SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepis na STEJKA.

temat działu:

Robert Burneika - Hardcorowy Koksu

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 14929

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10791 Napisanych postów 47459 Wiek 26 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 57816
Siema Panowie.

Mam prosbe. Podajcie jakis sposob jak prawidlowo zrobic steka.
Poczawszy od tego jakie kupic mieso , na co uwage zwrocic, jak przyprawic i na czym smazyc. Glownie to pytanie kiruje do Roberta i Michala ale inne odpowiedzi tez mile widziane. Bo w domu jakos mi nie wychodza takie jak w restauracjach mi smakuja

Pozdrawiam serdecznie i witam na forum. Bedze odwiedzal dzial na pewno
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 8817 Napisanych postów 69989 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 925417
O dobre pytanie to jest :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 98 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1534
W sumie też bym chętnie się z tym zapoznał. Na mieście pare groszy kosztuje, a poza tym w domu pewnie bedzie lepszy ;)

THINGS YOU DON'T WANT TO HEAR DURING SURGERY

# Well folks, this will be an experiment for all of us.
# Oops! Hey, has anyone ever survived 500 ml of this stuff before?
# Nurse, did this patient sign the organ donation card?
# Ya' know... there's big money in kidneys... and this guy's got two of 'em.
# Wait a minute, if this is his spleen, then what's that?
# Oh no! I just lost my Rolex.
# Damm! There go the lights again...
# What's this doing here?
# That's cool! Now can you make his leg twitch?!
# Bo! Bo! Come back with that! Bad Dog!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Dibo22 V-Mistrz SFD
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 4500 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 71522
dobre pytanie, zwłaszcza jakie mięso kupić, mi jeszcze nie udało się zrobić dobrego steka, z reguły musiałem przerabiać je na gulasz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 916 Napisanych postów 35146 Wiek 80 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 814700
Grzechu tlumaczylem Ci juz conajmniej 2 razy,
nie ma zadnej filozofii, poledwica z tym ze w PL poledwica oznacza 3 rodzaje miesa w UK poledwice dzieli sie na 3 - Fillet, Sirloin , Rumpsteak w tej kolejnosci od najlepszego do najgorszego, gdzies tam jeszcze znajdzie sie Ribeye ktory teze wiele osob lubi ale mieso nie jest juz tak delikatne,
Steka oklepac tepa krawedzia noza , nie za mocno, tylko zluzowac troche wierzchnie wlokna, nasmarowac oliwa z jakas przyprawa dowolnie dobrana i smarzyc na bardzo goracej patelni lub grilu
Ceny w Uk to (1kg) rump 12-13f , sirloin 15-16f, fillet 30f (tesco)

Zmieniony przez - miczelx w dniu 2011-11-21 13:09:05

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1008
z tymi stejkami to nie ma zbytnio znaczenia jaki kupujesz bo tluszczu troche tez trzeba zjesc a jak jest filet to czasem to mieso jest suche i lykowate, ale to juz zalezy od upodoban :)

A wiec konkretnie...

1. Rozgrzewamy patelnie (najlepiej gruba teflonowa) i bardzo wazne - nie kladziemy na patelnie zadnego tluszczu

2. W tym samym czasie mozemy przygotowac nasze stejki. Czyli smarujemy z obydwu stron oliwa z oliwek albo jeszcze lepiej oliwa z pestek winogron (jest lepsza do smarzenia), od biedy moze tez byc zwykly roslinny olej

3. Przyprawiamy stejka pieprzem (do smaku). Bardzo wazne jest zeby czerwonego miesa przed smarzeniem nie solic bo wlukna sie pokurcza i wyjdzie guma. Wiec staramy sie uzywac przyprawy ktore nie zawieraja soli

4. Kladziemy stejka na rozgrzana patelnie i zostawiamy go w spokoju. Nie dociskamy, nie podnosimy itd...

5. Stejk o grubosci okolo 1.5 cm trzymamy okolo 3.5 minuty na jednej stronie, przewracamy i dokladnie tyle samo na drugiej stronie. Takim sposobem mamy pysznego polkrwistego stejka. Jak chcemy uzyskac bardziej surowego albo bardziej wysmarzonego to odpowiednio zmniejszamy lub zwiekszamy czas smarzenia

Smacznego ;)

...Born to be wild...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 231 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5250
Jak kierować się wyborem wołowiny na bazarku gdy komuś tam powiesz że chcesz ribeye . Czy wystarczy wybrac tego najbardziej czerwonego z małą ilością białego (tłuszczu) wyglądającym na świeżego ? Z wieprzowiną chyba ciężko pomylić bo tam jest od groma białego ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2567 Napisanych postów 29960 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 200164
do az'a albo maw'a tzreba napisac - oni wrzuca 'stejk na 100sposobow'

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 947 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3327
Roberta sie zapytam bo jak gumowych kaloszy nie jadam :)
Po drugie to ma tylko max 60% proteiny. z ktorego przyswoimy .....malo (tak ladnie okresle) Chyba ze na koksie
Po 3 cie pwnie ze Roberta zapycha i wypelnia zoladek hehe jak bym wsadzil w siebie gumowe kalosze tez by mnie zapelnily i SE ZEj**ISCIE DUZO PRZYSWAJAL.....MOJA OPINIA MK

Roberta ma sie rozumiec jest inna pogadam i napisze:)

Zmieniony przez - Vegas Michael w dniu 2011-11-21 22:55:35

“It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.”

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2567 Napisanych postów 29960 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 200164
nie jest wiecej?
nie ma 95%?
jajca podobnie?

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 947 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3327
jajka ponoc najbardziej czynne Biologicznie niby ponad 95% , ale nie dla kazdego , Ciezko to okreslac jako zrodlo wiadomosci DLA KAZDEGO .....indywidulana sprawa

“It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.”

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

11.11.11 , no wlasnie , troche polityki

Następny temat

Wielki nauczyciel- Ekhart Tolle

Fruzelina