SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Źródła składników odżywczych

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1067

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 141 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2421
Cześć wszystkim ,

Od dłuższego czasu jestem na czystej diecie , moja dieta powoli staje się dla mnie coraz bardziej monotonna . Chciałbym w tym poście żebyście podali swoje posiłki wysokie w białko a niskie a w tłuszcze . Jak patrzę na kurczaka z ryżem codziennie to powoli mam już dość . Moje aktualne makro to 220b 40T 320W w dni treningowe i ciężko mi znaleźć jakieś zastępcze posiłki . Opisze swój dzień jedzenia

Śniadanie
Omlet z 3 jajek z odżywka białkowa i dżemem
2-3 posiłek
Kurczak 200 G ryz 60G warzywa 150 g
4 posiłek (potreningowy)
Płatki ryżowe 60G odżywka białkowa 50G do niej jakieś rodzynki,owoce,płatki czekoladowe
5 posiłek
Tosty z serem piórko i warzywa 150 g

Jedyna opcja jaka znalazłem to płatki owsiane z białkiem ale ile też można jeść tej odżywki białkowej . Chętnie popatrzę na wasze przepisy żeby trzymać czysta michę
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349863
Zajrzyj do działu Kuchnia SFD, znajdziesz tam mnóstwo inspiracji kulinarnych.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 141 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2421
Faktycznie chyba nawet post powinien poleciec na tamten dział
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Wystarczy po prostu zapoznać się z zalecanymi źródłami składników odżywczych i nie będzie problemu. Kurczak to jedno z wielu źródeł białka. Jest ich sporo. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykułach przedstawionych poniżej:

https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html

https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html

https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 141 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2421
Znam źródła białka czy węgli bardziej mi chodzi o jakieś ciekawe przepisy czy połączenia kiedyś znalazłem tutaj twarog z białkiem i żelatyna blendowany do lodówki i była dobra pianka i szukam podobnych rzeczy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607822
Po pierwsze jak wyżej polecam dział Kuchania gdzie są różne inspiracje i przepisy.

Po drugie kurczak z ryżem to dla mnie jedynie lenistwo i/lub wygoda, no chyba że ktoś tak lubi w kółko to samo Jest tyle różnych produktów do wyboru. Wystarczy choćby zajrzeć do podwieszonych tematów w tym dziale. Jest zarówno temat o tym jak układać dietę (gdzie są przykładowe źródła makroskładników):
https://www.sfd.pl/-t527693.html

Jak i osobne tematy dotyczące konkretnego makroskładnika:
https://www.sfd.pl/-t1135648.html

https://www.sfd.pl/-t1135440.html-

https://www.sfd.pl/-t1135388.html

Jest tyle różnych mięs, nabiału, kaszy, makaronów itp. że naprawdę można robić fajne posiłki nawet przy małej ilości tłuszczu w diecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607822
A co do tego jak i co łączyć ze sobą to naprawdę kwestia tego co lubimy i wyobraźni. Ja np. bardzo lubię różnego rodzaju sałatki, gdzie wrzucam białko w postaci np. jajek, pieczonego mięsa (zawsze piekę większy kawałek i mam pod ręką na kilka dni), ewentualnie wędzony łosoś, ser feta, mozzarella (ale to tłuszcz też podbija), do tego węgle - np. ryż, makaron, kasza, jak tłuszczu mało to oliwa, czasem jogurt z ziołami, a do tego najróżniejsze warzywa, na co mam akurat ochotę - papryka, pomidory, szpinak, sałata, jakieś zielone liście, gorszek czy kukurydza konserwowa. Robię też sałatki z kaszy bulgur i serka wiejskiego z dodatkiem np. zielonego ogórka i szczypiorku. Naprawdę kwestia tego co kto lubi jeść.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
W kuchni masz cały dział przepisów osobnych, masz tematy z zebranymi przepisami, a także w postach konkursowych znajdziesz mnóstwo fajnych przepisów. Ja osobiście mięso mogę jeść w każdej postaci i ilości, mamy tyle rodzajów mięs oraz tyle dodatków że nie musisz ograniczać się tylko do kurczaka, chuda też jest szybka, schab, części wołowiny, ryby np. dorsz, mintaj, pstrąg. Do tego różne dodatki, możesz robić smażone, pieczone, w sosach, gulasze, zapiekanki, z dodatków oczywiście różnorodność warzyw czy kaszę ryże makarony i naprawdę istnieją inne dania niż ryzni kurczak osobiście bardzo dużo jem nabiału - twarogi, skyry, kvargi, jogurty i tez masz mało torfu a dużo białka i można kombinować na mnóstwo sposobów i słono i slodko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607822
Przecież nawet pizze można sobie zrobić, do ciasta w sumie idzie mąka i ewentualnie trochę oliwy, na to można nałożyć kurczaka z dodatkami i trochę mozzarelli, nawet taką light z małą ilością tłuszczu można znaleźć jak za bardzo tłuszcz podbija. Ja lubię też zupy kremy warzywne z mięsem i ryżem czy makaronem. Naprawdę możliwości jest mnóstwo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33125 Napisanych postów 23198 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278126
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2722 Napisanych postów 8344 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 100293
W dzisiejszych czasach tak naprawdę każde danie można przerobić praktycznie pod swoje makro, oczywiście uogólnienajac bo golonki nie przerobimy hehe , ja w weekendy lubię odpocząć właśnie od makaronów ryżów itp i robię robię właśnie jakieś pizzę i tym podobne rzeczy, na masie jest to zbawienne i redukcji wg mnie

Kompleksowe prowadzenie online.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - brak efektów

Następny temat

Przejście z redukcji na masę

WHEY premium