...
Napisał(a)
Osobiście naj mniej lubię oliwę z oliwek przez gorzki smak a najbardziej podchodzi mi rzepakowy oczywiście jeżeli chodzi o tłuszcze ciekłe. W mojej kuchni mam sporo źródeł tłuszczy jak masło klarowne , masło 82%, tłuszcz gęsi, olej kokosowy, majonez na oleju słonecznikowy , oleje z oliwek , lniany , rzepakowy, krokoszowy, sezamowy, słonecznikowy i sojowy z dodatkiem chili .
...
Napisał(a)
Tłuszcze są nośnikiem smaku, więc obecność ich w posiłkach powinna poprawić ich smak, a nie pogorszyć, o czym wspominasz.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Oliwę z oliwek połączoną z sokiem z cytryny, bazylią, i czosnkiem - można skomponować fajny sos do sałatki, a nawet marynate do miecha.
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html#post1
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html#post1
2
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
anubis84Daj oliwe z oliwek.
Z lnianym jest to że trzeba go w lodóce trzymać i ma krótką datę przydatnosci/
I często jest już średnio przydatny do spożycia w momencie zakupu. Polecam oliwę z oliwek, też ze względu na to że jest wytłaczana mechanicznie (bo inaczej się za bardzo nie da), natomiast oleje ziarniste często są ekstrahowane przy pomocy chemicznych rozpuszczalników (te tanie).
Jako źródło omega 3 raczej polecam zmielone ziarna siemienia lnianego - dodawać np. do placków ziemniaczanych czy wypieków. Wystarczy nawet 1 łyżka dziennie.
Orzechy są dość drogie, więc raczej nie polecam, szczególnie patrząc na ich wartości odżywcze względem ceny. Za 1kg orzechów włoskich, laskowych, migdałów zapłacisz zwykle ponad 60zł, a jak chcesz bardziej egzotyczne orzechy typu makadamia, pini, nerkowce, pistacje, to grubo ponad 100zł za kilogram (czasem nawet 200zł). To jest kompletnie nieopłacalne. Kilogram siemienia lnianego da się kupić za 5zł, a przewyższa wartościami odżywczymi orzechy pod każdym względem. Dodatkowo można włączyć ziarna słonecznika, bo dobre źródło witaminy E, a także nie są drogie (~10zł za kg). Ziarna słonecznika raczej na surowo powinno się jeść (duża zawartość PUFA), np. jako posypka do sałatki.
1
♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018
...
Napisał(a)
Kilo migdałów można kupić spokojnie za 39zł, laskowe i włoskie również - bardzoooo często są w Auchanie na bazarku. Dobr Ale rzeczywiście siemię lniane wygrywa na maksa pod względem wartości odżywczych
1
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
I ceny
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Także jedząc płatki robię musli mieszankę i dobrze byłoby dodawać za każdym razem pestki słonecznika i siemię lniane dosłownie po 10 gram czy tak po 20 ? Czy lepiej jakoś inaczej spożywać te produkty?
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...
...
Napisał(a)
Ja polecam olej rzepakowy. Niejeden lekarz, niejeden dietetyk polecał mi właśnie ten.
1
...
Napisał(a)
Jeśli skupiasz się głównie na liczeniu białka i węglowodanów to masz błędne podejście, gdyż odpowiednia podaż lipidów jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na dietę powinno patrzeć się szerzej, nie tylko przez pryzmat kalorii i makroskładników, gdyż tego typu podejście może sprowadzić na manowce. Dieta powinna przede wszystkim pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Skoro smażysz na danym oleju to należałoby go wliczyć, gdyż on nie wyparowuje na patelni.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-03-26 13:04:29
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-03-26 13:04:29
Polecane artykuły