SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zbilansowana dieta redukcyjna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 741959

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Szczególnie mój nick i zdjęcie nad nim świadczy o tym, że czytam tylko i wyłącznie ebooki i arty Lyla

Jego zdanie na przełomie lat zmieniało się z tym się, zgodzę - tak jak powiedziałem bardzo chętnie zapoznałbym się z innymi referencjami - może jakieś konkretne nazwiska, bo ostatnio nie znajduje nic ciekawego...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
hmm ciekawa polemika...ja dam swoje zdanie u mnie napewno tłuiszcze są mniej tuczące ale za to jak za bardzo ogranicze węgle to jest źle bo energi mniej....uzupełniony glikogen w mięśniach moim zdaniem podstawa do dobrego treningu, no ale wiadomo wygląd lepszy jak ograniczy się znacznie węgle na korzysć fatu

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ellis, wrzuce ci cos wieczorem z domu - nie ebooki jednak, ale konkretne publikacje naukowe na ten temat, duzo bardziej wiarygodne

tak, tak, Anthony Ellis, kolejny autor ebooków, wiemy, znamy, podziwiamy hyhyhy The secrets of gaining muscle mass fast czy co on tam sprzedaje ...

a z tym wyglądem to żartujesz, prawda ? gdyby wygląd był proporcjonalny do wiedzy to pewnie jakiś profesor dietetyki byłby Mr Olympia wszechczasów hehehehehe (ubawiłeś mnie setnie, serdeczne dzięki)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
chodz z drugiej stron jesli chodzi o tluszcz vs. ww mamy cos takiego jak bilans tluszczowy
tl spalone =tluszcze spozyte+tluszcze zapasowe (caly czas obramy sie w kregu diety redukcyjnej )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ellis, tak na szybko, masz lekturkę :

"A calorie is a calorie" violates the second law of thermodynamics
Richard D Feinman1 and Eugene J Fine1, 2
1Department of Biochemistry, State University of New York Downstate Medical Center, Brooklyn, NY 11203 USA
2Department of Nuclear Medicine, Jacobi Medical Center, Bronx, NY 10461 USA

Nutrition Journal 2004, 3:9 doi:10.1186/1475-2891-3-9

The electronic version of this article is the complete one and can be found online at: http://www.nutritionj.com/content/3/1/9

Received 21 April 2004
Accepted 28 July 2004
Published 28 July 2004

-----------------------------------------------------------------

Abstract :


The principle of "a calorie is a calorie," that weight change in hypocaloric diets is independent of macronutrient composition, is widely held in the popular and technical literature, and is frequently justified by appeal to the laws of thermodynamics. We review here some aspects of thermodynamics that bear on weight loss and the effect of macronutrient composition. The focus is the so-called metabolic advantage in low-carbohydrate diets – greater weight loss compared to isocaloric diets of different composition. Two laws of thermodynamics are relevant to the systems considered in nutrition and, whereas the first law is a conservation (of energy) law, the second is a dissipation law: something (negative entropy) is lost and therefore balance is not to be expected in diet interventions. Here, we propose that a misunderstanding of the second law accounts for the controversy about the role of macronutrient effect on weight loss and we review some aspects of elementary thermodynamics. We use data in the literature to show that thermogenesis is sufficient to predict metabolic advantage. Whereas homeostasis ensures balance under many conditions, as a general principle, "a calorie is a calorie" violates the second law of thermodynamics.



to jest dokładne naukowe potwierdzenie tego że Lyle sie myli

cały artykuł dostępny w linku jaki dałem powyżej

polecam lekturę

dodam jeszcze że podobnych prac naukowych są dziesiątki - search medline
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
tak myśle za za 10 lat to skumam ;)

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
powodzenia

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Tyka nie zrozumieliśmy się, nie kłócimy się, że kalorie to kalorie, ale o to, że kalorie to kalorie przy odpowiedniej(tej samej) ilość białka

Swoim linkiem zaprzeczasz sam sobie skoncentruj się na TEF i przemyśl to... ja mogę dodać:

The main place this shows up is in something called the thermic effect of food (TEF), which refers to the amount of calories that are used by the
body in processing. For example, in storage as glycogen, carbohydrates burn off 3-6% of the total energy ingested. Fat, in contrast, may only use 3% of its total energy content in storage. Meaning that you may burn slightly (to the tune of about 3%) more calories on a high-carbohydrate diet compared to a high-fat diet with an identical caloric intake. Protein uses the most energy in processing, anywhere from 15-25% of its total energy value depending on the source. Even alcohol can lead to a 'loss' of energy by causing changes in liver function that serve to burn off excess calories.

I want to mention here, and I'll come back to this later, that the effect of whole body metabolism due to the above effects are generally fairly small, especially compared to all of the other variables that affect energy balance such as activity levels. For example, shuffling around carbs and fat might affect metabolic rate by a total of 3%. So for every 100 calories of fat you replaced with carbs, you'd burn 3 more calories per day.

Contrast that, for example, to the daily variance in food intake which may approach 23% (i.e. under uncontrolled conditions, someone's caloric intake might vary by 23% from day to day). Protein has the largest potential to affect metabolic rate but there is generally a limit to how much protein can be consumed to this effect tends to be somewhat limited as well.


Kolejna sprawa to p-ratio chyba wiesz jak niewielki wpływ ma dieta i trening na ten współczynnik...

I jeszcze jedna sprawa na moim zdjęciu jest Gregory Ellis nie AnthonyAnthony jest chyba murzynem przynajmniej w ebooku o którym wspomniałeś jest taka fotka

Ogólnie to ja chce żebyś mnie przekonał(jeśli jestem w błędzie, ale musisz chyba bardziej się postarać...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Odpowiem Ci szybko i krótko, bo pora późna. Jeśli tego nie zrozumiesz, to trudno.

Makroskładniki powodują cały szereg różnych reakcji organizmu natychmiast po spożyciu i tak się składa że każdy z nich powoduje inne reakcje. Przykładowo białka powodują wzrost poziomu zarówmno insuliny jak i glukagonu. Tłuszcze nie powodują znaczącego wzrostu żadnego z powyższych, natomiast węglowodany powodują znaczący wzrost poziomu insuliny we krwi (wszystko to przy tej samej kaloryczności). Resztę sobie dopisz - jaki jest wpływ choćby tego jednego zjawiska na wyniki odchudzania ? Tak więc podtrzymuję swoją tezę że nawet zostawiając białka na boku, kaloria z tłuszczy nie równa się kalorii z węglowdanów, a nawet powiem więcej - ta sama kaloria z węglowodanów nie równa się tej samej kalorii z węglowodanów w zależności od sytuacji w jakiej jest zjedzona (pora dnia, odstęp od treningu, z czym zostanie połączona, itp. itd. Zjawisk takich mogę ci opisać więcej, ale już nie dziś, dobranoc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Moim zdaniem jedyna rzecz w której można szukać błędu Lyla do zmiany składu ciała, na pewno nie w rożnicy ogólnej wagi. Gregory Ellis w swym ebooku przedstawił kilka badań w których przy tej samej ilości kalorii na skład ciała badanych osób miały wpływ zmiany proporcji tłuszczy i węglowodanów. W tej chwili tylko to mi przychodzi do głowy...no, ale jego ebook jest trochę kontrowersyjny i raczej nie bierze on pod uwagę roli białka...

o zmianach składu ciała decyduje p-ratio - dieta nie ma na ten współczynnik, aż tak dużego wpływu jakby się mogło wydawać, więc narazie pozostaje przy swoim

Zmieniony przez - ellis w dniu 2005-11-17 00:06:36
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomocy!

Następny temat

czy w diecie tluszczowej...

WHEY premium