Szacuny
0
Napisanych postów
106
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1056
Jezeli wyliczyleś dobrze swoje zapotrzebowanie i dobrze rozłożyłeś proporcje makro powinno być dobrze. Wez pod uwagę jak teraz masz rozłożone makro a jak poprzednio + tutaj 500kcal wiecej
Szacuny
2
Napisanych postów
419
Wiek
30 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
4013
Jak liczyłem BMR za pomocą kalkulatora ze strony potreningu to wyszło mi 3267.32, a jak liczyłem sposobem ze strony https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html to wyszło mi nie całe 3000. I właśnie nie wiem jaki mam typ budowy :P Ale uważam endomorficzny ( robiąc sposobem przyjąłem 500 kalori ale jak by było mniej to będę zwiększał)
Szacuny
0
Napisanych postów
106
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1056
Ja również jestem endo, zauważyłem ze waga szybko zwiększa się przy dużym % kalorii z WW. Proponuje ci mocno się na tym skupić żeby większość masy jaką zrobisz nie poszła w brzuch( ja tak mam). Raz na tydzień kontroluj wagę względem obwodu pasa/ramienia/klatki żebyś nie obudził się z ręką w nocniku.
Szacuny
0
Napisanych postów
106
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1056
Ja proponuje ci na początek od nadwyżki kalorycznej 300-500 kcal przy rozkładzie makroskładników 50WW/30B/20TL. Reszta to już twoje obserwacje na wadze i w lustrze.
Szacuny
7
Napisanych postów
316
Wiek
30 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1337
Chodzilo mu o to ,ze wylioczasz swoje zapotrzebowanie na utyrzmanie wagi. Dodajesz poczatkowo od 300 do 500 kcal w postaci 50% kalorii to weglowodany, 30% to bialka 20% to tluszcze. I sprawdzasz wage i lustro i widzisz jak rosnie to zostawiasz jak nie rosnie dodajesz lekko kcal powiedzmy tygodniowo 100 :).
Szacuny
0
Napisanych postów
106
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1056
Napisałeś, że wyszło ci zapotrzebowanie 3200kcal - to jest twoje minimum które musisz zjeść do utrzymania wagi przy wysiłku fizycznym jaki sobie zaplanowałeś. Dorzucasz do tych kalorii które już masz extra 500 - to jest twoja nadwyżka(masa) Wychodzi ci 3700 kcal i teraz to rozbijasz w stosunku procentowym na 50/30/20 Węglowodany/Białko/Tłuszcz