Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Praktycznie możesz korzystać ze wszystkich rodzajów płatków jako węgli, czy to jęczmienne czy owsiane, ryżowe - bardzo fajne i polecam, jaglane, nawet kukurydziane. No opcji masz na prawdę dużo. Podobny jest z jakimi źródłami jaka ryże czy kasze. Nawet coś na wzór dlatego pure z cebulką w formie rzadszej możesz sobie też zrobić czy to gotowca czy ziemniaki zblendujesz z większą ilością mleka żeby po prostu było rzadkie plus smażona cebulka w to zblendowana też razem z tym i masz naprawdę myślę że smaczny płynny posiłek i wytrawny a nie wszystko na słodko
1
...
Napisał(a)
Ja często pije różne koktajle i jak dla mnie to największy problem to białko w takim posiłku a nie węgle źródła białka to najczęściej odżywka, skyr, twaróg i strączki. Z tłuszczem nie ma żadnego problemu, do koktajlu świetnej nadaje się oliwa, różnego rodzaju masła orzechowe, migdałowe itp., orzechy i nasiona, siemie lniane. Z węgli to przede wszystkim różne płatki - owsiane, jaglane, ryżowe, orkiszowe, jęczmienne. Wrzucam też ugotowany wcześniej ryż lub kaszę jaglaną,.kaszki i kleiki dla dzieci, a także dużo owoców (teraz głównie truskawki ), miód, suszone owoce (np.daktyle). Można z tego zrobić naprawdę kaloryczny posiłek z założonym makro, robię tak od lat. Oprócz koktajli "na słodko" można też robić zupy kremy w których z warzywami blenduje się mięso i np. masło lub oliwe.
Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-11 07:23:51
Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-11 07:23:51
1
...
Napisał(a)
Można wypróbować kompozycje składników używane do robienia posiłków/słoiczków dla niemowląt - niektóre są bardzo smaczne. Jakieś mięso albo ryba, warzywa, przecier pomidorowy, trochę przypraw i odrobina soli do smaku. Inspiracje czerpałabym także z kuchni polskiej - mamy dużo gęstych, zawiesistych zup jak grochówka, fasolowa, krupnik - zblendowane przeważnie nadal pozostają smaczne.
Internet na pewno będzie pomocny, wywali milion przepisów na potrawy typu 'mus', także na bazie mięsa, zdrowych węglowodanów czy warzyw.
Zapomniałam dodać - na przyswajanie ma wpływ sposób spożywania posiłków - mimo że płynne, powinieneś starać się je przeżuć i pomieszać w ustach ze śliną, a nie wypić szybko.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2023-06-11 13:43:31
Internet na pewno będzie pomocny, wywali milion przepisów na potrawy typu 'mus', także na bazie mięsa, zdrowych węglowodanów czy warzyw.
Zapomniałam dodać - na przyswajanie ma wpływ sposób spożywania posiłków - mimo że płynne, powinieneś starać się je przeżuć i pomieszać w ustach ze śliną, a nie wypić szybko.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2023-06-11 13:43:31
...
Napisał(a)
stawiaj na nabiał, szejki na bazie twarogu czy serka wiejskiego, johurty kefiry, węgle z owoców, zupki jakieś pomidorowe itp, w jednym posiłku np dostarczysz białko a w innym węgle, nie masz wyboru to nic nie pozostaje jak zastosować diete płynną a o masę przy problemach ze zdrowiem to bym się nie przejmował
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
@anubis84 ma rację, że tu masa powinna być sprawą drugorzędną w stosunku do leczenia... Potrzeba odżywczej diety, a nie jakichś prochów zastępujących jedzenie. Można je dodać w ciut większej ilości niż zazwyczaj, jako czasowe ułatwienie w przygotowaniu posiłków, ale też bez przesady.
Tak w ogóle to w pierwszym momencie byłam w szoku po przeczytaniu o przyczynie wypadku - bardzo współczuję sytuacji...
Dobrze że nie straciłeś życia, bo było blisko.
Tak w ogóle to w pierwszym momencie byłam w szoku po przeczytaniu o przyczynie wypadku - bardzo współczuję sytuacji...
Dobrze że nie straciłeś życia, bo było blisko.
...
Napisał(a)
no i jeszcze jak cała okolica szyi uszkodzona czy spore ilosci płynnych posiłków nie będą dodatkowo podrażniały gardła
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Sam proces jedzenia i przełykania powoduje, że tam wszystko 'pracuje'.
...
Napisał(a)
Super. Dziękuję za pomoc. Odnośnie zdrowia to fizycznie jest ok, wszystko mogę wykonywać normalnie. Utrudnienia to jedynie kwestie związane z uszkodzoną krtanią. Będzie lepiej, jeszcze trochę i będzie to jedynie historia do wspomnień.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy te mąki ryżowe,, płatki ryżowe, jaglane, kukurydziane i inne z wymienionych przez Was, mogę sporządzać w szejkach bez obróbki termicznej? Na sucho, gotowe z paczki używać do robienia płynnych posiłków? Czy musi być to wcześniej ugotowane?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy te mąki ryżowe,, płatki ryżowe, jaglane, kukurydziane i inne z wymienionych przez Was, mogę sporządzać w szejkach bez obróbki termicznej? Na sucho, gotowe z paczki używać do robienia płynnych posiłków? Czy musi być to wcześniej ugotowane?
...
Napisał(a)
Szczerze powiem że naukowo czy zalecenia co do odżywiania to nie mam stuprocentowej pewności natomiast z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że kukurydziane to jasne że możesz, jaglane to niestety ale trzeba ugotować ryżowa raczej też zalecałbym chociażby zadanie ciepłą wodą niekoniecznie gotować ale żeby poleżały w niej chwilę, owsiane możesz bez gotowania ale też dobrze żeby troszkę powstały w ciepłej wodzie chociażby po to żeby pozbyć się części kwasu fitynowego, co do mąki ryżowej to nie wiem jak się zachowa na zimno bo na ciepło w gotującej się wodzie robi się fajny kleik
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Ja mam miks takich różnych płatków w dużym pudle, sypie porcję do miski, zalewam wrzątkiem i chwilę czekam. Nigdy ich nie gotowałam, ale jakie są zalecenia to nie wiem. Robię jak mi wygodniej Mam m.in. owsiane, jaglane, ryżowe, jęczmienne, orkiszowe, żytnie. Aż z ciekawości poszukam, czy trzeba je gotować.
Edit - google mówi że można na surowo, jaglane nawet lepiej nieugotowane jeść bo po ugotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny.
Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-14 19:44:08
Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-14 19:46:19
Edit - google mówi że można na surowo, jaglane nawet lepiej nieugotowane jeść bo po ugotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny.
Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-14 19:44:08
Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-14 19:46:19
Polecane artykuły