DLatego najważniejsza jest JAKOŚĆ, która przy tej samej zawartości białka może być bardzo różna...
...
Napisał(a)
Z tym białkiem nie jest takie proste i oczywiste ponieważ np. na FIBO firma amerykańska specjalizujące się w pordukcji protein oferowała np. 80% koncentrat białka serwatki w bardzo różnych cenach, gdzie już wzrokowo i organoleptycznie biorąc pod uwagę smak, kolor, rozpuszczalność ta sama firma przedstawia np. 5 próbek nie różniących się zawartością białka ale w ponad 100% różniących się ceną.
DLatego najważniejsza jest JAKOŚĆ, która przy tej samej zawartości białka może być bardzo różna...
DLatego najważniejsza jest JAKOŚĆ, która przy tej samej zawartości białka może być bardzo różna...
...
Napisał(a)
Witamy Krzysztofa!
Mam nadzieje że będziesz z nami częściej bo wiedzę posiadasz sporą
Sam ostatnio pisałem artykuł o procesach powstawania białka./jeszcze nie został wydany/.
napisaleś (cytuje):
Co jest bardzo istotne. Białka serwakowe EXTENSOR - zarówno koncentraty jak i izolat - NIE SĄ PODDAWANE PROCESOWI WYMIANY JONOWEJ!!!
-->dlaczego w reklamie waszych produktów jest napisane własnie że białka powstają w procesie IE?
zapomniałeś dodać że najważniejszymi frakcjami są też glikomakropeptydy, których niestety podczas reakcji IE pozostaje max 10%.
Piszesz że B-Laktoalbumina jest najważniejszą frakcją? dlaczego?!
Wg mnie najważniejsze są L-laktoalbuminy, które to są odpowiedzialne za wzrost hormonu wrostu czyli aminokwasy typu glutamina, lizyna, ornityna, arginina.. B-laktoalbumina jest mniej stabilna w organizmie niż L-laktoalbumina co jest drugim plusem na strone L-lak.
Z tego co mi wiadomo DENATURYZACJA jest naturalnym procesem podczas wytwarzania białka, a straty najlepszych frakcji białkowych są bardzo niekorzystne, choć jedynym plusem tej reakcji jest wyodrębnienie dużej ilości czystego białka z stosunkowo bardzo małą ilośćią weglowodanów i tłuszczy.
Koszt powstania białka w procesach wymiany jonowej jest trochę droższy od mikro/ultrafiltracji, ale czemu prawie wsyztskie firmy produkują takie białka? nie wiem. Zdarzyło mi się oglądać etykiety z frakcjami białkowymi odżywki WPC/WPI 73%, gdzie producent podaje że powstała w procesie mikro i ultrafiltrcji, a frakcje białka JAWNIE pokazywały że jednak odzywka powstała przy ION-EXCHANGE..!!! firmy nie zdradzę, ale wszyscy ją znają z wrogiego forum
produktów powstających w mikro/ultrafiltracji na naszym rynku jest tak mało ze można zliczyć je na palcach! mogę wymieć tutaj firmy, o ile ktoś byłby zainteresowany.
pozdrawiam i miło, że jest tu ktoś kto w koncu ten temat poruszył
btw. nie na darmo mam ten "komercyjny" avatar
Zmieniony przez - Czarnuchok w dniu 2004-06-28 12:51:00
Mam nadzieje że będziesz z nami częściej bo wiedzę posiadasz sporą
Sam ostatnio pisałem artykuł o procesach powstawania białka./jeszcze nie został wydany/.
napisaleś (cytuje):
Co jest bardzo istotne. Białka serwakowe EXTENSOR - zarówno koncentraty jak i izolat - NIE SĄ PODDAWANE PROCESOWI WYMIANY JONOWEJ!!!
-->dlaczego w reklamie waszych produktów jest napisane własnie że białka powstają w procesie IE?
zapomniałeś dodać że najważniejszymi frakcjami są też glikomakropeptydy, których niestety podczas reakcji IE pozostaje max 10%.
Piszesz że B-Laktoalbumina jest najważniejszą frakcją? dlaczego?!
Wg mnie najważniejsze są L-laktoalbuminy, które to są odpowiedzialne za wzrost hormonu wrostu czyli aminokwasy typu glutamina, lizyna, ornityna, arginina.. B-laktoalbumina jest mniej stabilna w organizmie niż L-laktoalbumina co jest drugim plusem na strone L-lak.
Z tego co mi wiadomo DENATURYZACJA jest naturalnym procesem podczas wytwarzania białka, a straty najlepszych frakcji białkowych są bardzo niekorzystne, choć jedynym plusem tej reakcji jest wyodrębnienie dużej ilości czystego białka z stosunkowo bardzo małą ilośćią weglowodanów i tłuszczy.
Koszt powstania białka w procesach wymiany jonowej jest trochę droższy od mikro/ultrafiltracji, ale czemu prawie wsyztskie firmy produkują takie białka? nie wiem. Zdarzyło mi się oglądać etykiety z frakcjami białkowymi odżywki WPC/WPI 73%, gdzie producent podaje że powstała w procesie mikro i ultrafiltrcji, a frakcje białka JAWNIE pokazywały że jednak odzywka powstała przy ION-EXCHANGE..!!! firmy nie zdradzę, ale wszyscy ją znają z wrogiego forum
produktów powstających w mikro/ultrafiltracji na naszym rynku jest tak mało ze można zliczyć je na palcach! mogę wymieć tutaj firmy, o ile ktoś byłby zainteresowany.
pozdrawiam i miło, że jest tu ktoś kto w koncu ten temat poruszył
btw. nie na darmo mam ten "komercyjny" avatar
Zmieniony przez - Czarnuchok w dniu 2004-06-28 12:51:00
DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256
...
Napisał(a)
ok , dobra więc niech ktoś kto sie troche zna powie, czy w świetle tego co powiedział pan z lacmy , bałko extensora (WPC)jest ok czy nie bo juz nie wiem, a co z pro casem olimp.u, tez jest nie bardzo?? Bo skoro extensor jest taki słaby to moge kupić ultimate ale ono kosztuje 175 zl (2,2kg) a extensor 2 kg 120 zl, róznica jest i nie da sie ukryc, to jest dobra kreatyna
..........
...
Napisał(a)
Sargon, oba sa ok.
Czarny,chyba jednak technologia mikrofiltracji jest droższa od wymiany jonowej.
Pozdro.
Czarny,chyba jednak technologia mikrofiltracji jest droższa od wymiany jonowej.
Pozdro.
"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"
...
Napisał(a)
pan z Lacmy zapewne nam odpowie na to pytanie ktory proces wychodzi taniej .
Zobaczymy co dalej..
Zobaczymy co dalej..
DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256
...
Napisał(a)
czarny a może powiesz mi czy mam topic kase w prostara ultimate nutr czy bez obaw kupowac extensora na podstawie całej tej dyskusjii i wypowiedzi pana z Lacmy heh ,miEtki mówi ze oba sa ok
..........
...
Napisał(a)
prostar to mieszanka WPI/WPC na dodatek tego ma pyszny smak. Ja bym kupił prostar (zbrzydły mi już odzywki o smaku naturalnym ) 2,27kg za 169zł chyba
DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256
...
Napisał(a)
"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"
...
Napisał(a)
ja chce kupic białko serwatki(WPC) gdzies 2 kg- jeszcze nie wiem jakiej firmy, bo finanse mnie ograniczają, 1 kg kazeiny- pro cas i sojavit 0,75 kg z olimpu , najwiecej problemow jest z tymi serwatkami, jeszcze tutaj naczytałem sie "pierdół" i teraz mam dylemat , myśle ze wybiore cos pomiedzy extensorem, olimpem a prostarem UN , wiem ze to ostatnie bałko jest najlepsze .A jeszcze jedno a które na was najlepiej działało?? z góry dzieki za rady, pozdrawiam
..........
...
Napisał(a)
Moim skromnym zdaniem różnicy nie zauważysz
Pozdro.
Pozdro.
"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"
Poprzedni temat
Czy napewno Białko ? (wygrzebałem to z innego działu)
Następny temat
SP80 czy BCAA
Polecane artykuły