SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Bezglutenowa pizza ryżowo-gryczana

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14509

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 357 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9963
generalnie drożdże potrzebują glutenu, tak mi się zawsze kojarzyło, ale jak to wygląda w praktyce z mąką ryżową i gryczaną? Wygląda super!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
rośnie, rośnie ;) robię też chleb z samej mąki gryczanej i nie ma problemu z rośnięciem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 357 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9963
Czyli do drożdżówek gdzie zwykle używałem mąki pełnoziarnistej mogę dać jedynie mąkę gryczaną lub zmieszać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
Tego zagwarantować nie można :D ciasto z mąki bezglutenowej będzie miało inną konsystencję- gluten wiąże ciasto, więc ciasto bezglutenowe jest bardziej delikatne i trudniejsze w uformowaniu, ale warto spróbować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 357 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9963
okej dziękuję, będę próbował :D drożdżowe z mąki pełnoziarnistej już mi wychodzi, więc teraz czas aby pokombinować i ulepszyć przepis na tyle, na ile to możliwe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 359 Napisanych postów 3054 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 83638
Rozumiem, że mąka jest gryczana + ryżowa ? Co sugeruje temat ? Wygląda dobrze. Jade dzisiaj po składniki i wrzuce foto przez weekend jak się uda. Przepis super! :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 711 Napisanych postów 2487 Wiek 33 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 327948
zapomnialam dopisac ze eksperymentalnie dodalam do ciasta troszke inuliny- kiedys dostalam i lezy w szafce, a na opakowaniu bylo ze poprawia konsystencje ciasta i rzeczywiscie wydaje mi sie ze bardziej wyroslo- dalam troszke, tak na czubek lyzeczki
2

Moj pierwszy dziennik
http://www.sfd.pl/DT_redukcja_Maria1209-t1113012.html
Dziennik z wyzwania posladkowego
http://www.sfd.pl/BAD_ASS_SQUAD_maria1209-t1120394.html pods. s. 30

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1128 Napisanych postów 3781 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68583
okruszek1
Czyli do drożdżówek gdzie zwykle używałem mąki pełnoziarnistej mogę dać jedynie mąkę gryczaną lub zmieszać?


Gryczana z pszenną moim zdaniem to bardzo dobre połączenie i do słodkich i do wytrawnych wypieków, tylko trzeba uchwycić proporcje w zależności od tego, co się robi i jaka jest potrzebna konsystencja ciasta. Ja zwykle daję 1/4 - 1/3 gryczanej, a resztę pszennej (lub pszennej z dodatkiem innych mąk glutenowych - żytniej, owsianej).
Np. spód do pizzy:
80g gryczanej,
40g żytniej 720,
200g zwykłej pszennej (plus drożdże i dodatki) - wychodzi smaczne i fajne w obróbce, plastyczne ciasto.
Im więcej gryczanej i otrębów, tym ciasto będzie gorzej rosło i będzie bardziej zbite, dlatego daję białą mąkę lub razową, ale odsiewam grubsze otręby.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 357 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9963
Tak też myślałem żeby dać max 1/3 gryczanej, dziękuję za wskazówki!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masło orzechowe w diecie fit...

Następny temat

Słodkie kluski jaglane z patelni by Julczik

forma lato