SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Rosół vel zupa mocy by Bziubius

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5093

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Rosół vel zupa mocy by Bziubzius










Składniki :

--> mięso z kością (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
(kości mogą być dowolne (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub mieszanka)
u mnie porcja rosołowa z wiejskiego kurczaka , łącznie z kurzą łapką
-->warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek)
-->przyprawy (sól himalajska, pieprze, liść laurowy, ziele angielskie)
-->ocet jabłkowy
--> woda



WYKONANIE

Gotujemy na wolnym ogniu, minimum 4h.
Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie (niektórzy gotują rosół dobę albo nawet całe dwa dni!) do całkowitego rozpuszczenia chrząstek.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94621 Napisanych postów 364595 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669541
dwa dni to ja nie doczekam

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 160 Napisanych postów 246 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11795
Zawsze się zastanawiałam jak wliczyć do diety taka zupę chodzi mi o makro i kcal :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ciężka sprawa myślę że można wliczyć mięso które się dodało i zjeść je wraz z wywarem
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68467
Żeby łatwo policzyć, można ugotować rosół na udkach czy ćwiartkach (łatwo znaleźć makro, np. na ile waży), łapki nie liczyć. Udka są wystarczająco tłuste; ja nawet wycinam część widocznego tłuszczu, bo rosół byłby dla mnie za tłusty...
Można co prawda gotować na samych porcjach rosołowych, szyjkach, skrzydłach itp. elementach z mniejszą ilością mięsa, ale nie będzie miał tego smaku - musi być i mięso ze skórą lub kolagenem i kości z chrząstkami, żeby wyszedł dobry rosół (np. udka plus kawałek "przerośniętej" wołowiny z kością) .
Najlepszy wyjdzie z poporcjowanego całego kuraka i podrobów - tylko wątróbkę dorzuca się na samym końcu na 2-3 minuty, bo inaczej twardnieje i nie jest tak smaczna.
Z przypraw polecam dodać małą gałązkę natki selera - na dosłownie 3-4 listeczki i kawałek łodyżki... Dodaje rosołowi więcej smaku, niż sam korzeń selera.
Liść selera pasuje też do innych zup; zawsze suszę na zimę i dodaję po małej garstce. Tylko nie należy przesadzać z ilością, szczególnie świeżej natki selera, bo dodanie zbyt wiele może spowodować, że ten smak zdominuje całą zupę...
Ciekawie też smakuje rosół z dodatkiem kawałeczka-dwóch suszonego grzybka, najlepiej prawdziwka.

Pozdrawiam.
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 31 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7492
A ja się zastanawiam czy gotowanie w szybkowarze ma jakiś negatywny wpływ. Gotuję tak rosół koło godziny przy czym pod max ciśnieniem 35min, mięso dosłownie się rozlazi ale tylko raz mi wyszedł taki że po wystudzeniu galareta byla, muszę spróbować wersje z octem i pogotowac ponad 1h.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 20 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 135
właśnie też chciałam coś takiego zrobić, ale zastanawia mnie, jakie może mieć makro i kcal. chciałam zrobić na samych kurzych łapkach, tutaj znalazłam niby wartość kaloryczną https://www.nutritionix.com/food/chicken-feet-bone-broth możliwe, że 15kcal na 240ml?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 34
Powiedz mi proszę ilę dodajesz tego octu? Przyznaje, że w tym wariancie jeszcze nie gotowałem.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bezglutenowe tortille by zdrzala79

Następny temat

Wybór patelni ceramicznej.

WHEY premium