SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ wysokiego spożycia białka [4,4g] na kompozycję ciała.

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 32312

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1641
slawek766
Właśnie dlatego pisałem wcześniej, że robienie testów z założeniami, że białko obliczmy pod masę ciała, nie jest tak do końca miarodajne. Dieta przy tak wysokich porcjach białka może zaszkodzić, ale kto się tym przejmuje, białko trzeba sprzedać. Jestem w stanie zrozumieć jak zawodnicy stosują takie mega dawki, inne priorytety(sponsorzy-wyniki) ale po co amatorom mieszać w głowie? Czy wątpliwe korzyści zrekompensują ewentualne problemy ze zdrowiem w późniejszym czasie? Kto z amatorów monitoruje stan organów wew. przy takich eksperymentach? Nerki - homocysteina, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Wątroba-podczas diety z niskimi węglowodanami wyciąga z białka którego mamy dużo w diecie glukozę,czyli energię. Bardzo wysokie dawki białka w diecie przyczynia się też do szybszego starzenia się organizmu-wolne rodniki. Nikt nie pisze jakie zabiegi trzeba stosować, żeby te ryzyko powikłań zminimalizować, a o tym ryzyku wie kto ma minimalne pojęcie o odżywianiu w sporcie.


Czyli przy diecie tłuszczowej na masie(nie tylko) należy ograniczyć podaż białka?Do jakich wartości i czy może ma ktoś jakieś badanie na ten temat?
Jeżeli to prawda co slawek766 napisał to dieta ta(przy np proporcjach B:2,5kgmc/ W:ok 100g/ reszta tłuszcze) nie ma sensu- białka zmieniają się węgle więc po co je ograniczać?

Zmieniony przez - mkzord w dniu 2014-08-08 18:35:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
gdzie tak pisze?
kazda ilosc bialka jaką spozyjesz - czesc z niej zamieni sie na glukoze

im wiecej bialka spożywasz - tym wiecej
ale niekoniecznie musi sie to wiazac z przybieraniem tkanki tłuszczowej - i o tym mówi badanie
nie budujesz zbyt wiele [pojęcie względne] wiecej miesni - ale tez nie odkładasz tkankę tłuszczową

ale nikt nie napisal o ograniczeniu spozycia bialka - czy ze spozycie 2,5g nie ma sensu
wlasnie bialko na takim poziomie wydaje sie miec najwiekszy sens
duzo zysków
mało 'strat' białka [w porownaniu do duzo wiekszych ilosci]

a chcąc budowac mięsnie czy je utrzymac[!] - białko nalezy spozywac w duzo wiekszych ilosciach niz RDA

Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-08-11 11:49:07

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 569
Ktoś mi powie co oznaczają koleno skróty: BW, FFM, FM?

daj soga, jeśli pomogłem :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1641
BW - Body Weight
FFM- Free Fat Mass
FM - Fat mass

Zmieniony przez - mkzord w dniu 2014-08-11 15:53:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
czyli
BW - masa ciała [FFM + FM]
FFM - beztłuszczowa masa ciała
FM - ilość tkanki tłuszczowej

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
solaros
gdzie tak pisze?
kazda ilosc bialka jaką spozyjesz - czesc z niej zamieni sie na glukoze

im wiecej bialka spożywasz - tym wiecej


W którymś tam nr Olimpowego Perfect Body* przytoczyli badania które niby pokazywały że glukoneogeneza występuje _tylko_ przy niskim spożyciu węgli, ponoć takim w okolicach ketozy i poniżej. Przy wyższym spożyciu węgli (wg tych badań) zjawisko glukoneogeneza w ogóle nie miało miejsca, nadmiar białka był normalnie trawiony i pojedyncze aminokwasy po oksydacji do acetylo-CoA wchodziły w cykl Krebsa.



*To był chyba numer z podsumowaniem "afery białkowej", którego już mi się nie chciało kupić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
to co sie dzieje z nadmiarem białka przy wysokim spożyciu węgli?

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
edit

Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2014-08-12 17:50:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
budują się mięśnie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
Nie zdążyłem zedytować. Białko po rozbiciu na aminokwasy wchodzi w cykl Krebsa i dostarcza energii dla organizmu. Bezpośrednio - bez zamiany na cukier. Różnica jest taka że po glukoneogenezie, cukier z białko może być zamieniony na tłuszcz. Przy odpowiedniej ilości węgli białko dostarczy energii.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kreatyna - przed czy po treningu?

Następny temat

Czekolada - Turbodoładowanie w procesie utraty wagi

WHEY premium