SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TWOJE ULUBIONE DANIE-KONKURS-ZGŁOSZENIA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38343

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Włoski omlet

Prosty, szybki przepis na włoski omlet

Składniki:
- 50g makaronu (najlepiej: pełne ziarno)
- 3 jajka
- 30g sera mozarella (najlepiej starty)(gouda i kazdy inny też ok)
- pomidor
- papryka
- cebula
- bazylia, oregano (lub inne ulubione przyprwy)

+ opcjonalnie: sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

1. Wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy jak podano na opakowaniu lub wg własnych upodobań (ja biorę 2 min).
2. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę, pomidor w plasterki, cebulkę i czosnek.
3. Makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy paprykę, pomidora, cebulę i czosnek. Trzymamy na małym ogniu.
4. Rozbijamy jajka. Dodajemy do nich oregano i bazylię. Całość mieszamy (widelcem lub trzepaczką). Następnie jaja wylewamy na patelnię.
5. Na górę dodajemy ser mozarella.
6. Całość trzymamy na małym ogniu 3-4 min.
7. (punkt opcjonalny) Omlet smażymy z drugiej strony, ale nie jest to konieczne. Ja brałem z obu stron, bo lubię bardziej przypieczony ser

B/T/W: 37/23/35

Smacznego!













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3756
BABKA BANANOWA Z POLEWĄ KAKAOWO- KAWOWĄ

Prosta babeczka, 5. min. pracy, 20. min. pieczenia.

Składniki:

-11 jaj rozmiar M
- 150 g białka bananowego (z Matrixem pycha :P)
- kakao naturalne
- kawa rozpuszczalna
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- słodzik


Jak zrobić?

1. Ubij białka z jaj na sztywną pianę.
2. Posypuj stopniowo białko na pianę z białek i powoli mieszaj, następnie dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.
3. Wlej masę do formy i piecz 18-20. min. w temperaturze 160-170*C przez 18- 20 min.


POLEWA

1. Zmieszaj 2. łyżki kakao i łyżkę kawy rozpuszczalnej. Dodaj wody ze słodzikiem i mieszaj. (wody delikatna ilość, aby wyszła w miarę gęsta polewa).



BTW na babeczkę

1410 kcal, B 191 g , T 66 g, WW 13 g

POLEWA

90 kcal, B 3,6 g, T 4,3 g WW 10,1

Smacznego!









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 104
Krewetki z warzywami na ryżu
Składniki :
• 2 szklanki (475 ml) bulionu warzywnego
• 1 szklanka (190 g) długoziarnistego ryżu
• 4 łyżki oliwy
• 1 cebula, posiekana
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 papryczka chili, posiekana
• 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
• 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
• 1 puszka (420 g) pomidorów w kawałkach
• świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
• 300 g krewetek, obranych i odżyłowanych
1 łyżka ziół prowansalskich ________________________________________
Sposób przygotowania
1. Ryż zagotować w bulionie na dużym ogniu pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, nie zdejmując pokrywki. Odstawić z ognia na 10 minut, pozostawiając ryż wciąż pod przykryciem.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać chili, seler i paprykę, smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając.
3. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą.
Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
4. Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć krewetki przez 3-4 minuty. Następnie dodać je do warzyw i wymieszać.
5. Ryż wymieszać widelcem, wyłożyć na półmisek, a na wierzch wyłożyć krewetki w warzywach.


kcal - 1334 b/w/t 85/190/27













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3756
PIZZA LC

Składniki:

-kalafior mały
- 1. jajko
- 100 g grillowanej piersi z kurczaka
- pomidor
- mozzarella 125 g
- pieczarki 100 g
- cebula 1 szt.
- papryczki ostre
- sos czosnkowy
- przyprawy: lubczyk, bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka.

Jak zrobić?

1. Kalafior zetrzeć na tarce, zmieszać z jednym jajkiem i przyprawami, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy papryką słodką. Możemy również wcześniej ugotować kalafior (tak 3-5 min.) żeby poźniej go zblenderowac, dodac jajko, przyprawy i tez na blaszkę). Spód pieczemy 15-20 min. w temp. 180 *C.

2. Następnie smarujemy spód sosem czosnkowym, położyć wcześniej podsmażone pieczarki z cebulką, pomidory, pierś z kurczaka (100 g) wcześniej przygotowaną, papryczki, przyprawy, a na wierzch startą kulę mozzarelli (125 g).

Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. w temperaturze 180*C tak, aby składniki nabrały walorów smakowych, a ser roztopił się.

Jak zrobić sos czosnkowy?

1. zblenderuj 3-4 ząbki czosnku, dodaj lubczyk
2. zblenderowany czosnek i lubczyk zmieszaj z 200 g jogurtu naturalnego i łyżką keczupu


BTW cała pizza

628 kcal, B 74 g, T 28 g, 20 g WW


Smacznego!



















Zmieniony przez - koralina945 w dniu 2013-12-04 19:51:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 241
Przepraszam że tak późno i hurtowo ale wcześniej nie miałem zbytnio czasu na wrzucenie przepisów.

Zupa Krem z Kalafiora

Składniki:

Składniki:
2 średnie kalafiory(brak świeżych skutkował kupnem mrożonych :()
1 por
1 cebula
2 pietruszki
1/4 selera
500 ml bulionu warzywnego/drobiowego (użyliśmy rosołu z poprzedniego dnia)
500 ml mleka
150 g sera z niebieską pleśnią
sól, pieprz

Przyotowanie:
1. Pokrój i podsmaż cebule (cebulę można delikatnie posolić, by się nie spaliła, a ładnie zeszkliła) na oliwie.
2. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojonego pora, po chwili pokrojoną pietruszkę i selera. Smaż około 5 minut.
3. Do podsmażonych warzyw dodaj mrożone kalafiory, mieszaj co chwilę czekając, aż kalafior się rozmrozi i będzie miękki.
4. Do garnka wlej wcześniej przygotowany roztwór z zimnego bulionu i mleka, gotuj pod przykryciem około 10 minut, mieszając co chwilę.
5. Zdejmij zupę z ognia i dodaj kawałki sera z niebieską pleśnią. Mieszaj, aż ser się rozpuści, tym samym studząc zupę.
6. Gdy zupa będzie już schłodzona - zblenduj ją. Jako dodatek standardowo możesz użyć grzanek, lub prażonego słonecznika. U mnie są to kiełki.
2.













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 241
Hamburger drobiowy

Składniki (na 7 burgerów):

1/2 kg mielonej piersi z kurczaka
7 bułek
mieszanka sałat
3 pomidory
mozzarella
cebula
musztarda
jajko
pół szklanki bułki tartej
kiełki
ocet balsamiczny
keczup
pieprz i sól do smaku
szczypta chili

Przygotowanie:
1. Mięso mielone dobrze wyrobić z jajkiem, dwoma łyżeczkami musztardy, pieprzem, solą, chili i bułką tartą. Gdy mięso jest już gotowe uformuj kotlety.
2. Gotowe kotlety delikatnie obsmaż na patelni bez tłuszczu, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 10 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, stopnia nagrzania i trybu - z termoobiegiem kotlety będą gotowe szybciej). Gdy kotlety są gotowe (najlepiej to sprawdzić odrobinę nacinając - mają być upieczone, ale jednocześnie soczyste), wyjmij i chwilę ostudź.
3. Jeszcze ciepłe kotlety ułóż na bułce posmarowanej dowolnym sosem (zrobiłem dwa, przepisy poniżej) i cebuli, na kotlet nałóż kolejną porcję - tym razem innego sosu. Na to ser, sałata, pomidor (lub dowolne, ulubione dodatki).

Sosy:

1. Sos majonezowo-czosnkowy
Do szklanki jogurtu greckiego dodaj niecałą łyżkę majonezu, mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku (u mnie 4), ulubione zioła (u mnie bazylia), sól, pieprz do smaku oraz sok z cytryny (tu dowolną ilość, ja dodałem łyżkę stołową). Wymieszaj - gotowe!
2. Sos keczupowo-musztardowy
Do czterech łyżek majonezu dodaj dwie łyżki keczupu. Wymieszaj. Możesz dodać chili do smaku.















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 241
Łosoś pieczony z migdałami i pistacjami oraz puree bazyliowe

Składniki (na trzy porcje ryby i furę ziemniaków) :
pęczek bazylii
dwa duże filety z łososia
wino półsłodkie białe
cytryna
migdały (4 łyżki)
pistacje (6 łyżek)
ser twardy typu parmezan
pół kilo ziemniaków (połowa ze zdjęcia ;) )
oliwa z oliwek
odrobina cebuli

Przygotowanie:
1. Łososia obieramy ze skóry, dokładnie ją odcinając. W moim wykonaniu filetowanie nie było zbyt udane i z dwóch filetów powstało 5 kawałków. Sprawdzamy czy filety nie mają ości, pozbywamy się ich.
2. Filety pieprzymy i solimy z obu stron, wkładamy do miski. Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy pół szklanki wina ( u mnie na oko;) ). Wkładamy miskę z naszą rybą do lodówki na około 30 minut.
3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
4. W tym czasie przygotowujemy "kołderkę" dla naszego łososia. Do miski wsypujemy nasze pistacje i migdały. Dodajemy 4 łodyżki bazylii, odrobinę cebuli, 3 łyżki startego parmezanu i 3 łyżki oliwy. Do tego ścieramy skórkę z połowy cytryny i około 1/2 soku z cytryny. Wszystko starannie miksujemy.
5. Naszego łososia wykładamy do naczynia żaroodpornego ( u mnie studencki odpowiednik: blaszka wyłożona starannie folią do pieczenia) i starannie zakrywamy go naszą zblendowaną masą "kołderkową". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (u mnie z termoobiegiem) na góra 15 minut, żeby łosoś nie był suchy.
6. W czasie, gdy nasz łosoś się piecze - ziemniaki na pewno są już gotowe. Odcedzamy je i tłuczemy dodając mleka. W osobnej misce blendujemy pęczek bazylii, gdy bazylia jest gotowa dodajemy do niej łyżkę puree i ponownie blendujemy. Gdy wszystko się połączy, przerzucamy naszą masę do reszty ziemniaków i starannie mieszamy.
7. Na talerze wykładamy puree z bazylią, na to kładziemy upieczonego łososia. Możemy udekorować danie listkami świeżej bazylii. Dodatkiem do dania może być odrobina kwaśnej śmietany, bądź ocet balsamiczny - według upodobań.
















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 1970 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 45643
można by temat przyczepić do najwazniejszych w kuchni .. or not?

kiedy upadnę
to wstanę
wtedy masz przej**ane


tak długo, jak walczysz, jesteś zwycięzcą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
wszystkie w/w przepisy znajdują w się w tym dziale więc nie ma potrzeby
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15
CHILI BEZKARNE

Podaję wartości dla jednej porcji, opakowania wychodzą tak, że robię cztery na cztery posiłki i tylko ryż świeżutko gotuję, reszta gotowa do odgrzania.

Sznycle mielimy w maszynce albo blenderze (można kroić, ale mi się nigdy nie chce :D) i podsmażamy na łyżce oleju. Można mięso zmieszać z połową cebulki w drobną kostkę jak ktoś lubi. Ja dodaję tylko sól i pieprz, żeby w całości nie było bez smaku. Jak zrobi się ładne, ale nie przypieczone, bo dojdzie sobie w sosie, wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę dusimy pod przykryciem żeby zmiękła i zalewamy dwiema puszkami fasoli w ostrym sosie. Ja lubię tą z TESCO marki TESCO, bo sos najlepiej pasuje do mięcha, ale jak ktoś woli Bonduelle, to polecam ich fasolę w sosie cayenne. Ważne że czerwona i ostra. Gotujemy pod przykryciem aż fasola zmięknie i sosik na 4 razy gotowy.

Jak ugotować do tego ryż tłumaczyć nie będę :D

Ja to jem ze szpinakiem w liściach, pomidorami i sosem z pół łyżki oliwy z oliwek z ziołami prowansalskimi, ale samo też smakuje świetnie. Ryż można sobie odpuścić i zjeść z grahamką albo samo, ale wtedy szybciej schodzi.



Sznycle z fileta z piersi indyka 100g - 1/4 opakowania 400g - 101 kcal, 23,9 białka, 0 węgli, 0,6 tłuszczu
Mieszanka fasoli Babkeverek TESCO 200g - 1/2 puszki - 180 kcal, 10,6 białka, 27,2 węgli, 0,8 tłuszczu
Papryka czerwona 40g - 1/4 papryki - 13 kcal, 0,7 białka, 1,8 węgli, 0,2 tłuszczu
Ryż jaśminowy 100g - 355 kcal, 6,7 białka, 78,9 węgli, 0,2 tłuszczu
Olej słonecznikowy 10ml - 1 łyżka stołowa - 82,9 kcal, 0 białka, 0 węgli, 9,2 tłuszczy

RAZEM: 732 kcal, 41,9g białka, 107,9g węgli, 10,4g tłuszczu

Bez ryżu wychodzi za to poniżej 400 kcal i około 35g białka, 29g węgli i 10g tłuszczu

Zmieniony przez - szymonp1992 w dniu 2014-07-15 17:37:14
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"TWOJE ULUBIONE DANIE"-KONKURS

Następny temat

PLACEK ZIEMNIACZANY PO MEKSYKAŃSKU

WHEY premium