SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Z czego steki?????

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 17255

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 253
Witam jakie mięso kupić na steki. Kupywałem wołowine i normalnie formowałem steka ale teraz ta wołowina jest jakaś jak z podłogi twarda jak kamień jak tego steka zrobiłem 2 musiałem wyrzucić bo się jeść nie dało wie ktoś z jakiego mięsa najlepiej robić steki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6270 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Mięso wołowe bez wątpienia jest jednym z zalecanych i najlepszych źródeł białka. Dlatego też warto od czasu do czasu (z uwagi na cenę) wprowadzać je do naszej diety. Przygotowanie wołowiny w formie steka wymaga pewnych podstaw, bez których ciężko o dobry posiłek. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na:

1. Zakup elementu z krów mięsnych, a nie mięso-mlecznych.

W Polsce niestety nie hoduje się bydła mięsnego. Dlatego też w zdecydowanej większości mamy wybór w mięso-mlecznych. W takiej sytuacji w sklepach warto zwracać uwagę na mięso wołowe z Argentyny, Brazylii, czy USA.

2. Odpowiedni element ćwierćtuszy wołowej.

Aby stek wyszedł miękki i delikatny musi być przygotowany z odpowiedniego elementu. Warto zwrócić uwagę na: polędwicę (zdecydowanie najdroższa, ponad 100 zł za kg, rostbef, rozbratel, antrykot.

3. Odpowiednie przygotowanie mięsa.

Mięso wołowe dobre jakości na stek jest bardzo wrażliwe na temperaturę. Dlatego też warto po wyjęciu z lodówki położyć je na około 15 minut. Następnie smażyć po około 1-1,5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętać należy o tym, aby sól i ewentualny pieprz dodać po smażeniu. Po zakończeniu smażenia również należy dać wołowinie dojść, kładąc ją do miseczki i przykrywając na kilka minut talerzem.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Rostbef, lub polędwica.

Wychodzi twardy, bo może go zrobić dobrze nie umiesz?

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 253
te mięso wogule jest w delikatesach rostbef polędwica tam jest od groma polędwic która wybrać???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 159 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4002
rostbef i polędwica to wołowina tylko z innej części krowy , steki robi się z wołowiny a a najlepsza jest to tego polędwica wolowa tylko jest droga bo tego mięsa w krowie jest zaledwie 3 % ja tam miele i smażę dopiero
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 29 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 254
Próbowaliście może steków siekanych BOS? Ja ostatnio sobie kupiłem je w hipermarkecie i jak przyrządziłem to niebo w gębie.
Mięsko soczyste, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Dokładnie takie jakie lubię. Teraz często je kupuję i przyrządzam, bo jest to bardzo proste i szybkie danie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9065
@Kamileu: Nigdy nie próbowałem takich wynalazków. Ile kosztują? Ja ostatnio wcinam te od Beef Mastera, reklamowane przez Burneikę i jestem zadowolony. Chociaż cenowo nie jest to kurczak, to chłopu od czasu to czasu potrzebny jest kawał krowy na talerzu :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
jak kupuje paczkowany rostbef w kauflandzie, w lidlu też się podobno pojawiły, a supermarkecie też się dostanie, rostbef robię ok 10 min z jednej z z drugiej strony, nieraz są steki z udźca ale twarde.
W kauflandzie też był paczkowany kilogramowy t-bone ale ponad 50 zł.

Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2013-01-08 14:35:27

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 29 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 254
@plugin, w opakowaniu masz 5 steków po 100 gram i kosztuje to 15 zł. Przynajmniej ja po tyle kupowałem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Ja płacę ok 7zł za 200g rostbefu, A Ty gdzie kupujesz ?

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 29 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 254
@anubis84 ja kupiłem w Realu. Tutaj macie filmik odnośnie tego jak się je przygotowuje:

1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
A mi chodzi cały czas o całe steki bez siekania czy formowania, takie to wiem że mietkie i z udźca nawet będą.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Woda z słodzikiem

Następny temat

Dieta - proszę o opinie co dodac/zmienic

WHEY premium