Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
32 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
318
Witam,
na wstępie powiem, że zdaję sobie sprawę, że od bardzo wielu czynników zależy to czy mnie zaleje - trening, dieta, genetyka i masa innych.
W każdym razie, mam już trochę oponkę ale ogólnie jestem ekto i narazie lecę na masę i muszę uzupełnić braki w diecie węgli/białka dlatego szukam gainerka najlepiej żeby mógł mi zastąpić pełnowartościowy posiłek ale taki, po którym mam największą szansę, że mnie nie zaleje.
Jako student wiadomo , że ważna jest też cena, ale czytałem o niektórych tanich gainerach np Activlaba po których jest duża tendencja do zalewania.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
j/w
To nie jest tak, że gainer Cie zalewa. Tylko nadwyżka kaloryczna. Pilnuj swojego bilansu kalorycznego wtedy nie będziesz się obawiał tak zwanego ''zalania się''
Szacuny
3
Napisanych postów
572
Wiek
39 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
28013
Jak koledzy wyżej. Mam kolegę-niejadka, który redukuje na gainerach. Wszystko wyliczone i spokojnie można. Gdy już zredukujesz wybierając gainera kieruj się proporcjami białka do węglowodanów i nie jedz tyle co jest napisane na opakowaniu (vide: mutant mass).
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
z tą nadwyżka kaloryczna nie całkiem jest tak jak piszecie. jesli jemy nawet sporo kcal ale w zbilansowanych posiłkach i weglach o niskim i srednim indeksie glikemicznycm (np w 5 posilkch nastepujacych co 3 - 3,5 godz) do tego mamy tez sporo wysiłku aerobowego, który podkręca metabolizm , to nawet jedzac wiecej ckal nie bedziemy obrastac w tłuszcz. z gainerami jest spory klopot, po prostu im mniejszy ekwiwalent deskstrozowy ma maltodekstryna tym jest droższa , daltego tez wiekszośc producentow stosuje własnie albo same polimery glukozy (jak mutant ) albo co jest troche lepsze maltodekstryny tanie o wysokim ekwiwalencie dekstrozy. jak juz wspomniałem kłopot w tym ze jesli w przypadku whey producent musi podac procentowa zawartość białka , o tyle w gainerach nie ma koniecznosci podawania z jakiej maltodekstryny są węgle w gainerze.
faktem jest ze tego samego człowieka moze zalewac po takich samych dawkach gainera opartego na glukozie lub malto o wysokim ekwiwalencie dekstrozy i moze nie zalewac po takich samych dawkach gainera o dobrym skladzie , (zakladajac ze obydwa byly stosowane jako zamienniki posiłkowe w tych samcych porach dnia.
mc
Szacuny
2447
Napisanych postów
24175
Wiek
42 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
402427
można mieć nadwyżke i nadwyżke a mysle ze flexowi chodzilo zapewne nie o nadwyżke sama w sobie o taka która, nie jest nam juz potrzebna/ktorej nie wykorzystamy,
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
...nadwyżka kaloryczna z gainera na pewno bedzie "gorsza " nadwyzka niz pochodząca np z chudego miesa i kaszy z warzywami.... chodzilo mi o to ze trudno bedzie znaleśc gainera który "nie zalewa" ze wzgledu na cene maltodekstyny o niskim ekwiw. dekstrozowym .(wg mnie rynek gainerow jest jeszcze bardziej "zepsuty" niz rynek odzywek białkowych)
mc
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
32 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
318
Dzięki za wiele odpowiedzi. Jedzenie naturalne przede wszystkim jak najbardziej, ale są takie dni , że po prostu nie mam czasu przygotować posiłku, powiedzmy 2-3 razy w tygodniu, sam nie wiem, różnie to wypada. Nie chce regularnie, codziennie zastępować gainerem posiłków, chcę tylko łyknąć go w sytuacjach kiedy na porządną michę nie mam czasu... Dlatego właśnie proszę o konkretne nazwy produktów , które samie w sobie mają mniejszą tendencje do zalania.