SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co do smażenia, OLIWA???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6824

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 113
Czy smażenie na oliwie zwiększa znacznie kaloryczność potraw? Może znacie coś zdrowszego?

!!!! po 1 cierpliwość, po 2 wytrwałość !!!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 311 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2439
jak,slusznie zauwazyl 'slapi' w procesie smazenia kazdy olej traci "zdrowe tluszcze" i zostaja tylo te, ktore juz w watrobie sa przyswajane i odkladaja sie jako tkanka tluszczowa. polecam uzywanie tzw. PAM'u (olej ros. wielokrotnie rafinowany w sprayu 1 porcja dost.<1g tluszczu!!!

Odwiedź mój sklep w Warszawie. Pasaż Stokłosy 11 - Metro Ursynów

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 406 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7315
jeśli już musisz smażyć potrawy to właśnie na oliwie z oliwek ale najlepiej żeby to było wtedy smażenie krótkotrwałe i na teflonie
...a co do samego smażenia to poczytaj sobie tutaj https://www.sfd.pl/temat77111/

Zmieniony przez - koniczynpo w dniu 2005-05-11 16:08:22

Gdy ci czarny kot przebiegnie drogę nie myśl, że to pech... chyba, że jesteś myszą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
Zależy jakie smażenie , np usmażenie na szybko jajek raczej za mocno to nie zwiększa kaloryczności (zawsze to zdrowy tłuszcz)ale zawsze troche bo 1 g tłuszczu ma 9 kcl a zależy ile wlejesz tej oliwy.Do dłuższego smażenia oliwy nie polecam po 1. strata a po 2 wcale nie powinieneś smażyć tylko gotować albo na parze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
oczywiscie ze zwieksza kalorycznosc, ale dlaczego uwazasz ze kalorie sa niezdrowe?

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 113
a czym się różnią zdrowe tłuszcze od niezdrowych? może ktoś po krótce wyjaśnić?

!!!! po 1 cierpliwość, po 2 wytrwałość !!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2924
>>jeśli już musisz smażyć potrawy to właśnie na oliwie z oliwek

Jasne a Ty sie znasz na obróbce termicznej potraw jak wilk na gwiazdach
Polecam olej ryżowy. 1l ok 11 zł do kupienia w hipermarkecie.

Nie ilość a jakość...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 406 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7315
@slapi widzę że to do mnie było więc:
po pierwsze napisałem "skoro już musisz"
po drugie że ewentualnie ale tylko przy "smażeniu krótkotrwałym"

Gdy ci czarny kot przebiegnie drogę nie myśl, że to pech... chyba, że jesteś myszą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2924
Eee tam, ale smaż sobie jak lubisz
Na pewno będzie ładniej pachnieć.

Nie ilość a jakość...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76061 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755000
Mozna smazyc na oliwie z oliwek ale nie dlugo i jest to nieopłacalne. Najlepiej na smalcu, a jeszcze lepiej w ogole nie jesc smazonych produktow.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 406 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7315
otóż to

Gdy ci czarny kot przebiegnie drogę nie myśl, że to pech... chyba, że jesteś myszą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2924
A smażcie sobie nawet długo tylko w odpowiedniej temperaturze.
Z uwagi na stosunkowo niską temperaturę dymiena oliwy z oliwek w ogóle nie powinno się polecać do smażenia. No i zgadzam się z Domerem - jest to mało ekonomiczne rozwiązanie.

----
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałaty, dań z makaronem, ryżem, owoców morza. Można ją też wykorzystywać do pieczenia i smażenia, ale należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury, bowiem oliwa z oliwek pali się w niższych niż inne oleje temperaturach. Jej temperatura dymienia wynosi 225 stopni Celsjusza. Oliwa z oliwek traci też swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze.
----

Powiem tylko że usmażenie produktu w temparaturze poniżej 225 stopni jest raczej trudne. Chyba że kładziecie mięso na zimny tłuszcz ale to nie jest smażenie... Wilgoć zawarta na przykład w mięsie zdąży wam uciec na patelnie i wyjdzie sucha podeszwa.
Jajecznice se tak można co najwyżej usmażyć albo jajko sadzone...

Zmieniony przez - Slapi w dniu 2005-05-12 10:50:32

Zmieniony przez - Slapi w dniu 2005-05-12 10:51:25

Nie ilość a jakość...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CKD oraz Trenio do ocenki. Cel rzezba.

Następny temat

Czym zastąpic...???

WHEY premium