Oto dzienny plan sześciu pełnowartościowych posiłków. Każdy z nich zawiera około 78 g węglowodanów i 43g białka, w związku z tym każdy posiłek, który Ci nie odpowiada możesz zastąpić innym, który wolisz. (Wartości pokarmowe z Food Almanac).
Posiłek I:
• jajecznica z 7 jajek
• piersi z kurczaka 60 g (przed gotowaniem )
• 1 filiżanka płatków owsianych (objętość podana dla płatków suchych)
• 1 mały banan lub szklanka soku pomarańczowego
Posiłek II:
• stek wołowy o wadze 230g (przed gotowaniem)
• 85g makaronu z pełnej pszenicy (przed gotowaniem)
• 1/2 filiżanki sosu do spaghetti bez tłuszczu
Posiłek III:
• 3 plastry odtłuszczonego sera
• 115g piersi z indyka
• 1 duży precel cebulowy
• musztarda, sałata, pomidor
• 1 duże jabłko
Posiłek IV:
• 300g słodkich ziemniaków (waga przed gotowaniem)
• 1 filiżanka warzyw
• 230g piersi z kurczaka (waga przed gotowaniem)
Posiłek V:
• 230g ryby opiekanej lub z grilla (waga przed gotowaniem)
• 300g ziemniaków (waga przed gotowaniem)
• mała zielona sałata z niskotłuszczowym dressingiem
Posiłek VI:
• napój zastępujący posiłek (zawierający około 42g białka i 24g węglowodanów) przyrządzony na bazie wody
• 3 tosty z pełnej pszenicy z dżemem niskosłodzonym
Zamienniki węglowodanowe: każdy z podanych produktów zawiera około 24-25 g węglowodanów.1
• 110 g ziemniaków (surowych)
• 85g słodkich ziemniaków (surowych)
• 3/4 filiżanki gotowanego ryżu
• 3 wafle ryżowe
• 30g makaronu (suchego)
• 30g płatków ryżowych lub kaszy manny (suchych)
• 1 angielska mufinka (rodzaj bułeczki)
• 1/2 precla
• 3/4 filiżanki fasoli, soczewicy, ciecierzycy
• 2/3 filiżanki kukurydzy
• 1/2 filiżanki zielonego groszku
• 2 czubate filiżanki mieszanych warzyw
• 2 filiżanki prażonej kukurydzy
• 1 mała gruszka lub duża pomarańcza
• 1 jabłko lub banan
• 1/2 małej kantalupy (rodzaj melona)
• 1 filiżanka ananasa (bez soku)
• 2 filiżanki truskawek
• 2 duże brzoskwinie lub 3 małe śliwki
Zamienniki białkowe: każdy z podanych produktów zawiera około 20g białka.
• 115 g piersi z kurczaka (surowych)
• 140g dorsza lub małży (surowych)
• 115 g steku wołowego (surowego)
• 3/4 filiżanki chudego twarożku
• 7 białek jaj
• 85g tuńczyka
• 4 plastry piersi z indyka lub pieczonej wołowiny