...
Napisał(a)
Siemka, kupuje filet z kurczaka w biedronce i nurtuje mnie jedna rzecz. Gdy zrobie dajmy 100g piersi w mikrofali, zostaje jej ok. 70g. Gdy zagotuje ją w wodzie to zostaje 100g. Więc odejmować od nieugotowanego, nieupieczonego, nieusmażonego fileta 30g /100g fileta?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
No tak, ale wody się nie wlicza do bilansu
Za bardzo uogólniłem.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-14 18:48:27
Za bardzo uogólniłem.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-14 18:48:27
...
Napisał(a)
mnie za to nurtuje podobne pytanie:
gdy np smaze sobie podwojnego fileta - okolo 400g, przed usmazeniem jest to gigantyczna kupa miesa [no, prawie], a po usmazeniu sterta malych klockow, i skoro piszecie, ze przed obrobka termiczna sie wazy, to z tego wynika ze sie dodaje tych kcal, poniewaz jesli w filecie jest np 30% wody, a ona nie ma kalorii, to caly zamiast zalozmy teoretycznie 500kcal bedzie mial tych kcal 350 i bedzie mniejszy bo ta woda odparuje itp. i jest to przeklamanie wiec wsumie na chlopski rozum powinno sie wazyc po obrobce. Troche chaotycznie ale chyba kazdy zrozumie oco mi chodzi.
gdy np smaze sobie podwojnego fileta - okolo 400g, przed usmazeniem jest to gigantyczna kupa miesa [no, prawie], a po usmazeniu sterta malych klockow, i skoro piszecie, ze przed obrobka termiczna sie wazy, to z tego wynika ze sie dodaje tych kcal, poniewaz jesli w filecie jest np 30% wody, a ona nie ma kalorii, to caly zamiast zalozmy teoretycznie 500kcal bedzie mial tych kcal 350 i bedzie mniejszy bo ta woda odparuje itp. i jest to przeklamanie wiec wsumie na chlopski rozum powinno sie wazyc po obrobce. Troche chaotycznie ale chyba kazdy zrozumie oco mi chodzi.
...
Napisał(a)
dudeeNo tak, ale wody się nie wlicza do bilansu
Za bardzo uogólniłem.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-14 18:48:27
Pisałem do kolegi wyżej, żeby zastanowił się dlaczego właśnie w ten sposób.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
raczej ważymy przed obróbką bo wszystkie produkty i zawartości kcal mają już policzone z tą wodą, tzn. jeśli na 100gr kurczaka jest 30g wody to te przykładowo 200kcal odnosi się do tych 100g z wodą
...
Napisał(a)
Nawet Pan Karmowski ostatnio wrzucił filmik, że po obróbce termicznej z mięsa wyparowuje tylko woda, inne wartości odżywcze i makroskładniki zostają bez zmian
...
Napisał(a)
nie róbcie jedzenia w mikrofali bo podobno traci wszystkie wartości odżywcze
Polecane artykuły