SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pojedyncze pytania: wszystko o zawodach i formie

temat działu:

Przygotowanie do zawodów

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 23832

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 104 Napisanych postów 1352 Wiek 57 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13224
Lecz zmiany na skórze, solarum je tylko podsuszy. Bronzer nie przykryje tego - będą ciemne plamy w tych miejscach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 771
Leczę Artur, zażywam cynk, ale z racji iż mam wysoko białko w diecie to u mnie częsty problem zwłaszcza na boku barku. Zwykle przechodzi po tygodniu i obniżce podaży tego makrosa ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1089
Cześć, mam pytanko odnośnie rozkładu tłuszczu w diecie. O ile w okresie "masowym" większość osób daje tłuszcz praktycznie do każdego z posiłków, tak przy redukcji często ograniczają jego spożycie do pierwszego i ostatniego lub też ostatnich dwóch posiłków a reszta posiłków w ciągu dnia to posiłki białkowo-węglowodanowe.
Dla przykładu osoba ma zaplanowane spożycie 40g T dziennie.

1 rozkład:
1) B + WW + 10g T
2) B + WW + 5g T
3) B + WW + 5g T
4) B + WW + 5g T
5) B + WW + 5g T
6) B + 10g T

2 rozkład:
1) B + WW + 20g T
2) B + WW
3) B + WW
4) B + WW
5) B + WW
6) B + 20g T

Będę wdzięczny za fachowy komentarz w tej kwestii. Druga sprawa, dlaczego ogranicza się spożycie tłuszczu w okresie redukcyjnym? Przecież sam w sobie nie spowlania metabolizmu tylko tempo perystaltyki przewodu pokarmowego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 104 Napisanych postów 1352 Wiek 57 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13224
korne7
Cześć, mam pytanko odnośnie rozkładu tłuszczu w diecie. O ile w okresie "masowym" większość osób daje tłuszcz praktycznie do każdego z posiłków, tak przy redukcji często ograniczają jego spożycie do pierwszego i ostatniego lub też ostatnich dwóch posiłków a reszta posiłków w ciągu dnia to posiłki białkowo-węglowodanowe.
Dla przykładu osoba ma zaplanowane spożycie 40g T dziennie.

1 rozkład:
1) B + WW + 10g T
2) B + WW + 5g T
3) B + WW + 5g T
4) B + WW + 5g T
5) B + WW + 5g T
6) B + 10g T

2 rozkład:
1) B + WW + 20g T
2) B + WW
3) B + WW
4) B + WW
5) B + WW
6) B + 20g T

Będę wdzięczny za fachowy komentarz w tej kwestii. Druga sprawa, dlaczego ogranicza się spożycie tłuszczu w okresie redukcyjnym? Przecież sam w sobie nie spowlania metabolizmu tylko tempo perystaltyki przewodu pokarmowego?



Witam korne7,
Na początku gratuluję postępów w redukcji i metamorfozie. Teraz jednak może być już trochę trudniej a z pewnością inaczej trzeba podejść do zagadnienia dalszego kształtowania sylwetki.
Najlepiej postaw sobie jakiś cel z konkretną datą. Jeśli chodzi o tłuszcze w diecie ja nigdy nie obcinam ich do zera a w czasie przejścia z diety masowej na redukcyjną przesuwam je z całego dnia na jego koniec. Oczywiście redukujemy w pierwszej fazie tłuszcze nasycone, potem stopniowo przesuwamy tłuszcze nienasycone na 2 ostatnie posiłki i pozostają one w tym miejscu do końca redukcji.
Nie będę tu się rozwodził na znaczeniu tłuszczów w naszym organizmie i ich roli w całym procesie Krebsa oraz ich wpływem na wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za redukcję tkanki tłuszczowej. Reasumując my praktykujemy w diecie zastosowanie NNKT w 2 ostatnich posiłkach z tym że w ostatnim posiłku w pewnych fazach redukcji nie stosujemy węglowodanów.
Jest to jednak podyktowane indywidualnymi predyspozycjami i genetyką.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1089
Cześć, od jakiegoś czasu zastawia mnie dlaczego zawodnicy podczas okresu przygotowań (redukcji) mocno obcinają ilość tłuszczu w diecie. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby trzymanie tłuszczu na dość wysokim poziomie co przełoży się na prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, a tym samym lepsze samopoczucie kosztem węglowodanów, które rozłożyć głównie w posiłkach po treningu (gdzie faktycznie mają swoje zastosowanie). Być może uwzględniając też ostatnio popularne "refeedy" mające na celu pobudzenie leptyny. Bardzo proszę o chociażby krótką uzasadnioną odpowiedz, jeśli moje rozumowanie jest błędne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam, po pierwsze o jakim układzie hormonalnym mówisz na poziomie wyczynowym. Po drugie to nie takie proste przestawić szlaki metaboliczne w okresie startowym z węglowodanów na tłuszcze. Nikt z zawodników a przynajmniej ich większość a zwłaszcza dziewczyny nie tną i nie powinni ciąć tłuszcz do zera. Mają one akurat w tym okresie inne znaczenie a za dobre samopoczucie odpowiadają właśnie ww. Przechodząc z okresu przygotowawczego na startowy nie wolno robić drastycznych zmian i cięć . Wszystko zależy od formy i poprzedzającej diety. Zapraszam na kolejne seminarium gdzie wszystkie te sprawy wyjaśniamy dogłębnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 292 Wiek 37 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 8240
Mam pytanie odnośnie przeprowadzenia próby odwadniania - czy ma to sens? Jeśli tak, to kiedy najlepiej to zrobić? Planuję debiut w maju 2016 (nie w PL) więc trochę czasu jeszcze mam, ale na chwilę obecną gromadzę wszelkie możliwe informacje żeby móc jak najlepiej się przygotować.

"Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
natka.
Mam pytanie odnośnie przeprowadzenia próby odwadniania - czy ma to sens? Jeśli tak, to kiedy najlepiej to zrobić? Planuję debiut w maju 2016 (nie w PL) więc trochę czasu jeszcze mam, ale na chwilę obecną gromadzę wszelkie możliwe informacje żeby móc jak najlepiej się przygotować.


Witam,
Generalnie zależy to od kategorii w której planujesz start. Druga sprawa czy warto ją przeprowadzać na próbę zależy od codziennych skłonności do gromadzenia wody oraz cyklu który ma na to wpływ.
Jeśli masz takie tendencje a nie jesteś przekonana co jest u Ciebie wodą a co tłuszczem 5 dniowy proces diurezy można przeprowadzić między okresem przygotowawczym a startowym. Oczywiście mówię tu o sposobach naturalnych z wykorzystaniem wody, sodu i potasu z codziennej diety. Przebieg, gramaturę i suplementację w tym okresie należy zanotować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 292 Wiek 37 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 8240
Witam,

Dziękuję za szybką odpowiedź. Planuję start w kat. bikini fitness. Przemyślę jeszcze tą kwestię bo zdaję sobie sprawę, że takie odwadnianie to dla organizmu pewnego rodzaju stres. Choć z drugiej strony, tuż przed zawodami można chociaż plus minus wiedzieć, czego się spodziewać. Trochę jeszcze czasu na myślenie mam

"Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
witam, mam pytanie odnosnie diety stosowanej przez kulturystow w okresie przed startowym, co oni jedza ze sa tak pocieci i wysuszeni, poniewaz chcialbym obecnie zrzucic tkanke tluszczowa do poziomu ok 5 % , miec podobne dociecia. jaki rozklad BTW oni stosuja? Przegladam dziennik zawodowcow na tym forum i w wiekszosci ich dieta wyglada podobnie : ww ok 3-1 g na kg masy , bialko ok3 g i tluszcz tyle co z kury i ryzu. czy to wystarczy aby wreszczie dociac sie do 5 % tluszczu? dziekuje
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierwszy konkurs w dziale - wygraj ISO P290 900g

Następny temat

SZACUNKOWE KOSZTY PRZYGOTOWAŃ DO ZAWODÓW.

WHEY premium