SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dietę płynna - porady

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1303

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Praktycznie możesz korzystać ze wszystkich rodzajów płatków jako węgli, czy to jęczmienne czy owsiane, ryżowe - bardzo fajne i polecam, jaglane, nawet kukurydziane. No opcji masz na prawdę dużo. Podobny jest z jakimi źródłami jaka ryże czy kasze. Nawet coś na wzór dlatego pure z cebulką w formie rzadszej możesz sobie też zrobić czy to gotowca czy ziemniaki zblendujesz z większą ilością mleka żeby po prostu było rzadkie plus smażona cebulka w to zblendowana też razem z tym i masz naprawdę myślę że smaczny płynny posiłek i wytrawny a nie wszystko na słodko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12977 Napisanych postów 20737 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607874
Ja często pije różne koktajle i jak dla mnie to największy problem to białko w takim posiłku a nie węgle źródła białka to najczęściej odżywka, skyr, twaróg i strączki. Z tłuszczem nie ma żadnego problemu, do koktajlu świetnej nadaje się oliwa, różnego rodzaju masła orzechowe, migdałowe itp., orzechy i nasiona, siemie lniane. Z węgli to przede wszystkim różne płatki - owsiane, jaglane, ryżowe, orkiszowe, jęczmienne. Wrzucam też ugotowany wcześniej ryż lub kaszę jaglaną,.kaszki i kleiki dla dzieci, a także dużo owoców (teraz głównie truskawki ), miód, suszone owoce (np.daktyle). Można z tego zrobić naprawdę kaloryczny posiłek z założonym makro, robię tak od lat. Oprócz koktajli "na słodko" można też robić zupy kremy w których z warzywami blenduje się mięso i np. masło lub oliwe.


Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-11 07:23:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68545
Można wypróbować kompozycje składników używane do robienia posiłków/słoiczków dla niemowląt - niektóre są bardzo smaczne. Jakieś mięso albo ryba, warzywa, przecier pomidorowy, trochę przypraw i odrobina soli do smaku. Inspiracje czerpałabym także z kuchni polskiej - mamy dużo gęstych, zawiesistych zup jak grochówka, fasolowa, krupnik - zblendowane przeważnie nadal pozostają smaczne.
Internet na pewno będzie pomocny, wywali milion przepisów na potrawy typu 'mus', także na bazie mięsa, zdrowych węglowodanów czy warzyw.

Zapomniałam dodać - na przyswajanie ma wpływ sposób spożywania posiłków - mimo że płynne, powinieneś starać się je przeżuć i pomieszać w ustach ze śliną, a nie wypić szybko.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2023-06-11 13:43:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
stawiaj na nabiał, szejki na bazie twarogu czy serka wiejskiego, johurty kefiry, węgle z owoców, zupki jakieś pomidorowe itp, w jednym posiłku np dostarczysz białko a w innym węgle, nie masz wyboru to nic nie pozostaje jak zastosować diete płynną a o masę przy problemach ze zdrowiem to bym się nie przejmował
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68545
@anubis84 ma rację, że tu masa powinna być sprawą drugorzędną w stosunku do leczenia... Potrzeba odżywczej diety, a nie jakichś prochów zastępujących jedzenie. Można je dodać w ciut większej ilości niż zazwyczaj, jako czasowe ułatwienie w przygotowaniu posiłków, ale też bez przesady.
Tak w ogóle to w pierwszym momencie byłam w szoku po przeczytaniu o przyczynie wypadku - bardzo współczuję sytuacji...
Dobrze że nie straciłeś życia, bo było blisko.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
no i jeszcze jak cała okolica szyi uszkodzona czy spore ilosci płynnych posiłków nie będą dodatkowo podrażniały gardła
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68545
Sam proces jedzenia i przełykania powoduje, że tam wszystko 'pracuje'.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 211 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4727
Super. Dziękuję za pomoc. Odnośnie zdrowia to fizycznie jest ok, wszystko mogę wykonywać normalnie. Utrudnienia to jedynie kwestie związane z uszkodzoną krtanią. Będzie lepiej, jeszcze trochę i będzie to jedynie historia do wspomnień.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy te mąki ryżowe,, płatki ryżowe, jaglane, kukurydziane i inne z wymienionych przez Was, mogę sporządzać w szejkach bez obróbki termicznej? Na sucho, gotowe z paczki używać do robienia płynnych posiłków? Czy musi być to wcześniej ugotowane?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Szczerze powiem że naukowo czy zalecenia co do odżywiania to nie mam stuprocentowej pewności natomiast z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że kukurydziane to jasne że możesz, jaglane to niestety ale trzeba ugotować ryżowa raczej też zalecałbym chociażby zadanie ciepłą wodą niekoniecznie gotować ale żeby poleżały w niej chwilę, owsiane możesz bez gotowania ale też dobrze żeby troszkę powstały w ciepłej wodzie chociażby po to żeby pozbyć się części kwasu fitynowego, co do mąki ryżowej to nie wiem jak się zachowa na zimno bo na ciepło w gotującej się wodzie robi się fajny kleik
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12977 Napisanych postów 20737 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607874
Ja mam miks takich różnych płatków w dużym pudle, sypie porcję do miski, zalewam wrzątkiem i chwilę czekam. Nigdy ich nie gotowałam, ale jakie są zalecenia to nie wiem. Robię jak mi wygodniej Mam m.in. owsiane, jaglane, ryżowe, jęczmienne, orkiszowe, żytnie. Aż z ciekawości poszukam, czy trzeba je gotować.

Edit - google mówi że można na surowo, jaglane nawet lepiej nieugotowane jeść bo po ugotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny.


Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-14 19:44:08

Zmieniony przez - Viki w dniu 2023-06-14 19:46:19
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - porady

Następny temat

Diet break - warty uwagi?

WHEY premium