Jako, że jest to mój pierwszy post w tym dziale chciałbym się przywitać – CZEŚĆ i podzielić się przepisem.
Tak wygląda bohater na talerzu:
Składniki:
250 g makaronu pełnoziarnistego (dowolnego kształtu),
450 g mrożonego szpinaku,
250 g mascarpone,
3-4 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
Przeważnie dodaję do tego jeszcze pierś z kurczaka - tym razem jej zabrakło .
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
2. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na oleju kokosowym z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Chwilę dusimy aż woda odparuje.
3. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i dobrze mieszamy.
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron można wymieszać ze szpinakiem lub wyłożyć na wierzch.
Rozkład makroskładników wygląda jak niżej:
Zmieniony przez - ixou w dniu 2016-11-25 09:55:57