprawy.Mieszamy. Kropimy oliwa z sokiem z cytrynki. I do buzki:)

daje jeszcze pare z innej serii
Fajny dodatek do kuraka- gołąbki z kasza gryczaną:)(na 6sztuk)
Składniki:
-40dag ugotowanej kaszy gryczanej
-6lisci kapusty
-5dag suszonych grzybkow
-pół pęczka natki
-sól,pieprz
-300ml bulionu
wykonanie: Grzyby namoczyć,ugotować. Pokroić,wymieszać z kasząi natką. Przyprawić.Farsz układać na liściach,zwijać gołąbki. Włożyć do garnka,wlać bulion i gotować pod przykryciem około godziny

Pesto genovese z makaronu razowego
Skladniki:
-dowolna ilosc makaronu-taka aby się najeść
-ząbek czosnku
-odrobina parmezanu
-kilka orzechów włoskich
-oliwa
-sól ,pieprz
wykonanie: Orzechy tluczemy z czosnkiem,przyprawiamy solą i pieprzem.Wykładamy na ugotowany makaron z niewielką ilością masełka lub pokropiony oliwą(dosłownie kapka; polecam oczywiście tą wersje. Posypujemy startym parmezanem i gotowe.

Makaron z ziołami i pomidorami:
Składniki:
50g makaronu razowego suchego
2 pomidory
oliwa
świeże zioła(bazylia,pietruszka,koper, tymianek,oregano
wykonanie: Makaron gotować na półtwardo. Wyjąć,dodać pokrojone na ćwiartki pomidory,polać oliwą,posypać ziołami.

na dzisiaj na pewno koniec. Jak komus to sie przyda to beda nastepne.


Zmieniony przez - Caramel w dniu 2006-08-08 21:35:57

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 62 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 787
a moze ma ktoś jakieś ciekawe sposoby na jedzenie twarozka? :) dzisiaj wymieszalem twarog z jogurtem naturalnym to nawet niezle bylo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 557 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 14690
M_F sog za przepis z plackiem
tylko że ja nienawidze aromatu jajek więc troche mi to przeszkadzało ale dobra rzecz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
No dobra, zgodnie z zyczeniem, kilka przepisów z twarożkiem


Twaróg z kminkiem
Składniki:
-kostka twarogu
-3 łyżeczki nasion kminku
-sól
Sposób wykonania:
Twaróg rozetrzeć na gładką masę*. Dodać kminek i wymieszać. Twaróg przykryc i pozostawić na kilka godzin. Można przykryc np. serwetka i położyć na to coś cięzkiego np. talerz. (wszystko dla nabrania smaku:)Na koniec oprószyć solą.

Twaróg z szynką

składniki:
-kostka twarogu
-3 plastry szynki
-2 suche jagody jałowca
-1 młoda cebulka ze szczypiorem
-pieprz, sól, imbir, czosnek
Sposób wykonania:
Serek rozcieramy, aż uzyskamy konsystencję pasty*.
Dodajemy szynkę drobno pokrojoną, roztarte na proszek jagody jałowca, pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.
Wstawiamy do lodówki. Po 2 godzinach sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy jeszcze.
Twarożek ma bardzo mocny, pikantny smak.

Twaróg z sosem szczypiorkowym

składniki:
-kostka twarogu
-żółtko
- 1/2 szkl kefiru
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
-1/2 pęczka szczypiorku

Sposób wykonania:
żółtko utrzeć z kefirem, dodać musztardę, sól i drobno posiekany szczypiorek, wymieszać. Twaróg pokroić na kawałeczki lub rozetrzeć na gładką masę. Ułożyć na talerzyku, polać sosem, podawać. Sosu wychodzi dużo,więc można wstawić resztę do lodówki i wykorzystać drugiego dnia na kolejną porcję.


Twaróg z rzodkiewką
Składniki:
-kostka twarogu
-pęczek rzodkiewki
-pęczek szczypiorku
-sól
-pieprz

Sposób wykonania:
Twaróg rozetrzeć na gładką masę*. Szczypiorek pokroić drobniutko. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z twarogiem przyprawić solą i pieprzem.

Twaróg na słodko
składniki
-kostka twarogu
-garść rodzynek
-3-4 daktyle
-1/2 łyżeczki cynamonu
wykonanie
twarożek rozetrzeć. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Cynamon wymieszać z twarożkiem. Dodać rodzynki i daktyle.

Twarożek czosnkowy
składniki:
-kostka twarogu
-3ząbki czosnku
-1/2 pęczka szczypiorku
-sól,pieprz
wykonanie:
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem*.Ząbki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby przeszło czosnkowym smakiem.

* do kazdego przepisu najlepiej wybrac mokry twarog.jeśli takiego nie mamy dodajemy ok.4łyżki(lub tyle,w zaleznosci jaka konsystencje lubimy) jogurtu, maślanki czy kefiru

Zmieniony przez - Caramel w dniu 2006-08-09 11:35:56

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Chyba miałem dobry pomysł z reaktywacją tego postu

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Dobra, teraz ja. Było w którymś poście pytanie jak przygotować pierś z kurczaka tu przedstawie kilka przepisów na dania z drobiu w tym z piersi kurczaka:

Kurczak faszerowany

Składninki na 4 osoby(jak w mojej rodzinie):
-pęczek natki
-20dag twarożku z ziołami
-4 piersi kurczaka
-80dag brokułów
-łyżka oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-20dag ryżu
-łyzeczka kurkumy(opcjonalnie, bo to do zabarwienia ryżu jeśli używamy białego)
Przygotowanie:-Piersi naciąc tak żeby powstała w nich kieszeń.
-twarozek wymieszać z natką i napełnić kieszonki w miesie
-Brokuły ugotować(uwaga na garnek, zielenieje )
-Kurczaka smażyć na oliwie 5 minut z każdej strony, póżniej zdjąć z patelni oprószyć solą i pieprzem , przełozyć do żaroodpornego naczynia i piec w temp.200 stopni ok 15 minut.
-Ryż ugotować i już pozostaje tylko wyłozyc wszystko na tależ i szamać.

Szaszłyk drobiowy z cukinią i pomidorami:

Składniki:-10dag ryzu
-sól, pieprz
-15dag cukinii
-2 krążki ananasa (z puszki albo nie)
-2 małe cebule
-8 pomidorków koktailowych
-15dag piersi kurczaka
-2 łyzki oliwy z oliwek
Przygotowanie:-Cukinie(tego długiego łogura) oczyścić, umyć i pokroić w plasterki
-Krążki ananasa pokroić na ćwiartki, cebule na cząstki.
-Pomidorki umyc, mieso pokroić na kawałki.
-Teraz wszystko nabic na pal (znaczy się ten patyk).
-Usmażyć na oliwie (jakies 8-10min) od czasu do czasu przewracać.
-Szamać z ryżem ugotowanym na sypko.

Skrzydełka z ryżem jaśminowym
(no dobra może być inny, ale to fajnie brzmi)
Składniki:-20dag ryzu
-sól, pieprz
-3 średnie szalotki
-50dag skrzydełek z kurczaka
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki cukru
-3 do 4 łyżki sosu ostrygowego, ale moze być rybny lub nawet sojowy

Przygotowanie:-Szalotki obrać i posiekać
-Skrzydałka umyć, osuszyć, posypać pieprzem.
-Usmarzyc na gorącym ogniu, i zdjać z patelni
-Na tym samym tłuszczu zeszklic szalotki, dodać cukier i skarmelizować go.
-Dodać sos (jaki tam macie)
-Włozyc skrzydełka.
-Podgrzewać 10 min od czasu do czasu przewracając
-Jeść z ryzem (jak zwykle z resztą)

Na koniec jescze mój sos orzechowy, niezły do kurczaka:
-Na łyzce oleju zeszklić jedna posiekaną cebulę i zabek czosnku.
-Teraz atakujemy to dwiema łyżkami masła orzechowego + 100g uprazonych i posiekanych fistaszków (obierzcie je, tak jest lepiej )
-Jakieś dwie sety wody do tego + sok z cytryny + sos sojowy + pieprz i cukier.

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 62 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 787
@Caramel sog :) tylko pierwszy przepis mi niepasuje - nienawidze kminku ;p
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DLA Kogo Aerobik

Następny temat

ladny brzuszek...

WHEY premium