Spód:
- około 400 gram dyni
- 1 średnia cebula
- dwa jajka
- mąka ziemniaczana (kilka łyżek) - można zamienić inną mąką
- przyprawy do smaku (u mnie sól, pieprz, imbir, odrobina czosnku)
Wierzch:
- sos (koncentrat pomidorowy + musztarda + zioła prowansalskie)
- mozarella (100 gram)
- odrobina parmezanu lub innego podobnego twardego sera
- salami (50 gram)
- trochę posiekanej cebuli
- jedna-dwie pieczarki
Co robimy:
Poszatkowaną dynię blendujemy/miksujemy z pokrojoną drobno cebulą, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Ja smażyłam placki na patelni, a potem przełożyłam na papier do pieczenia posmarowany tłuszczem, posmarowałam sosem, obłożyłam mozarellą i salami i na jakieś 20 minut do piekarnika (temperatura 180-200 stopni).
Uwagi:
Ja dałam jedną dużą łyżke (około 20 gram mąki) i "ciasto" wyszło trochę za miękkie i były problemy z przewracaniem placków na patelni, więc mąki polecam dodać więcej.
Κατά τον δαίμονα εαυτού.
------
Mój dziennik: http://www.sfd.pl/DT__Ghorta_ghrrromi_fat-t1096396.html