Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html
zaczerpnięta z bloga kuchnianawzgorzu, tytuł posta Schab z pończochy
Schab z pończochy
1 kg schabu
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki soli
2 łyżki suszonego majeranku
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej (dałam paprykę słodką)
Mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze i włożyć w misce do lodówki na 24 h – z mięsa wypłynie dużo cieczy (mocno mnie zdziwiła ilość).
Po 24 h schab umyć i obtoczyć tym razem w soli. Znów do lodówki na 24 h - znów sporo wycieknie.
Po 24 h umyć z soli, wytrzeć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką. Włożyć na 24 h do lodówki.
Po 24 h schab w przyprawach zawiesić w pończosze w przewiewnym ciepłym miejscu do obsuszenia na 4 doby.
Z 1015g mięso zeschło finalnie na 730g.
W porównaniu z metodą nr 1:
- mniej zachodu, bo nie trzeba codziennie przewracać i odlewać wyciekającej wody
- po 2 dobach, czyli zacukrzeniu i zasoleniu mięso jest mocno odwodnione, praktycznie sztywne (to pierwsze wciąż było mokre i miękkie)
- produkt finalny jest bardzo słony - z chlebem, w towarzystwie jakiegoś warzywa - super, ale solo już nie za bardzo
- następnym razem zmniejszyłabym ilość soli pewnie o połowę
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2013-11-18 15:55:57
Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
Ale Wikipedia twierdzi, że polędwicę łososiową robi się ze schabu, także trafione skojarzenie
meczybula nie namówisz mnie, swojego Ci nie wyślę
Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html