Szacuny
75
Napisanych postów
545
Wiek
22 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4599
Cześć
Czy jeżeli raz lub dwa razy w tygodniu wpadnie tortilla z takim składem to będzie ok? Chodzi mi o to czy nie zaszkodzi za bardzo bo skład nie jest za dobry, ale na plus brak oleju palmowego
Chyba że ktoś z was zna jakieś tortille z dobrym składem bo niestety każda jest nieciekawa
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9033
Napisanych postów
82682
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699322
Spokojnie możesz zjeść . Możesz również zrobić sobie sam. składniki na tortillę: - 80g mąki pełnoziarnistej - 40 ml wody- - zioła prowansalskie, papryka słodka Mieszamy wszystko razem. Ciasto ma być takie by nie kleiło się do rąk można dodać ewentualnie wody lub troszkę mąki. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienkie koło i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Do środka to już sobie wkładasz to co lubisz . Sos możesz zrobić z 3 łyżek jogurtu naturalnego i 1 ząbku czosnku. Smacznego
Szacuny
687
Napisanych postów
249
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1232
ja robie tortile sam ale z maka orkiszowa:), czasami jak nagrodzisz sie normalna szamka to bedzie git:)...a sosik z jogurtu naturalnego super tez taki przepis uzywam , a jak bardzo zdrowo chcesz to pamietaj by jogurt był bez mleka w proszku:)...pozdro
Szacuny
29915
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
nie zaszkodzi Ci nie bój się, jeżeli opierasz dietę na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych to nawet jeden placek dziennie przy całej podaży wszystkich produktów nie zrobi Ci żadnej krzywdy
Szacuny
3035
Napisanych postów
51764
Wiek
33 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349824
W Carefourze są tortille low fat, ale też cena jest około 2x wyższa niż takich zwykłych placków,
także dla mnie wybór prosty. Jak i te z biedry wydają mi się najsmaczniejsze. Lidl porażka.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2019-10-23 11:03:17
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
32871
Napisanych postów
23018
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
277717
Mi swojego czasu te z biedry smakowały - później przez kilka lat robilem sam w domu i raz jakoś mi się nie chciało to kupiłem te co zawsze z biedry i wtedy stwierdziłem ALE SYF ..
Placki robie z pszennej mąki bo jadam raz na miesiąc więc nie zaszkodzi .
Przepis na 2 mega placki ( prawie 40cm )
140g mąki 450
10ml oliwy
mieszanka ziół
5g soli
zalewam bardzo gorącą woda ( nie wrzątkiem ) najpierw 100 ml a potem dodaje w zależności od gęstości - mieszam lyżką aby się nie oparzyć , jak już temp jest ok to wyrabiam ciasto ręką ( musi fajnie odchodzić od dłoni ) odkładam kulkę na 30 min pod przykryciem .
Nastepnie dziele na 2 kulki i na blacie wałkuję placki , patelnie rozgrzewam na duzym ogniu i tylko ręcznikiem lekko natluszczam , rozkaldam placek i gdy zaczną pojawiać się małe przebarwienia to obracam na drugą stronę , znów podnoszę ciasto i jak przebarwienia zrobią się mocniejsze niż poprzednio to znów obracam na pierwszą strone na chwile ( cały czas na największym ogniu )
Ściągam i odkładam aż lekko wystygna - następnie lekko mocze pod kranem ( mam wodę zdatną do picia z kranu ) bbo wtedy ciasto jest bardziej lepkie i łatwo je uformować oraz skleić na końcu , nakładam farsz , zwijam w rulon , rogal lub kopertę i daje do opiekacza elektrycznego lub na grill tylko na chwile aby podpiec placka na nowo . :)
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-10-23 14:58:48
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75806
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753540
Tortilla, jak tortilla w zasadzie duża większość ma taki sam skład. Ten jeden produkt w skali całej diety nie będzie zbyt istotny. Jest to średniej jakości źródło węglowodanów, podobnie jak i płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, naleśniki, pierogi, czy wafle ryżowe/kukurydziane. Wszystkie te produkty są w mniejszym lub większym stopniu przetworzone. Okazyjne ich spożywanie, szczególnie po treningu nie będzie miało wpływu na ogół diety i kształtowania sylwetki. Istotne jest ile będą one stanowiły ogółu diety.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75806
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753540
Rzeczywiście, to co znajdzie się w środku może mieć dużo większe znaczenie. Niż rodzaj mąki z jakiej była wytworzona tortilla, czy jakieś dodatki ziarna, itp. Może to być pierś z kurczaka, wędzony łosoś, tuńczyk, feta, parmezan, sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru pomidorowego, czosnku.
W celu zapoznania się z różnymi przepisami tego typu polecam kuchnię sfd oraz kuchnię serwisu dietetyczno-treningowego potreningu.pl: