...
Napisał(a)
Witam, może zacznę od tego, że jestem totalnie początkujący. Zacząłem chodzić na siłownie 2 tygodnie temu i postanowiłem w końcu wziąć się porządnie za dietę. Kalkulator na stronie wyliczył mi, że przy redukcji powinienem jeść 2400 kcal. Niestety gdzieś mi zawsze brakuje tych 200kcal i nie mam w ogóle pojęcia jak je dobić. Chciałem też dodać, że od połowy sierpnia przez 2 miesiące byłem na dosyć mocnej głodówce (jadłem około 1500kcal dziennie, przy czym spalałem około 1000kcal ze względu na charakter pracy). Schudłem przez to 7 kg. Nie było to celowe działanie tylko spowodowane dużą ilością pracy oraz może troszkę moją pazernością żeby zaoszczędzić jak najwięcej pieniędzy. Nie wiem czy jest to istotna informacja ale wolałem dodać. Udało mi się na razie ułożyć diety na 3 różne dni, które zamierzałem mieszać między sobą. Z góry dzięki za pomoc
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Makro ok, te 200kcal możesz dołożyć z czegokolwiek dokładając po trochę więcej produktu któregoś do posiłku, albo np. dołożyć 30g orzechów w ciągu dnia i już masz 200kcal
Staraj się żeby w każdym posiłku było źródło białka – pomoże nasycić, no i dobrze by było do każdego (albo chociaż większości) dorzucić jakieś owoce albo warzywa
Jogurty słodzone unikaj, lepiej naturalny zblendowac z owocami, miód jako dodatek od czasu do czasu, nie masz low carb, czy keto więc po treningu daj więcej węgli (a może nawet większą część z dnia) i solidną porcję białka, sosy gotowe tez stosuj okazyjnie, a nie jako baza, korzystaj ze zdrowych tłuszczów – oliwa, awokado, ryby, orzechy
tosty, dżem, cukier – kiepskie śniadanie, ale np. po treningu jak dodałbyś tam jakieś źródło białka to już by można było przymknąć oko, tuńczyk z puszki tez okazyjnie
Staraj się żeby w każdym posiłku było źródło białka – pomoże nasycić, no i dobrze by było do każdego (albo chociaż większości) dorzucić jakieś owoce albo warzywa
Jogurty słodzone unikaj, lepiej naturalny zblendowac z owocami, miód jako dodatek od czasu do czasu, nie masz low carb, czy keto więc po treningu daj więcej węgli (a może nawet większą część z dnia) i solidną porcję białka, sosy gotowe tez stosuj okazyjnie, a nie jako baza, korzystaj ze zdrowych tłuszczów – oliwa, awokado, ryby, orzechy
tosty, dżem, cukier – kiepskie śniadanie, ale np. po treningu jak dodałbyś tam jakieś źródło białka to już by można było przymknąć oko, tuńczyk z puszki tez okazyjnie
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Osobiscie zacząłbym redu od około 2700 bo liczać na szybko twoje zero wynosi 2950 a BMR 1955 wiec jak zaczniesz od 2400 to masz dość mało kcal do dyspozycji . Wywal te drogie bakomy i zainwestuj w odzywkę białkową ( w skali miesiąca zaoszczędzisz sporo kasy )
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Kalkulatory niestety nie są najlepszym narzędziem do obliczania zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Sugeruję policzyć je dokładnym wzorem. Zapraszam do zapoznania się z nim i wklejeniem tutaj całości obliczeń:
https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych--5255
Możesz zacząć okres redukcji tkanki tłuszczowej od zerowego bilansu energetycznego. Obserwacja obwodów ciała i po dwóch tygodniach ewentualnie skorygowania i odjęcie około 300 kalorii jeżeli nie będzie zmian obwodu w pasie.
https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych--5255
Możesz zacząć okres redukcji tkanki tłuszczowej od zerowego bilansu energetycznego. Obserwacja obwodów ciała i po dwóch tygodniach ewentualnie skorygowania i odjęcie około 300 kalorii jeżeli nie będzie zmian obwodu w pasie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Dieta nie jest zła. Dorzuciłbym z 200 - 300 kcal, może nawet trochę więcej. Kalorie możesz łatwo dobić tłuszczami, węglowodany też by się przydało trochę podbić. Nie wiadomo tylko jak trenujesz więc trudno powiedzieć ile powinieneś jeść kcal żeby czuć się dobrze i palić fat.
...
Napisał(a)
Nawiązując jeszcze do Twojej diety, to sugeruję wrzucać w dzienniku żywieniowym produkty przed obróbką, a nie po niej. Np. kasza, gotowana pierś z kurczaka, makaron gotowany, jajecznica, czy smażona cukinia. Ma być ilość jajek i ewentualnie ilość tłuszczu użytego do usmażenia jajecznicy, a nie jajecznica, która może mieć zupełnie inną ilość tłuszczu niż Twoja. Poza tym, kasza ugotowana również będzie miała za każdym razem inna masę z uwagi na wodę. Należy przyjmować zawsze masę produktu przed jego obróbką.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły