Kiełbasa domowa.
Jeżeli lubicie kiełbaskę z grila, w zupce, pieczoną lub wedzoną a boicie się wynalazków ze sklepu to warto trochę popracować i cieszyć się smacznym i zdrowym jedzeniem.
Jedna porcja (5kg gotowej kiełbasy) - aż tyle gdyż jest trochę roboty z przygotowaniem i dla kilograma nie opłaca się brudzić połowy kuchni.
Składniki:
2kg wołowiny gulaszowej (moga być ścinki byle nie mocno tłuste)
2kg wieprzowiny (klasa I, szynka schab)
1kg boczku wieprzowego chudego.
sól (gruba - miał solny sie nie nadaje)
pieprz
czosnek
majeranek
zioła prowansalskie
papryka
jelito cienkie 10 metrów
Przygotowanie:
Mięso myjemy i dobrze spłukujemy wodą (żeby wolowinę pozbawic krwi). Wykrajamy z wołowiny i wieprzowiny tłuste elementy, ścięgna, błonki itp (nie dotyczy boczku). Kroimy na kawałki które ułatwią nam mielenie.
Następnie za pomocą maszynki elektrycznej lub siły własnych bicepsów mielimy mięso na grubym sitku (dla wytrwałych polecam krojenie miesa na kawałki około 1 cm). Mieszamy jego poszczególne rodzaje w jednolita masę. Dodajemy przyprawy, uważając, żeby nie przesolić (ja dodaję około 25g na 5kg). Czosnek, zioła według uznania (ja dodaję główkę czosnku, bo lubię). Na tym etapie dla lepszej kleistości warto dodać szklankę przegotowanej zimnej wody. Dla pasjonatów ostrzejszych klimatów polecam dodać wiecej papryki - szczególnie pieczona kiełbaska bedzie miała niepowtarzalny smak.
Po dodaniu przypraw mieszamy dalej mięso i umieszczamy w lodówce na minimum 5h żeby się przegryzło.
Następnie za pomocą specjalnej końcówki mocowanej na maszynce do mięsa zaczynamy robić kiełbaski. Ich długość zależna bedzie od rodzaju przyrządzenia.
do wędzenia około 70 cm (zakręcamy w kółko)
do pieczenia około 40 cm (zakręcamy w kółko)
do gotowania, grilowania robimy 12-15 cm kawałki jeden za drugim.
Po uformowaniu dzielimy na porcje i przyrządzamy od razu lub do zamrażarki (mozna przechowywać dłuższy czas)
Obróbka termiczna:
grilowanie - tak jak normalne kiełbaski na ogniu lub grilu elektrycznym
gotowanie - 15-20 minut w gotującej sie wodzie (wrzucamy do zimnej), lub bulionie warzywnym
pieczenie - w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni na minimalnej ilości oliwy z oliwek lub oleju przez około 35-40 minut
wedzenie - w domowej lub komercyjnej wędzarni - kto korzysta wie co i jak, więc nie piszę.
Szczególnie polecam wersję pieczoną, która spowoduje że na kurę nie zechcecie juz nigdy spojrzeć.
Koszty:
max 14 zł za kilogram
Ja np w rzeźni kupuję wymagane składniki mięsne za 55-60zł. Przyprawy jakieś kilka zł dodatkowo. Jelito kilka zł.
Zdjęć nie podrzucę, bo nie mam, ale w następnym tygodniu planuję robić, więc uzupełnię relacje jak będa chętni.
Robię także niezły schab wołowy suszony na zimno. (około 60g
białka w 100g wedliny) Jak będą chętni podrzucę przepis
Zmieniony przez - Dexter897 w dniu 2013-02-04 17:21:08