Ostatnio postanowiłem zacząć swoją przygodę z siłownią. Za kupiłem suplementy tzn: zestaw witamin oraz gainer. Poniżej przedstawiam wam dietę która dostałem od kolegi problem w tym, że on chodził na treningi po południu a ja chce z rana czy jest ktoś w stanie skorygować i poprawić mi tą dietę żebym mógł ćwiczyć z rana koło 11 i czy jest to zdrowe? Oraz czy dieta jest dobrze przygotowana.
Mam zamiar brać : Marek nie podaje bo chyba jest to zakazane
zestaw witamin na-czczo
tabetke na łaknienie jedną na-czczo
minerały w tabletce na-czczo
gainer 2 razy na dzień z rana oraz po treningu
węglowodany (koncentrat w proszku) przed i po treningu .
Chciałbym żebyście pomogli mi tak pozmieniać dietę żebym mógł chodzić na treningi jakoś koło 10-11.
Dane jeśli to istotne waga 73kg wzrost 183 cm wiek 22
DZIEŃ TRENINGOWY
1) ŚNIADANIE
płatki owsiane 50g (WW – 31. B – 6, T – 4 ) błonnik 7g 193,5
jaja kurze 2szt 120g (WW – 2, B – 14, T – 11) 172kcal
jabłko 200g (WW – 24, B – 1, T – 1) 96kcal
porcja warzyw*
WW – 64, B – 21, T – 16
461kcal
2) II ŚNIADANIE
makaron durum 100g (WW – 66,7, B – 14,6, T – 1,4) 348kcal / błonnik 8,3
serek wiejski 200g (WW – 4 B – 22, T – 10) 200kcal
orzechy włoskie/laskowe/nerkowe/brazylijskie 20g (WW – 3, B – 3, T – 12,6) 127kcal
porcja warzyw*
WW – 73,7, B – 39,6, T – 24
675kcal
3) OBIAD
ryba świeża (mintaj/morszczuk/dorsz) 130g (WW – 3, B – 22, T – 3) 98kcal
ryż brązowy 100g (WW – 68,1, B – 7,1, T – 1,9) 357kcal / błonnik 8,3
oliwa z oliwek 15g (WW – 0, B – 0, T – 15) 135kcal
porcja warzyw
590kcal
4) POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY
ryż brązowy 100g (WW – 68,1, B – 7,1, T – 1,9) 357kcal / błonnik 8,3
pierś z kurczaka 150g (WW – 0, B – 32,5, T – 2) 147kcal
WW – 68,1, B – 39,6, T – 3
504kcal
5) POSIŁEK POTRENINGOWY
banan 130g (WW – 30, B – 1,5, T – 0) 117kcal (bezpośrednio po treningu)
ryż biały 100g (WW – 76,5, B – 6,7, T – 0) 360kcal
pierś z kurczaka 150g (WW – 0, B – 32,5, T – 2) 147kcal
WW – 106,5, B – 40,7, T – 2
624kcal
6) KOLACJA
ser twarogowy półtłusty 100g (WW – 3,5, B – 17, T – 4) 132kcal
oliwa z oliwek 15g (WW – 0, B – 0, T – 15) 135kcal
porcja warzyw*
267kcal
WW – 3,5, B – 17 , T – 19
DZIEŃ NIETRENINGOWY
1) ŚNIADANIE
płatki owsiane 50g (WW – 31. B – 6, T – 4 ) błonnik 7g 193,5
jaja kurze 2szt 120g (WW – 2, B – 14, T – 11) 172kcal
jabłko 200g * (WW – 24, B – 1, T – 1) 96kcal
porcja warzyw*
WW – 64, B – 21, T – 16
461kcal
2)II ŚNIADANIE
kasza gryczana 100g (WW – 64 B – 12,3, T – 1,4) 330kcal / błonnik 6
pierś z kurczaka 100g (WW – 0, B – 21,5, T – 1) 98kcal
orzechy włoskie/laskowe/nerkowe/brazylijskie 40g (WW – 6, B – 6, T – 25) 254kcal
porcja warzyw*
WW – 70, B – 36 , T – 27
680kcal
3) OBIAD
ryba świeża (mintaj/morszczuk/dorsz) 130g (WW – 3, B – 22, T – 3) 98kcal
ryż brązowy 60g (WW – 41, B – 4,2, T – 1) 214kcal / błonnik 5
oliwa z oliwek 10g (WW – 0, B – 0, T – 10) 88kcal
porcja warzyw
400kcal
4) POSIŁEK 4
ryba świeża (mintaj/morszczuk/dorsz) 130g (WW – 3, B – 22, T – 3) 98kcal
ryż brązowy 60g (WW – 41, B – 4,2, T – 1) 214kcal / błonnik 5
oliwa z oliwek 10g (WW – 0, B – 0, T – 10) 88kcal
porcja warzyw
400kcal
WW - 44, B – 26, T – 14
5) KOLACJA
serek wiejski 200g (WW – 4 B – 22, T – 10) 200kcal
oliwa z oliwek 15g (WW – 0, B – 0, T – 15) 135kcal
porcja warzyw*
335kcal
WW 4, B – 26, 5 - 25
· porcja warzyw – minimum 100g, warzywa urozmaicaj - Sałata, sałata pekińska, kalafior, brokuły, szpinak, kapusta, marchew, rzodkiewki, pomidory, cebule, ogórki, cykoria, cukinie, koper, buraki, boć· wina, kalarepa…
· owoc – porcja wyszczególniona – może być· trochę większa/mniejsza – dodatkowo możesz jeść· owoce o innych porach: jagody, maliny, truskawki, borówki ... w rozsądnych ilościach – około 100g na porcje
· aby uniknąć· monotonii produkty węglowodanowe stale ze sobą zamieniaj, np. ryż brązowy możesz zamienić· na kaszę gryczaną, płatki owsiane, makarony razowe, czy nawet od czasu, do czasu chleb razowy
· produkty białkowe również możesz zamieniać· , wybieraj te o podobnej wartości odżywczej – np. niekoniecznie musisz jeść· pierś z kurczaka, podałem ją, bo jest łatwo dostępna i relatywnie tania, możesz śmiało jeść· inne rodzaje mięsa – staraj się jednak, by w posiłkach około-treningowych nie jeść· tłustego mięsa
· orzechy możesz zamieniać· z innym źródłem zdrowych tłuszczów, np. z pestkami z dyni
· oliwa z oliwek musi być· z pierwszego tłoczenia – extra vergine (przechowywana w ciemnym miejscu, bez dostępu światła, zapobiegnie do procesowi utleniania kwasów tłuszczowych w niej zawartych)
· serek wiejski na kolację można śmiało zamienić· na ser twarogowy półtłusty – wybieraj ten, który Ci bardziej odpowiada
· jeśli do tej pory spożywałeś mniejsze porcje posiłków nie stosuj od razu tej diety – wprowadź ją spokojnie do życia – zacznij od mniejszych porcji, np. 50% danego posiłku i systematycznie zwiększaj, żeby organizm mógł się przyzwyczaić· do ilości spożywanego pożywienia