SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mały portfel a dieta - Poradnik

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29392

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 77
super! przyda się :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4
bardzo dobry i przydatny artykuł ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 42 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 343
Tłuszcze: smażyć na smalcu i na maśle ? To na pewno nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą, a już na pewno nie zbudujesz sylwetki na smalcu. Raczej smażenie na tłuszczach powinno się omijać.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Jak najbardziej można smażyć na smalcu, oleju kokosowym, czy maśle klarowanym. W czym widzisz problem?
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 85 Napisanych postów 377 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5503
Wiele osob myśli ze jak usmazy coś na oliwie bedzie takim fit i healthy a tak naprawdę nie wiedza jak sobie szkodzą. Jak dla mnie masło klarowane i olej kokosowy najlepsze a do jajeczniczki smalczyk :p


Zmieniony przez - ketrinn w dniu 2015-01-08 17:08:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 42 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 343
Jeśli prowadzi sie zdrowy tryb życia nie można smażyć na tłuszczu jakimkolwiek. Podczas smażenia przy wysokich temperaturach nawet zdrowe tłuszcze zmieniają się w tłuszcze trans, które wpływają na powstawanie blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Kolejność jest taka: surowe->gotowane na parze->gotowane w wodzie-> grilowane->pieczone -> smażone. A smalec to już w ogóle powinno się wykluczyć z diety, nawet jeśli osoba nie trenuje. Tłuszcze zwierzęce są źródlem cholesterolu, co wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, otyłość czy miażdżyca. Jeszcze jak ten tłuszcz połączysz np. z chlebem (bo ludzie tak lubią) to stwarza idealne warunki dla organizmu, aby ten obrastał w tkanke tłuszczową. Rozumiem, dużo ludzi nie zastanawia się nad tym co je, jedza to co im smakuje, a jak zachorują na cos to tłumaczą to że tak to juz jest ze człowiek choruje z wiekiem i to jest wpisane w jego życie, a nie ma pojęcia, że za większość chorób odpowiada styl życia (60% wg pól Lalonda) , na który sie sklada m.in. aktywność fizyczna i odżywianie. Nie mam zamiaru się kłócić. Jeśli ktoś myśli logicznie i wierzy w fakty a nie opinie to sprawdzi rzetelność informacji które podałem. Komuś się nie podoba to też to szanuję, każdy ma swoje życie, swoje zdrowie i sam decyduje jak nim pokieruje. Pozdrawiam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 85 Napisanych postów 377 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5503
Nie jest prawdą, że tłuszcze w czasie smażenia zamieniają się w tłuszcze trans. Po to są wartości dymienia odpowiednich tłuszczów aby można było wybrać ten z najwyższa wartością (źródło chociażby tabela na wiklipedii). Trzeba też uważać aby nie smażyć na olejach nienasyconych bo ich utlenianie jest bardzo szkodliwe. Prawdą jest natomiast że kwasy trans są szeroko spotykane w fast foodach, mrożonkach typu frytki, ziemniaczki itp, makaronie w zupkach chińskich no i przede wszystkim w batonikach, krakersikach, ciasteczkach, margarynach stałych itd jako utwardzony tłuszcz roślinny czy też utwardzony tłuszcz palmowy są tymi złymi. I to własnie te są winowajcami otyłości, cukrzycy miażdżycy etc. Jednakże naturalne tłuszcze trans wystepujące w przyrodzie, jak np w maśle czy wołowinie (np CLA czy kwas wakcenowy) wykazują działanie prozdrowotne http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22296934, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22261578.  A jeszcze odnosząc się do tłuszczów zwierzęcych i zawartości w nich cholesterolu no to weźmy np jajka. Przez lata oczerniane o to że podwyższają cholesterol LDL i trójglicerydy, a tak naprawdę powodują Wzrost HDL a spadek LDL http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22778967.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 5637 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 43870
tylko że jak komuś nie chce sie gotowac, kombinowac na własną rękę z przeposiami, watpię zeby smigał po kilku sklapach za produktami ;)
ludzie sa przyzwyczajeni do wygody
myśla ze jak zjedzą jaja eko/bio zamiast zwykłych klatkowych to juz -2 cm w pasie ;)
przez cały tydzień wiele osób głoduje, naczyta sie o IF ( nie neguje tego sposobu jedzie- ale trzeba wiedziec co i jak) , później o chet meal i weekend op******i pizze + 4 browce ;)
1

Doradca w dziale Alternatywna Droga
Instruktor Sportów Siłowych
Dietetyk

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
katrinn
Wiele osob myśli ze jak usmazy coś na oliwie bedzie takim fit i healthy a tak naprawdę nie wiedza jak sobie szkodzą.
- Nie wiem skąd to info, ale jest nieprawdziwe. Oliwa z oliwek dośc dobrze nadaje się do smażenia, przynajmniej takiego jakie zachodzi w warunkach domowych, tutaj pierwszy lepszy dowód:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538

Co do procesu izomeryzacji - zachodzi on podczas obróbki termicznej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają silnemu procesowi izomeryzacji w temp powyżej 150 stopni. W nizszych temperaturach proces ten jest niewielki.

Zagadnienie to badał m.in Martin i Milinsk M.C., ( Trans fatty acid­‍‑forming processes in foods: a review. An Acad Bras Cienc. 2007, 79 (2), 343–350. )

A badania na temat jajek chyba nie doczytalas. Nigdzie nie ma tam napisane,ze obnizają LDL, tylko porpawiają stosunek LDL do HDL przez podwyższenie HDL. Tyle, ze efekt ten w tym badaniu wystepuje przy stosowaniu leków hipolipemizujacych, Tak więc przełozenie na osoby niestosujace takich srodków jest raczje slabe. Nie oznacza to, że jaja szkodzą na gosp. lipidowa, ale treśc publikacji na którą sie powolujesz nie uzasadnia twoich wniosków

Zmieniony przez - saajonarah w dniu 2015-01-10 17:15:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
szczerze, to nie czytałam wszystkich wypowiedzi i być może ktoś już o tym pisał, ale wątróbki nie są dobrym źródłem białka. Wiadomo, od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Kasza kuskus jest chyba z semoliny o ile mnie pamięć nie myli ergo to kruszony makaron, chyba że miałeś na myśli kuskus razowy.

Wg mnie dieta jest droga jeśli chcemy się zaopatrywać w produkty dobre jakościowo i różnorodne.
Dużo też zależy od tego, co kto może jeść, nie mówiąc już o tym co kto lubi.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny i poprawy!

Następny temat

Nieskomplikowana dieta lenia do poprawy

WHEY premium