Oczywiście nie uważam, że jest to jedyna słuszna wersja czy coś w tym stylu... ale mi takie bardzo podchodzą, nie rozwalają się i ogólnie są okej

Na dodatek jest to zdrowy, smaczny i łatwy sposób na nabicie ładnej ilości makro
Składniki:
- jajka 120g
- mąka gryczana 60g
- mąka ryżowa 60g
- masło klarowane 3-5g
- płyn ( u mnie woda gazowana i niegazowana po około 100ml)
- przyprawy wedle uznania ( u mnie w wersji na słono: papryka ostra i słodka, sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, czasem czosnek)
Przygotowanie:
wszystkie składniki blenduje na gładką masę, patelnie przed smażeniem można przetrzeć masłem klarowany lub spryskać PAMem
z podanej gramatury wyszło mi 6 naleśników, oczywiście wszystko zależy od rozmiaru patelni i od tego jak cienko rozlejemy ciasto
Dodatki:
To już jak kto lubi, u mnie na fotkach poniżej mielona pierś z indyka, warzywa, keczup
Naleśniki wychodzą dość plastyczne i nie rozwalają sie, ale jak wiadomo... jak ktoś do jednego nałoży pół kilo mięsa i kilo warzyw to na pewno sie rozerwą
Wersja na słodko
W wersji na słodko wyżej wymienione przyprawy zamieniam na słodzik i inne dodatki. np kakao, przyprawa do piernika itd.
Fajnego posmaku może dodać także zamiana masła klarowanego na smakowy olej kokosowy
BWT w tabeli podane dla samych naleśników bez dodatków

Zmieniony przez - K_PS w dniu 2016-06-12 14:53:38
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."