-w 100g pomidorów jest średnio od 3 do 4g węglowodanów strawnych (głownie cukrów prostych):
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2682/2
- w borkułach ok 4g węgli strawnych:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2
- w cebuli - około 6 - 8g węglowodanów strawnych:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2501/2
- dla porównania w truskawkach jest około 5- 6g węglowodanów strawnych:
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2064/2
wg zasad panujących w tym dziale, gdybyśmy zjedli w ciągu dnia: 300g pomidorów, 100g cebuli i 300g brokułów to dostarczylibyśmy średnio około 25 - 30g węgli strawnych - i tego nie trzeba byłoby liczyć, ale gdybyśmy zjedli 200g truskawek (10 - 12g węgli) - to te kalorie trzeba byłoby uwzględnić w bilansie...mimo tego iż w jednym i w drugim wypadku byłyby to głownie cukry proste (w cebuli istotną część stanowią poliole).
Nie krytykuję tego typu założeń, ale sugeruję nie traktować ich bezrefleksyjnie. Ja np lubię widzieć notkę (gdy przeglądam diety) dotyczącą spożycia warzyw (może być poza bilansem i poza rozpiską PT), bo wtedy mogę ocenić spożycie innych składników, np. potasu.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-04-16 01:06:01