Przepis banalnie prosty
-100g mąki z ciecierzycy
- 20g oliwy z oliwek
- ok 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól i dowolne przyprawy (u mnie była to mieszanka suszonych pomidorów i ziół)
Wodę rozmieszać z 10g oliwy, solą i dodawać mąkę cały czas mieszając, tak by uniknąć grudek. Ciasto powinno być zbliżone do naleśnikowego. Miskę przykryć i odstawić na minimum 2 godziny (u mnie ciasto stało całą noc). Dodać resztę oliwy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać na ok. 240stopni. Blaszkę/ naczynie ceramiczne wysmarować tłuszczem i wlać ciasto (ja nie posmarowałam i później trzeba było skrobać ) Posypać przyprawami i piec przez około 15-20min aż góra się zrumieni.
Można kombinować z proporcjami. Generalnie na szklankę mąki powinno przypadać 1-1,5 szklanki wody. Oliwy też można dodać ciut więcej. Polecam jeść prosto po upieczeniu. Na drugi dzień, na zimno czy też odgrzewana, nie jest już aż tak smaczna.
Smacznego!
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2015-12-21 14:01:44
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html