...
Napisał(a)
generalnie drożdże potrzebują glutenu, tak mi się zawsze kojarzyło, ale jak to wygląda w praktyce z mąką ryżową i gryczaną? Wygląda super!
...
Napisał(a)
rośnie, rośnie ;) robię też chleb z samej mąki gryczanej i nie ma problemu z rośnięciem
http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html
...
Napisał(a)
Czyli do drożdżówek gdzie zwykle używałem mąki pełnoziarnistej mogę dać jedynie mąkę gryczaną lub zmieszać?
...
Napisał(a)
Tego zagwarantować nie można :D ciasto z mąki bezglutenowej będzie miało inną konsystencję- gluten wiąże ciasto, więc ciasto bezglutenowe jest bardziej delikatne i trudniejsze w uformowaniu, ale warto spróbować
http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html
...
Napisał(a)
okej dziękuję, będę próbował :D drożdżowe z mąki pełnoziarnistej już mi wychodzi, więc teraz czas aby pokombinować i ulepszyć przepis na tyle, na ile to możliwe
...
Napisał(a)
Rozumiem, że mąka jest gryczana + ryżowa ? Co sugeruje temat ? Wygląda dobrze. Jade dzisiaj po składniki i wrzuce foto przez weekend jak się uda. Przepis super! :D
...
Napisał(a)
zapomnialam dopisac ze eksperymentalnie dodalam do ciasta troszke inuliny- kiedys dostalam i lezy w szafce, a na opakowaniu bylo ze poprawia konsystencje ciasta i rzeczywiscie wydaje mi sie ze bardziej wyroslo- dalam troszke, tak na czubek lyzeczki
2
Moj pierwszy dziennik
http://www.sfd.pl/DT_redukcja_Maria1209-t1113012.html
Dziennik z wyzwania posladkowego
http://www.sfd.pl/BAD_ASS_SQUAD_maria1209-t1120394.html pods. s. 30
...
Napisał(a)
okruszek1Czyli do drożdżówek gdzie zwykle używałem mąki pełnoziarnistej mogę dać jedynie mąkę gryczaną lub zmieszać?
Gryczana z pszenną moim zdaniem to bardzo dobre połączenie i do słodkich i do wytrawnych wypieków, tylko trzeba uchwycić proporcje w zależności od tego, co się robi i jaka jest potrzebna konsystencja ciasta. Ja zwykle daję 1/4 - 1/3 gryczanej, a resztę pszennej (lub pszennej z dodatkiem innych mąk glutenowych - żytniej, owsianej).
Np. spód do pizzy:
80g gryczanej,
40g żytniej 720,
200g zwykłej pszennej (plus drożdże i dodatki) - wychodzi smaczne i fajne w obróbce, plastyczne ciasto.
Im więcej gryczanej i otrębów, tym ciasto będzie gorzej rosło i będzie bardziej zbite, dlatego daję białą mąkę lub razową, ale odsiewam grubsze otręby.
...
Napisał(a)
Poprzedni temat
Masło orzechowe w diecie fit...
Następny temat
Słodkie kluski jaglane z patelni by Julczik
Polecane artykuły