SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PYSZNY MAKARON z brokułami, kurczakiem i serem feta - KOZAK!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 28923

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Jest to szybki i smaczny obiad. Taki, który przeniesie Cię w jakieś ciepłe, słoneczne miejsce i sprawi jednocześnie, że poczujesz się jakbyś był zupełnie gdzie indziej.

Za jego sprawą przeniesz się do Włoch połączonych z Grecją... W każdym razie gdzieś na południe. Tam gdzie ciepło, słonecznie i smacznie! :)

To kolejny bardzo szybki, prosty i co najważniejsze - niezawodny przepis!

Do przygotowania jednej porcji takiego makaronu potrzebujesz:

- 85g pełnoziarnistego farfalle (lub tyle, ile wsuwasz!)
- 150g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 80g sera feta - ja użyłem takiego w koszyczku firmy "Arla" 10% fatu
- kilka różyczek brokułów
- 1x średni pomidor
- garść porwanych liści bazylii
- 1x łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sól morska

Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty! Robisz tak:
Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i wrzucasz na nią pokrojoną w paski pierś kurczaka. Obsypujesz odrobiną soli i pieprzu i smażysz do uzyskania pięknego, złotego koloru. Gdy kurczak jest już rumiany, dodajesz do niego pokrojonego w kostkę pomidora i chwilkę smażysz. Równocześnie gotujesz makaron - ważne, żeby był al dente, bo taki jest najlepszy! Pod koniec gotowania makaronu ( dosłownie na ostatnie 30 sekund! ) wrzucasz do niego porozdzielane na mniejsze kawałki różyczki brokułów. Odcedzasz całość, zostawiając w garnku odrobinę wody z gotowania. Taka woda ma w sobie niesamowitą moc smaków, które wydobywają się z makaronu podczas jego gotowania!
Makaron oraz brokuły przekładasz teraz na patelnię z kurczakiem i pomidorami, dodajesz pokrojoną w kostkę lub pokruszoną ( jak wolisz :) ) fetę, porwane listki bazylii oraz dolewasz zostawioną odrobinę wody. Wszystko mieszasz i chwilkę podgrzewasz. Musisz dać temu czas, aby wszystkie pyszne smaki się połączyły, a feta apetycznie się rozpuściła, nadając całości pyszny słonawy smak i gęstszą fakturę. Teraz całość wykładasz na duży, głęboki talerz i posypujesz z wierzchu świeżą bazylią oraz czarnym pieprzem. Możesz dodać również odrobinę świeżo tartego parmezanu - ja jednak nie znalazłem go w mojej lodówce...
Kiedy całe danie pięknie prezentuje się już na Twoim talerzu, chwytasz widelec w dłoń i przenosisz się razem z nim na ciepłe i słoneczne południe Europy!

SMACZNEGO! :)

WARTOŚCI BTW (z 85g makaronu):
626kcal, 58g (37%) białko, 16g (23%) tłuszcze, 58g (37%) węglowodany


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45434 Wiek 3 lata Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 347438
Witam


Makaron może być dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Jest on bardzo smaczny i tani, co jest niewątpliwie jego dużą zaletą. Jednak w naszych czasach jest coraz więcej przeciwników tego produktu. Dlaczego ? Faktycznie makaron jest bardziej przetworzony niż np. kasza gryczana czy płatki owsiane, otrzymuje sie go bowiem z półproduktu w postaci mąki. Natomiast wyroby mączne postrzegane są jako te, które nas tuczą i są niezdrowe. I faktycznie mąka, która stanowi podstawę większości makaronow ma dwie duże wady: po pierwsze, otrzymywana jest z bogatej w problematyczną dla wielu osób gliadynę pszenicy, zaś po drugie podlega tzw. procesowi rafinacji. Ponadto makarony są bogate w gluten, na który pewien odsetek ludzi ma nietolerancję.


Jednakże trzeba pamiętać, iż istnieją makarony pozbawione tych wad. Tutaj polecić można chociażby te otrzymywane z mąki nieczyszczonej z pszenicy durum. Taki makaron bedzie miał wyższą zawartośc składników mineralnych i błonnika. Dobrym rozwiązaniem może być również makaron gryczany nie zawierający glutenu.
Jak widać makaron może być cennym składnikiem naszej diety. Kwestia odpowiedniego wyboru.


Pozdrawiam







Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-03-04 18:00:48

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 53 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2127
Jakieś źródło?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
W jaki sposob uzyskac "piękny , złoty kolor" smażąc paski kurczaka bez przypraw zadnych? Przeciez taki kurczak zrobi się biały i nic więcej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 274 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 113725
Potrzymaj dluzej na niewielkim gazie to sie przyrumieni
...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 274 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 113725
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1515
dzisiaj będę to robił
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 57 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1550
No tak moze sie przyrumienic ale moze i wyschnac..

Masz jedno życie.. Nie zmarnuj tego!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 73 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1557
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2679 Napisanych postów 9012 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 221424
Fajna sprawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 388
najlepiej zeby zlapal koloru dodac sosu sojowego bedzie tez miekkszy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 45 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2322
Obawiałem się, że to wyjdzie strasznie suche ale było w porządku mimo, że nie podlałem wodą po makaronie. Szkoda tylko, że nigdzie nie dostałem świeżej bazylii, ale i tak było smaczne. thx
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozgrzewający i expresowy tajski rosołek z kurczakiem i jaśminowym ryżem - JEST MOC!

Następny temat

POTRENINGOWO - "puree z batata z dorszem i serem feta"

WHEY premium