SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TWOJE ULUBIONE DANIE-KONKURS-ZGŁOSZENIA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38413

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 122 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16686
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRZYBAMI, GROSZKIEM I PUREE Z BATATÓW


Składniki

150 gram polędwiczki wieprzowej
80 gram zielonego groszku mrożonego
250 gram batatów
50 gram śmietany 15 %
5 gram smalcu
składniki nie liczone do bilansu
pół cebuli
400 gram mieszanki grzybów, mrożonych(można dać pieczarki)
świeża pietruszka (ja dałam suszoną)
sól
pieprz
pieprz cayenne
czosnek 2 ząbki

1. Polędwicę pokroić na plastry o grubości 1 lub 1,5 cm.
2. Posiekać cebulę w drobną kostkę, bataty na kostkę.
3. Bataty wrzucić do wody i gotować w osolonej wodzie około 25 min., do miękkości.
4. Na patelni z odrobiną smalcu usmażyć cebulę i grzyby, do miękkości, pod koniec dodać groszek i posiekane ząbki czosnku. Przełożyć wszytko z patelni do miski i na patelni rozpuścić resztę smalcu.
5. Smażyć polędwiczki osolone i popieprzone z obu stron przez 6 min.
7. Dodać mieszankę grzybów i groszku, zalać śmietaną, dodać pietruszkę, ew. dosolić, dopieprzyć.
8. Ziemniaki ugniatamy na puree, dodajemy na czubku małej łyżeczki pieprzu cayenne, ew. sól, pieprz.
9. Podawać z sałatą, u mnie rukola, sałata jakaś kolorowa, rzodkiewka, pomidor, pole odrobiną oliwy.

545 kcal
B 37 g
W 52 g
T 21







Stop saying I WISH
and
start saying I DID

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Domowy pasztet rybny ( dla znudzonych jedzeniem samego tuńczyka z puszki ).


1 puszka tuńczyka
2 płaty fileta z makreli
pół kostki masła
przyprawy
pół łyżeczki soku z cytryny

odsączamy tuńczyka z zalewy.przekładamy do rozdrabniacza.dodajemy płaty z makreli,masło,sok i doprawiamy.mixujemy na gładką masę i odkładamy do lodówki na około 20 min w celu nabrania gęstszej konsystencji.
w tym czasie mamy czas na dekorację i zrobienie wieloziarnistego tosta:)

na 300 g pasztetu:
1069 kcal 53 g białka 1 g węglowodanów 96 g tłuszczu










...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 122 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16686
KREWETKI PO TAJSKU



Składniki
200 gram krewetek black tiger
50 gram ryżu brązowego
100 gram dyni
3 gramy oleju sezamowego
5 gram oleju kokosowego
3 gramy sezamu
1 łyżka szczypiorku
kawałek cukinii

marynata
szczypta soli
3 ząbki czosnku
1 łyżka zielonej pasty curry
ćwiartka chili czerwonego
1 łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru


sos
20 gram masła orzechowego domowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny

Marynować krewetki przez pół godziny. Cukinie posiekać na cienkie paski. Dyniek pokroić na mała kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 25 min. Ryż gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podsmażyć cukinię na połowie oleju kokosowego aby lekko zmiękła. Zdjąć z patelni. Wrzucić resztę oleju kokosowego i krewetki, smażyć aż nabiorą różowego koloru, ok 7 min. Następnie wrzucamy cukinię, dynię, ryż, składniki sosu. Mieszamy i posypujemy szczypiorkiem. Na talerzu posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.

Smacznego, ja mam bogatą sobotę


598 kcal

B 50
W 42
T 26












Stop saying I WISH
and
start saying I DID

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 4345 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 31239
Ciasto, dobre gdy ktoś jest na diecie można zjeść sobie ciasto ;]

Składniki:

200g białek jaj
60g żółtek
100g płatków osianych
50g wheya
budyń śmietankowy (najlepszy jest taki daje niesamowity posmak)
proszek do pieczenia 5g
+ opcjonalnie słodzik ja dałem 15 tabletek (dla normalnego człowieka 5 starczy)
troche soli (tak w palce O.o)
sok z cytryne 10g (zapewniu pulchność i miękkość)

Przygotowanie:
Odzielamy białka od żółtek (pozostałych nie wyrzucamy!!! dajemy do czegoś innego) Po od dzieleniu dodajemy troche soli, ubijamy białka na sztywno dodajemy budyń,a potem reszte składników.Mieszamy wszystko albo łyżką albo na wolnych obrotach.Wykładamy wszystko na blache wylewają lub formując ciasteczka lub co nam się tylko podoba.

Pieczemy w temp 200stopni przez 15min

W wersji low carb brak płatków owsianych,dodajemy siemie lniane, i wtedy można dać już całe jajka ;]

WAŻNE po skończonym pieczeniu nie wyciągać ciasta przez 2-3 min z piekarnika tylko otworzyć go lekko, przez co Wasz smakołyk nie opadnie i będzie puszysty ;p

MAKRO:



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Karkówka duszona w sosie musztardowym.


Składniki :

* 50 g masła śmietankowego
* 560 g karkówki wieprzowej ( 4 plastry ) może być też inne mięso np : szynka
* 2 ząbki czosnku
* 1 średnia cebula
* 4 łyżki musztardy np : rosyjskiej ( francuska z gorczycą daje bardziej wyrazisty i intensywny smak przy moim odczuciu )
* szklanka wody/bulionu ( do wyboru )
* przyprawy ( sól,pieprz,liść laurowy itp - kto jak lubi :) )
* 2 łyżki oliwy z oliwek



Karkówkę myjemy osuszamy do sucha papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy na dużym ogniu ok 2 min następnie zmniejszamy ogień na minimalny,dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę,zgnieciony czosnek,masło,szklankę wody,bulionu,przyprawy i dusimy wszystko ok 3 godzin na bardzo małym ogniu.
( bulion - 1 kostka rosołowa podzielona na 4 części każda część na 1 szklankę ) Jeżeli woda/bulion wyparuje uzupełniamy.
Po upływie około 3 godzin dodajemy musztardę mieszamy ewentualnie doprawiamy.Przed podaniem zostawiamy ok 3 min na patelni by karkówka " doszła " i przegryzła się smakami.
Podajemy np z ryżem,kapustą zasmażaną ( wersja podania według własnej wyobraźni )














...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 122 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16686
JAJKA ZAPIEKANE Z ŁOSOSIEM W KOKILKACH


Składniki
3 jajka
40 gram łososia wędzonego
5 gram oliwy z oliwek
15 gram śmietana 15%
pół bagietki żytniej
pół pomidora
sól
pieprz



1. Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
2. Kokilkę nasmarować oliwą.
3. Pokroić pomidora i łososia na plastry.
4. Układamy pomidory na dole, na to połowę łososia i zalewamy śmietaną. Solimy, pieprzymy i można dać trochę koperku suszonego.
5. Wbijamy do środka kokilki 3 jajka i układamy na wierzchu resztę łososia.
6. Kokilki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy zagotowaną wodą.
7. Pieczemy około 17 min, im dłużej, tym bardziej żółtko będzie ścięte.
8. Podawać z podpieczonym pieczywem w piekarniku i pokrojonymi warzywami.



534 kcal
B 35
W 30
T 30













Stop saying I WISH
and
start saying I DID

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1813 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 12572
A więc, tak jak obiecałem, wstawiam swój przepis.
UWAGA! Danie należy robić bezpośrednio bo posiłku, z pełnym brzuchem, by uniknąć podjadania poszczególnych składników
Zaczynamy!

Naleśniki pełnoziarniste na słodko by Karnisz

MUS:
- łyżka kakao
- 100g twarogu chudego
- kubek jogurtu naturalnego (150g)
- 100g mleka (dowolnie tłuste, u mnie 1,5%)
- słodzik do smaku (u mnie 8 tabletek)
Należy go zrobić na początku, gdyż dobrze by było go wstawić do lodówki, aby nabrał optymalnej gęstości i temperatury. Najpierw mieszamy twaróg z kakaem, słodzikiem oraz jogurtem, potem dodajemy mleko i mieszamy aż do uzyskania klarownej konsystencji. Ja robiłem to mikserem.


CIASTO:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- ok. 400g mleka
- ok. 100g wody
- jedno duże jajo
- łyżeczka oliwy z oliwek
Do misy dać mąkę, żółtko jaja, mleko i utrzeć. Białko jaja ubić na sztywno i dodać do ciasta. Dolewać wody do uzyskania klaru.
Tutaj trzeba wykazać się finezją kucharską, której ja niestety nie mam, ale sobie jakoś radzę
Po prostu ciasto musi uzyskać konsystencję leistą, ale nie za rzadką - wytłumaczą to wam wasze kobiety lub mamy
Chodzi o to, by ciasto dobrze rozprowadzało się po patelni, ale nie może być za rzadkie bo wyjdzie nam naleśnik nie do obrócenia. Dużo zależy też od rodzaju mąki. Myślę, że sobie poradzicie.


Ciasto wlewamy chochlą na rozgrzany teflon, ewentualnie przetarty szmatką nasączoną olejem lub oliwą. Smażymy naleśnika z obydwu stron.
Mi z tego ciasta wyszło sześć naleśników - patelnia duza, lubię grube. Powinno wyjść od 5 do 10 sztuk. Gotowe placki zostawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za farsz.

FARSZ:
- 500g piersi z kurczaka
- dwie sztuki kiwi
- banan
- 30g rodzynek
- cynamon do smaku
Kiwi, banana i cebulę obieramy. Siekamy je na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Do gotowej masy wrzucamy rodzynki, posypujemy cynamonem i ponownie, aczkolwiek krótko mieszamy.
Na rozgrzany teflon wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, podlewamy paroma kroplami ciepłej wodą by się nie przypalał. Smażymy, aż zrobi się miękki, często mieszając. Gdy pierś jest juz gotowa, wrzucamy ją do głębokiego talerza i czekamy chwilę, aż ostygnie. Następnie mieszamy w talerzu z owocami z blendera. mamy gotowy farsz.


Teraz wystarczy wyłożyć naleśnik na talerz, a nań farsz. Złożyć jak się komu podoba lub w ogóle nie składać, polać musem, opcjonalnie udekorować, posypać wiórkami kokosowymi lub skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!

A tu wartości BTW:







Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2013-11-24 22:58:32

Jedz jak bestia, ćwicz jak bestia, bądź bestią!
Instruktor kulturystyki.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 30 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 458
FANTAZJA KREWETKOWA

SKŁADNIKI I WYKONANIE:

HERBATA:
-1 plaster cytryny
-1 plaster pomarańcza
-3 plastry imbiru
-3 gożdziki
-2 słodziki
Wszystko wrzucić do szklanki i zalać wrzatkiem.
SAŁATKA+BAKŁAŻAN:
-1/2 papryki czerwonej
-1/4 ogórka
-1 pomidor
-4 liście sałaty pekińskiej
-1 łyżka oliwek zielonych
-1 łyżeczka sosu sałatkowego
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-2 plastry bakłażana
Sałatę posiekać, pozostałe warzywa(oprócz bakłażana)pokroić w kostkę, dodać sos sałatkowy, oliwę i wymieszać. Bakłażana grilować około 5 minut.
KREWETKI+RYŻ
-1 łyżka soku z cytryny
-2 szczypty estragonu
-2 ząbki czosnku
-5g oliwy z oliwek
-200g krewetek
-100g ryżu Basmati
Ryż ugotować. Oliwę wlać na patelnie, wrzucić posiekany czosnek i zrumienić. Dodac krewetki, sok z cytryny i estragon. Smażyć do calkowitej redukcji wody.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:438kcal
-tłuszcz 12g/108kcal
-bialko 40g/120kcal
-węglowodany 85g/255kcal













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
coś na słodko na rozluźnienie tematu :D
coś na poprawę apetytu osób masujących a podniesienie ciśnienia osób redukujących bo jak wiadomo nie jest to deser z cyklu fit ;)


Banany w ciescie kokosowym ( 2 porcje )

Składniki :

* 2 banany
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* pół łyżeczki cynamonu + do posypania bananów
* 2 łyżki wiórek kokosowych
* sok z połowy cytryny
* 1 jajko ( wcześniej sparzone wrzątkiem )
* 0,5 l oleju
* pół tabliczki gorzkiej czekolady
* 2 łyżki masła


Ciasto :

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy curky,cynamon,wiórki kokosowe,proszek do pieczenia ,mleko,jajko wszystko razem mieszamy na konsystencje gęstej śmietany.
Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki,jak za gęste odrobine mleka.Nasze ciasto zostawiamy na ok 10 min.

Czekolada :

W tym czasie rozstapiamy masło z gorzką czekoladą.

Banany :

Następnie banany obieramy kroimy na pół.Polewamy sokiem z cytryny ( żeby nie ściemniały ) posypujemy cynamonem.
Wkładamy do naszego ciasta obaczamy porządnie w ciescie i smażymy na rozgrzanym oleju ok 10 min na średnim ogniu ( co jakieś 2 min je przewracając )
Po upieczeniu nasze bananki dajemy na ręcznik papierowy i zbieramy nadmiar tłuszczu.
Podajemy z lodami,bitą śmietaną,roztopioną czekoladą.
Można również spożywać same lub też z innymi dodatkami :)













1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Jajka faszerowane tuńczykiem

Danie dobre przy dietach nieskowęglowodanowych

Skład:
-jaja: 4 sztuki
-puszka tuńczyka w oleju (może być w sosie własnym): 135g po odsączeniu
-przyprawy: sól, pieprz, odrobina ostrej musztardy

Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miski. Tuńczyka delikatnie odsączamy i dorzucamy do żółtek. Dodajemy odrobinę ostrej musztardy, sól i pieprz. Całość można zmiksować lub po prostu rozgnieść na jednolitą masę. Ja użyłem rozgniatacza do ziemniaków.
Gotową masę nakładamy do pustych połówek białek jaj.
Opcjonalnie można udekorować odrobiną majonezu.


Wartości odżywcze:

kcal: 549
B: 63g
W: 2g
T: 32g

SMACZNEGO

Składniki:




Przygotowanie:




Gotowe nadzienie:




Gotowe danie:






Zmieniony przez - KruQ w dniu 2013-11-25 08:33:44

Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"TWOJE ULUBIONE DANIE"-KONKURS

Następny temat

PLACEK ZIEMNIACZANY PO MEKSYKAŃSKU

WHEY premium