100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 23 g jednonienasyconych i 2 g wielonienasyconych do czego do smarowania pieczywa, duszenia warzyw, zup; dostarcza łatwostrawnego tłuszczu mlecznego o właściwościach przeciwutleniających, nawilża skórę, regeneruje nabłonek przewodu pokarmowego i sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej jelit dla kogo wrzodowców, kobiet w ciąży i karmiących, małych dzieci nie dla grubasów, chorych na nadciśnienie i miażdżycę oraz uczulonych na białko mleka
MIESZANKI MASŁA I OLEJU 100 g = 540 kcal
dostarcza ok. 64 g tłuszczy w tym 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g jednonienasyconych kwasów, 8 g wielonienasyconych. do czego do smarowania pieczywa, do duszenia, pieczenia, smażenia; smakuje jak masło, a ma mniej od niego kalorii, cholesterolu, tłuszczów nasyconych dla kogo odchudzających się, ale lubiących smak masła nie dla walczących z nadwagą i z podwyższonym poziomem cholesterolu, nadciśnieniem tętniczym i uczulonych na białko mleka.
MARGARYNA OBNIŻAJĄCA POZIOM CHOLESTEROLU (Benecol, Flora Pro-Active) 100 g = 660 kcal
100 g dostarcza 60 g tłuszczu, w tym: 18 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 30 g jednonienasyconych i 12 g wielonienasyconych do czego do smarowania pieczywa, duszenia warzyw i mięsa; 2 łyżki dziennie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi o 10-15% w ciągu trzech tygodni! dla kogo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, zawałowców nie dla wyjątkowo oszczędnych oraz cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
MARGARYNA 100 g = 660 kcal
100 g dostarcza 60 g tłuszczy, w tym: 12 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 16 g jednonienasyconych i 29 g wielonienasyconych do czego do smarowania pieczywa, duszenia warzyw, pieczenia ciast, do zup dla kogo dla osób z wysokim ciśnieniem (chroni przed miażdżycą) nie dla alergików (zawiera konserwanty, barwniki) i osób lubiących dania smażone (kwasy wielonienasycone zamieniają się w wysokiej temperaturze w wolne rodniki!)
SMALEC 100 g = 880 kcal
100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperatury dla kogo dla ludzi zdrowych (nie częściej niż raz w miesiącu) nie dla dzieci, osób starszych, ludzi z podwyższonym poziomem cholesterolu, otyłych i cierpiących na choroby wątroby
OLIWA Z OLIWEK 100 g = 880 kcal
dostarcza 99,6 g tłuszczu, w tym 15 g kwasów nasyconych, 70 g jednonienasyconych, 11 g wielonienasyconych do czego do robienia sosów sałatkowych, majonezu, do duszonych i surowych warzyw, zup, do smażenia warzyw, mięsa, do ciast, makaronów nie dla oszczędnych, najlepsza oliwa czyli z pierwszego tłoczenia (na etykiecie napis Extra virgin olive oil) jest 10 razy droższa od oleju
OLEJ SŁONECZNIKOWY 100 g = 880 kcal
dostarcza 100 g tłuszczu, w tym: 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 19 g jednonienasyconych i 65 g wielonienasyconych do czego do sałatek, sosu winegret, kręcenia majonezu; obniża poziom całkowitego cholesterolu, zapobiega miażdżycy dla kogo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu oraz mających problemy skórne (zmniejsza wydzielanie gruczołów łojowych, odżywia skórę właściwą) nie dla osób lubiących smażone potrawy; wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury zamieniają się w wolne rodniki, które mogą wywoływać nowotwory!)
OLEJ RZEPAKOWY 100 g = 880 kcal
100 g dostarcza 100 g tłuszczu, w tym 6 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 61 g jednonienasyconych i 29 g wielonienasyconych do czego do duszenia warzyw i mięs, zup, sosów, smażenia ryb dla kogo dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, trądzikiem, niedoborami witamin E i A nie dla osób wyjątkowo dbających o zdrowie (może zawierać kwas erukowy oskarżany o wywoływanie nowotworów)
O CO CHODZI Z TYMI KWASAMI?
kwasy tłuszczowe nasycone są w maśle, śmietanie, mięsie, smalcu. Jedz nie więcej niż 20 g dziennie, bo ich ich nadmiar prowadzi do chorób układu krążenia
jednonienasycone są w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym. Jedz od 17 do 24 g dziennie, bo trzymają w ryzach zły cholesterol
wielonienasycone
omega 3 są w tłustych rybach, olejach rzepakowym i słonecznikowym, margarynach . Jedz 1-3 g dziennie, bo hamują powstawanie zakrzepów żylnych
omega 6 są w oleju z wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowym. Jedz 5-10 g dziennie, bo obniżają poziom złego cholesterolu
PODSUMOWANIE:::::::>>>
ZŁOTY ŚRODEK:
Jak widać, zarówno masło jak i margaryna mają swoje wady jak i zalety. Moim zdaniem, aby w odpowiedni sposób dokonać wyboru pomiędzy tymi smarowidłami, , nie warto zasięgać rady ekspertów. Przede wszystkim różnica w bilansie zysków i strat wywołana spożywaniem któregoś z tych specyfików jest bardzo płynna, zmienia się na skutek nowo opublikowanych badań czy kolejnej kampanii reklamowej jednego z producentów. Ponadto, każdy organizm ludzki, mimo podobieństw, jest różny i ma różne potrzeby żywieniowe a tym samym różnie reaguje na porcje szkodliwych substancji serwowanych wraz z np.: kanapeczką.
Wydaje się, że najlepszym wyjściem byłoby zrezygnowanie z tych tłuszczów, ale czy można odmówić sobie cieniutkiej warstewki świeżego masełka, które tak kusi podniebienie?
....::pozdro::....
...WiNyL...