SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tortilla

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 274

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Jest liderem w tym dziale Szacuny 57 Napisanych postów 389 Wiek 18 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 3342
Cześć
Czy jeżeli raz lub dwa razy w tygodniu wpadnie tortilla z takim składem to będzie ok? Chodzi mi o to czy nie zaszkodzi za bardzo bo skład nie jest za dobry, ale na plus brak oleju palmowego
Chyba że ktoś z was zna jakieś tortille z dobrym składem bo niestety każda jest nieciekawa



Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6380 Napisanych postów 75325 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 631581
Spokojnie możesz zjeść . Możesz również zrobić sobie sam. składniki na tortillę:
- 80g mąki pełnoziarnistej
- 40 ml wody-
- zioła prowansalskie, papryka słodka
Mieszamy wszystko razem. Ciasto ma być takie by nie kleiło się do rąk można dodać ewentualnie wody lub troszkę mąki. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienkie koło i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z dwóch stron.
Do środka to już sobie wkładasz to co lubisz . Sos możesz zrobić z 3 łyżek jogurtu naturalnego i 1 ząbku czosnku. Smacznego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 74 Napisanych postów 90 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 467
ja robie tortile sam ale z maka orkiszowa:), czasami jak nagrodzisz sie normalna szamka to bedzie git:)...a sosik z jogurtu naturalnego super tez taki przepis uzywam , a jak bardzo zdrowo chcesz to pamietaj by jogurt był bez mleka w proszku:)...pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12293 Napisanych postów 12104 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 320099
nie zaszkodzi Ci nie bój się, jeżeli opierasz dietę na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych to nawet jeden placek dziennie przy całej podaży wszystkich produktów nie zrobi Ci żadnej krzywdy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2659 Napisanych postów 50474 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 340414
W Carefourze są tortille low fat, ale też cena jest około 2x wyższa niż takich zwykłych placków,
także dla mnie wybór prosty. Jak i te z biedry wydają mi się najsmaczniejsze. Lidl porażka.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2019-10-23 11:03:17

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12293 Napisanych postów 12104 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 320099
Koniu151
Jak i te z biedry wydają mi się najsmaczniejsze. Lidl porażka.

białe jeszcze pół biedy, ale te ciemne nie wiem czy one są żytnie, czy pszenne razowe, ale nie da się jeść
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7029 Napisanych postów 8424 Wiek 39 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 233078
Mi swojego czasu te z biedry smakowały - później przez kilka lat robilem sam w domu i raz jakoś mi się nie chciało to kupiłem te co zawsze z biedry i wtedy stwierdziłem ALE SYF ..

Placki robie z pszennej mąki bo jadam raz na miesiąc więc nie zaszkodzi .
Przepis na 2 mega placki ( prawie 40cm )

140g mąki 450
10ml oliwy
mieszanka ziół
5g soli
zalewam bardzo gorącą woda ( nie wrzątkiem ) najpierw 100 ml a potem dodaje w zależności od gęstości - mieszam lyżką aby się nie oparzyć , jak już temp jest ok to wyrabiam ciasto ręką ( musi fajnie odchodzić od dłoni ) odkładam kulkę na 30 min pod przykryciem .
Nastepnie dziele na 2 kulki i na blacie wałkuję placki , patelnie rozgrzewam na duzym ogniu i tylko ręcznikiem lekko natluszczam , rozkaldam placek i gdy zaczną pojawiać się małe przebarwienia to obracam na drugą stronę , znów podnoszę ciasto i jak przebarwienia zrobią się mocniejsze niż poprzednio to znów obracam na pierwszą strone na chwile ( cały czas na największym ogniu )
Ściągam i odkładam aż lekko wystygna - następnie lekko mocze pod kranem ( mam wodę zdatną do picia z kranu ) bbo wtedy ciasto jest bardziej lepkie i łatwo je uformować oraz skleić na końcu , nakładam farsz , zwijam w rulon , rogal lub kopertę i daje do opiekacza elektrycznego lub na grill tylko na chwile aby podpiec placka na nowo . :)


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-10-23 14:58:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3823 Napisanych postów 63290 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 680129
Tortilla, jak tortilla w zasadzie duża większość ma taki sam skład. Ten jeden produkt w skali całej diety nie będzie zbyt istotny. Jest to średniej jakości źródło węglowodanów, podobnie jak i płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, naleśniki, pierogi, czy wafle ryżowe/kukurydziane. Wszystkie te produkty są w mniejszym lub większym stopniu przetworzone. Okazyjne ich spożywanie, szczególnie po treningu nie będzie miało wpływu na ogół diety i kształtowania sylwetki. Istotne jest ile będą one stanowiły ogółu diety.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10932 Napisanych postów 118759 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1389545
Nic się nie stanie jak taką zjesz, jak tylko czymś dobrym ją wypełnisz pełnowartościowym to będzi git

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3823 Napisanych postów 63290 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 680129
Rzeczywiście, to co znajdzie się w środku może mieć dużo większe znaczenie. Niż rodzaj mąki z jakiej była wytworzona tortilla, czy jakieś dodatki ziarna, itp. Może to być pierś z kurczaka, wędzony łosoś, tuńczyk, feta, parmezan, sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru pomidorowego, czosnku.

W celu zapoznania się z różnymi przepisami tego typu polecam kuchnię sfd oraz kuchnię serwisu dietetyczno-treningowego potreningu.pl:

https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

https://potreningu.pl/kitchen

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyjście z diety ketogenicznej - powrót do węglowodanów.

WPC