Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
przede wszystkim przy obliczaniu swojego zapotrzebowania nie kieruj się gotowymi kalkulatorami, tylko wzorem, który jest dość dokładny i uwzględnia wiele czynników https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczyć-t276436.html - o wiele więcej niż kalkulatory. W Twoim rozkładzie na pewno brakuje tłuszczów (niewiele bo niewiele), starałbym się trzymać blisko min. 1g na kg masy ciała, natomist pozostałe makroskładniki w rozkłądzie 2g białka na każdy kilogram masy ciała, czyli w Twoim wypadku ok. 170g natomiast pozostała część puli kalorii powinna być dostarczona z węglowodanów
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33367
Napisanych postów
23408
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278594
Na redukcji miałeś mniej białka niż chcesz dac na mase a to własnie na redu zwiększa się podaż białka bo ma wysoki współczynnik TEF ( efekt termiczny pożywienia ) jak chodzi o podział makro to zacznij od standardowego , białko 2g wystarczy na masie , tłuszcz +- 1g/kg reszta węgle , obserwuj i ucz sie swojego ciała , kiedyś możesz bawić się w jakieś rotacje makroskładnikami w zalezności czy dzień treningowy czy nie treningowy . Są jakieś gotowe schematy rozkładu makro jednak finalnie i tak sami musimy pod siebie dostosowac wszystko
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
Sa dwie szkoły, jedna mówi licz białka ze wszystkiego, druga aby liczyć białko tylko ze źródeł „pełnowartościowych” czytaj produktów zwierzęcych. W większości badań(jak nie we wszystkich, jak sie mylę proszę mnie naprostujcie) odnośnie spożycia bialka, a syntezy białek mięśniowych jest podawana jest wartość liczona ze wszystkiego. Ostatnio na YT pojawił się materiał z Tadeuszem Sowińskim na ten temat, myśle, że warto zajrzeć ;)
Szacuny
379
Napisanych postów
877
Wiek
35 lat
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
7321
M.I.C.H.U
Sa dwie szkoły, jedna mówi licz białka ze wszystkiego, druga aby liczyć białko tylko ze źródeł „pełnowartościowych” czytaj produktów zwierzęcych. W większości badań(jak nie we wszystkich, jak sie mylę proszę mnie naprostujcie) odnośnie spożycia bialka, a syntezy białek mięśniowych jest podawana jest wartość liczona ze wszystkiego.
Ostatnio na YT pojawił się materiał z Tadeuszem Sowińskim na ten temat, myśle, że warto zajrzeć ;)
Nie spotkałem się w żadnych publikacjach gdzie bialko było liczone tylko z produktów "prlnowartosciowych" aczkolwiek uważam że w zależności od diety i doboru makro powinniśmy też na to zwrócić uwagę. Bo później wychodzi ze osoba wazaca 65kg zje 150g makaronu durum w posilku + jakies warzywo i wyjdzie mu cale zapotrzebowanie na bialko w danym posilku :p