SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Moczenie orzechów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 752

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Wiek 27 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1500
Witam, czy jest sens moczenia orzechów? Czy ten kwas fitynowy naprawde jest taki szkodliwy? Jesli moczycie orzechy to jak dlugo i czy macie jakies specjalne "wywary"?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Moczenie orzechów, które są jedynymi ze źródeł kwasu fitynowego jak najbardziej na sens pod względem teoretycznym. Spore ilości tego kwasu w naszej diecie mogą powodować zaburzenia przyswajania składników mineralnych, takich jak wapń, cynk, żelazo, czy miedź. Może to stanowić problem, szczególnie u osób z brakami tych składników mineralnych w swojej diecie.

Z drugiej strony trzeba przemyśleć, czy przy ogólnie zdrowej i urozmaiconej diecie braki takie mogą wystąpić. Według mnie nie ma sensu tracić czasu na takie szczegóły. Jak go masz sporo, to śmiało.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17703 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
ja jedynie mocze owsiane i migdały, reszty orzechów nie moczę, migdałów też bym, nie moiczył ale zęby można sobie połamać, owisane jedynie mocze bo z rana ich nie gotuje aby były miękkie .

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
ja kiedyś moczyłem wszystkie orzechy, jednak ciężko powiedzieć czy to coś dawało długość czasu zależy od odmiany orzechów i od tego czy w ciepłej czy zimnej wodzie, to już znajdziesz sobie w internecie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12173 Napisanych postów 22012 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627453
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 660 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 9299
Nie ma sensu, jak laskowe namoczyłem to nie miały smaku. Jak zjesz ze 40 - 50 g dziennie to nic Ci nie będzie po orzechach, jedynie przy dużych stanach zapalnych jelit mogą szkodzić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
a z kolei włoskie mi się wydają smaczniejsze po moczeniu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Stoję w kropce. Co dalej robić z moim ciałem

Następny temat

Bialko w diecie

WHEY premium