SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kuchnia koksa :-)

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 49978

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Azjatyckie danie na szybko.
a więc piersi
słoik fasolki zielonej szparagowej
ciemny sos sojowy
imbir
chili
sól
Kroimy pierś w cienkie plasterki (jak ser czy wędlinę) tylko grubsze
tak na 5mm . Smażymy chwile aż pojawi się pierwszy nalot złoty , tak aby mięso nadal było miękkie(między czasie solimy) . Odcedzamy fasolkę i dodajemy do mięsa, mieszamy i pieczemy z 2-5 minut. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego szczyptę imbiru i chili według uznania do smaku.Oczywiście do tego ryż

Smacznego !!! acha mozna tez dodac marchew i seler.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 37 Napisanych postów 9424 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 52877
Rozbeff wołowy tak 500g troszke rozbić posypać przyprawą do steka lub wołowiny,pieprzem czarnym,wegetą lub kucharkiem nie za dużo,skropić oliwą,i posmarować z jednej strony sosem BBQ ,piec w piekarniku w temp.180 stopni przez 4-5min i mamy hardkorowego krwistego stejka

"Trening,dieta,suplementacja,farmakologia-mój żywioł "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 82 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23390
Kiełbasa domowa.

Jeżeli lubicie kiełbaskę z grila, w zupce, pieczoną lub wedzoną a boicie się wynalazków ze sklepu to warto trochę popracować i cieszyć się smacznym i zdrowym jedzeniem.


Jedna porcja (5kg gotowej kiełbasy) - aż tyle gdyż jest trochę roboty z przygotowaniem i dla kilograma nie opłaca się brudzić połowy kuchni.


Składniki:
2kg wołowiny gulaszowej (moga być ścinki byle nie mocno tłuste)
2kg wieprzowiny (klasa I, szynka schab)
1kg boczku wieprzowego chudego.
sól (gruba - miał solny sie nie nadaje)
pieprz
czosnek
majeranek
zioła prowansalskie
papryka
jelito cienkie 10 metrów


Przygotowanie:

Mięso myjemy i dobrze spłukujemy wodą (żeby wolowinę pozbawic krwi). Wykrajamy z wołowiny i wieprzowiny tłuste elementy, ścięgna, błonki itp (nie dotyczy boczku). Kroimy na kawałki które ułatwią nam mielenie.
Następnie za pomocą maszynki elektrycznej lub siły własnych bicepsów mielimy mięso na grubym sitku (dla wytrwałych polecam krojenie miesa na kawałki około 1 cm). Mieszamy jego poszczególne rodzaje w jednolita masę. Dodajemy przyprawy, uważając, żeby nie przesolić (ja dodaję około 25g na 5kg). Czosnek, zioła według uznania (ja dodaję główkę czosnku, bo lubię). Na tym etapie dla lepszej kleistości warto dodać szklankę przegotowanej zimnej wody. Dla pasjonatów ostrzejszych klimatów polecam dodać wiecej papryki - szczególnie pieczona kiełbaska bedzie miała niepowtarzalny smak.
Po dodaniu przypraw mieszamy dalej mięso i umieszczamy w lodówce na minimum 5h żeby się przegryzło.

Następnie za pomocą specjalnej końcówki mocowanej na maszynce do mięsa zaczynamy robić kiełbaski. Ich długość zależna bedzie od rodzaju przyrządzenia.

do wędzenia około 70 cm (zakręcamy w kółko)
do pieczenia około 40 cm (zakręcamy w kółko)
do gotowania, grilowania robimy 12-15 cm kawałki jeden za drugim.

Po uformowaniu dzielimy na porcje i przyrządzamy od razu lub do zamrażarki (mozna przechowywać dłuższy czas)


Obróbka termiczna:

grilowanie - tak jak normalne kiełbaski na ogniu lub grilu elektrycznym
gotowanie - 15-20 minut w gotującej sie wodzie (wrzucamy do zimnej), lub bulionie warzywnym
pieczenie - w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni na minimalnej ilości oliwy z oliwek lub oleju przez około 35-40 minut
wedzenie - w domowej lub komercyjnej wędzarni - kto korzysta wie co i jak, więc nie piszę.


Szczególnie polecam wersję pieczoną, która spowoduje że na kurę nie zechcecie juz nigdy spojrzeć.

Koszty:
max 14 zł za kilogram

Ja np w rzeźni kupuję wymagane składniki mięsne za 55-60zł. Przyprawy jakieś kilka zł dodatkowo. Jelito kilka zł.


Zdjęć nie podrzucę, bo nie mam, ale w następnym tygodniu planuję robić, więc uzupełnię relacje jak będa chętni.

Robię także niezły schab wołowy suszony na zimno. (około 60g białka w 100g wedliny) Jak będą chętni podrzucę przepis

Zmieniony przez - Dexter897 w dniu 2013-02-04 17:21:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 655 Napisanych postów 11875 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 88271
Mongolian Beef - szybko i smacznie !

Skladniki :
wolowina
ryz
warzywa
cebula
sos sojowy
mongolian beef sos z proszku

kroje wolowine na cienkie plasterki (ja tak akurat lubie), razem z cebula daje na rozegrzana mocno patelnie, i robie z 2 minuty, pozniej dodaje warzywa i po minucie dodaje wczesniej przygotowany sos mongolian z proszuku (pol szklanki wody, pol saszetki sosu z proszku, lyzka sosu sojowego) i zalewam, dusze 2-3 minuty. Mysle ze w Polsce rowniez mozna znalesc taki sos, jest bardzo specificzny w smaku i dobrze smakuje, mieso nie jest suche, na dodatek oprocz torche sodium ma wszystko na zero.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5121 Wiek 111 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 82037
Stek i slodkie ziemniaki

wołowina
slodki ziemniak
zioła prowansalskie
pieprz swiezo mielony
sól
przyprawa do steka

stek posypany pieprzem przyprawa do steka bo soli zapomnaiłem ziemniak pokrojony jak widac. na blaszke kłade papier do pieczenia psikam lekko pamem potem ukaldam ziemniaki posypuje ziolami i pieprzem znowu pam i na jakies 20 minut po 20 minutach przwracam je i dokaldam wolowine i jeszcze z 10 min a potem pare minut grila mozna dac ale glodny bylem wiec tego nie zrobiłem piekarnik 220 termoobieg ( dodam ze mozna potrzymac go dluzej zalezy jak kto lubi ja robilem na biegu )



Zmieniony przez - konamb w dniu 2013-02-04 21:04:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 655 Napisanych postów 11875 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 88271
Konamb, idealny posilek potreningowy w okresie budowania masy, no i smakuje super.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5121 Wiek 111 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 82037
masa własnie rozpoczeta szkoda ze w PL te ziemnaki kosztuja tyle co kg piersi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 655 Napisanych postów 11875 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 88271
no jest to nie fair, w usa slodki ziemniak 1lbs (450g) cena ok 50 centow ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 19495 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 112645
Mi takie ziemniaki z piekarnika w ogóle nie wychodzą. Nawet po godzinie w piecu są kiepskie.

Nie mądrkuj.

milczeks! <3

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
Jak ktos jeszcze nie jadl to slodkie ziemniaki smakuja jak rozgotowana marchewka, padaka w hooy dla mnie

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

HGH + Krótki Testosteron + Sambutamol

Następny temat

Danabol, pierwszy cykl-co i jak?

WHEY premium