Składniki:
1. Serek twarogowy Emilki- chudy- 500g
2. Jogurt naturalny- 200 g
3. Truskawki- 700 g
4. 25 g żelatyny i 200 ml kompotu z truskawek lub 2 opakowania galaretek truskawkowych+3 łyżeczki żelatyny
5. Ksylitol lub coś do dosłodzenia (wedle uznania)
Przygotowanie:
1. Rozrobić żelatynę w gorącym kompocie lub dwie galaretki i 3 łyżeczki żelatyny w 200 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. (trzeba porządnie wymieszać żelatynę, żeby nie było grudek)
2. Truskawki dzielimy na dwię części po 350 gr
3. Jedną część truskawek blendujemy (jak ktoś chce to z ksylitolem- ja dałam 25 gram)
4. Dodajemy serek i jogurt i blendujemy razem
5. Powoli dodajemy przestygnięty wywar do masy i mieszany.
6. Wylewamy do formy- ja miałam sylikonową, w przypadku zwykłej lepiej czymś wysmarować
7. Dodajemy całe truskawki do masy
8. Wstawiamy do lodówki na całą noc
9. Podajemy z kostką roztopionej gorzkiej czekoldy.
8 kawałków- marko 1 kawałka
105 kcal
11,3B/12,2W/1,2T
Zmieniony przez - cod123 w dniu 2016-06-11 14:55:28
http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html