SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co jest dobrego w jogurcie?

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2919

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
W ostatnich latach pojawiło się wiele sprzecznych opinii na temat mleka i jego wartości żywieniowej. Dietetycy są jednak zgodni co do tego, że oprócz produktów zbożowych, owoców i warzyw mleko i produkty mleczne są bardzo ważnymi składnikami zbilansowanej diety. (...)

(...)
Pierwotne formy jogurtu produkowane domowymi sposobami przez Greków czy Bułgarów obejmowały zagęszczenie mleka przez długie gotowanie lub odsączenie części serwatki po ukwaszeniu, dzięki czemu produkt miał gęstą konsystencję oraz kremowy smak. Obecnie w przemysłowej produkcji efekt ten uzyskuje się poprzez
(...)

(...)
W produktach typu light stosuje się najczęściej aspartam lub sukralozę, które również mają coraz szersze grono przeciwników. W produktach owocowych zamiast owoców stosuje się aromaty i barwniki, a kremową konsystencję nadaje się za pomocą niemlecznych zagęstników. W konsekwencji skład jogurtu jest bardzo skomplikowany i zawiera wiele zbędnych, niemających znaczenia żywieniowego składników.
(...)


cały artykuł do przeczytania w 19. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku stycznia 2013 w:

salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.



Co jest dobrego w jogurcie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 1377 Wiek 180 dni Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 52713
W jogurcie ze sklepu nie ma NIC wartościowego, no chyba, że ktoś lubi syntetyczne witaminy cukry i inne sojowe wypełniacze.
Takie zatrute czasy...
aha tak na marginesie jak już kupujecie produkty mleczne ze sklepu, unikajcie jak ognia danonów zotów i tego innego zagraniczno-wielko-korporacyjnego g*wna. Najlepsze produkty, najmniej przetworzone, są produkowane w małych gminnych mleczarniach.



Zmieniony przez - alexwow w dniu 2013-01-08 16:08:52

RESPECT FOR THOSE WHO HAVE THE COURAGE TO FOLLOW THEIR DREAMS
PITTY FOR THOSE WHO STAND BEHIND A COMPUTER WATCHING OTHERS LIVING THEIR CHILD DREAMS

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
zdecydowanie polecam lekture calego artykulu - odpowiada na wiele watplisoci - podpowiada rozwiazania jakie powinnismy wybierac :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
Kiedyś próbowałam zrobić własny jogurt (tam samo było z chlebem na zakwasie - zakwas własnej produkcji itd.) - moim zdaniem zupełnie inny smak. Choć i tak nic nie pobije świeżego naturalnego jogurtu prosto z Grecji...

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
na potreningu.pl jest art o jogurtach

i kolega alex ma troche racji te jogurty owocowe to dno, ale te naturalne są dobre
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Grasik
Kiedyś próbowałam zrobić własny jogurt (tam samo było z chlebem na zakwasie - zakwas własnej produkcji itd.) - moim zdaniem zupełnie inny smak. Choć i tak nic nie pobije świeżego naturalnego jogurtu prosto z Grecji...


oszczedzaj oczy ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
W sumie nie przesadzajmy: jogurty ze sklepu to nie trucizna. Zawsze odbudowujemy dzięki nim trochę florę jelitową. Niemniej - ten artykuł ułatwi wam dokonanie wyboru.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 225
Trzeba umieć sobie radzić w tych "zatrutych czasach". Jogurty naturalne są dobre, a jak się wie po jakie trzeba sięgać to i trucizny chemicznej w sobie nie mają. Podpisuję się pod tym, że świeży jogurt z Grecji to raj dla podniebienia, ale uważam, że podobny raj robi jogurt Bieluch - marka nie z Grecji, a z lubelskiego. I chemii w nim brak, za to jest smak. (o kurde, powinienem zostać wierszokletom, albo sprzedać im to jako hasło reklamowe :D).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Artykuły z tego cyklu mają właśnie ułatwiać nam wybór.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
Biniu
Grasik
Kiedyś próbowałam zrobić własny jogurt (tam samo było z chlebem na zakwasie - zakwas własnej produkcji itd.) - moim zdaniem zupełnie inny smak. Choć i tak nic nie pobije świeżego naturalnego jogurtu prosto z Grecji...


oszczedzaj oczy ;)


Oszczędzam, oszczędzam. Oraz uwaga: siedzę!!! Nie wiem, czy to ten kinesiotaping, czy co, ale fajnie widzieć świat z innej perspektywy.

A wracając do tematu, osobiście staram się kupować naturalny jogurt grecki. Wiadomo, diametalnie różni od tego, który dostaniemy w Grecji. Jednak też możemy znaleźć przyzwoite produkty. Jogurt grecki jest naturalnie kremowy i gęsty, a niestety gros producentów produkuje jogurty a la grecki, czyli z dodanymi zagęszczaczami w postaci żelatyny, gumy ksantnowej, skrobii, pektyny itd. Osobiście staram się wybierać jogury niesłodzone (nawet miodem), wolę dosmaczać je samej wg moich potrzeb. Czasem zdarza mi się mieć ochotę na odstępstwo od w miarę zdrowego jedzenia i zgrzeszyć, wtedy kupuję jogurt dwuwarstwowy firmy Twekkelo - u góry pseudo-naturalny, a pod spodem pieczone jabłko z cynamonem i rodzynkami... średnio zdrowe (6% jabłka , cukier, zagęszczacze, syrop karmelowy), ale dobre!





Zmieniony przez - Grasik w dniu 2013-01-13 13:35:47

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 550 Wiek 47 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10905
Któregoś dnia wyciągnąłem z lodówki jogurt przeterminowany 4 miesiące - otworzyłem - wyglądał jak by wczoraj wyjechał z fabryki, smakował normalnie i nie było żadnych problemów jelitowych. W tych pojemniczkach nie ma żywego ducha!
Najbardziej prawdziwy produkt probiotyczny otrzymałem wsypując saszetkę probiotyku z apteki do mleka i pozostawiając na dwa dni przykryte gazą aż skwaśniało ładnie

Zmieniony przez - Thiell w dniu 2013-01-13 20:27:35

"Ha! Mam młot Thora! - Czy teraz będę mógł rozmawiać z rybami?"
**********
[http://romb.org.pl] 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Spining Mararon Euforia

Następny temat

Cykl HMB AAKG BCAA TCM - OLIMP

WHEY premium