SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pyszny ryz z warzywami i kurczakiem

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14464

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1883 Wiek 49 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21543
Witam, pokaze wam tutaj jak zrobic pyszny ryz z warzywami i soczystym kurczakiem a konkretnie cebula i marchewka.
Co bedziemy potrzebowac:

-100g ryzu
-100g cebuli
-50g marchewki
-20g masla, maslo musi miec 82% tluszczu
-200g piersi z kurczaka
Jak chcecie zrobic np. Dwie porcje to musicie dac 40g masla, wszystko musi byc x2
No to zaczynamy:
Cebule kroimy w drobna kosteczke i wrzucamy na patelnie(ewentualnie garnek) na roztopione maslo i podsmazamy az osiagnie kolor zlotej cebulki.

Potem starta marchewke na tarku o grubych oczkach dorzucamy do cebulki, zostawiamy na chwile zeby sie poddusila z cebulka, po ok. 5 min dorzucamy ryz, pamietajcie o tym ze jak np. Macie szklanke ryzu to musi byc dwa razy tyle wody czyli dolewacie dwie szklanki wody, mieszacie to,przykrywacie pokrywka i zostawiacie na malym ogniu.

Zagladacie co jakis czas, przemieszac, az cala woda wyparuje. Gdy woda wyparuje to juz jest git, najlepiej jeszcze zostawic pod przykryciem chwile bez ognia niech dojdzie do siebie ale jak wam juz smakuje to git. Mozecie dodatkowo posolic/dac magi kto jak lubi

Kurczak:
Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu , nagrzewamy piekarnik w 180 stopniach, kurczaka calego przyprawiamy z obu stron kto jak lubi i wkladamy go do malego naczynia zaroodpornego/blachy glebokiej ewentualnie folii jak ktos nie ma tych dwoch pierwszych rzeczy, dolewamy ok 30ml. Wody do tego
i wkladamy do piekarnika na 30min. Po 30 min wyciagamy kurczaka i git mozna szamac

b/t/w - 50g, 24g, 85g

A oto efekt koncowy:

Smacznego
Mam nadzieje ze bedzie smakowac.


Zmieniony przez - Ttoomek w dniu 2012-12-02 23:47:02

Zmieniony przez - Ttoomek w dniu 2012-12-02 23:50:43
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 746 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7980
pytanko
ryz 1 musi byc ugotowany czy od razu wrzucamy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1883 Wiek 49 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21543
Ahh o tym zapomnialem napisac, tak ryz ma byc juz ugotowany, i jak chcecie to mozecie dac nawet tylko 50-100g cebuli, zalezy kto jak lubi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 276
skoro ryz ma byc ugotowany wczesniej to po co dajesz wode z ryzem na patelnie ???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
przydałoby się do tego coś zielonego jako surówka

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1883 Wiek 49 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21543
Ku..a moj blad,ryz ma byc nie ugotowany,, sorry za to, jakos zakrecony wtedy musialem byc ze tak napisalem. A robil juz ktos ta szame ? smakowalo ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 276
f*** wiedzialem ze tez ryz to ma byc nie ugotowany ale dalem ugotowany przez co bedzie troche rozgotowany dam znac jak smakowalo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 276
wiec tak ryz ugotowany wczesniej niczego nie zawalil troche natomiast slodki ten ryz z uwagi na marchewke uratowalem sie kawalkiem kostki (bulion warzywny) dodanej wraz z ryzem na patelnie ogolnie smakowalo sog:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 2037 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17417
dlaczego masło musi mieć min 82% tłuszczu ?

Jak pomogłem to podziękuj . !
Jak nie to pytaj .!

" Madrym jest ten ktory umie przyznac sie do własnej głupoty"



TEST FITMAX Fire Fit podsumowanie str.6 : http://www.sfd.pl/TEST_Fire_Fit__Cyborg69-t860618.html?pow=tak&userid=304292#post5.

http://www.sfd.pl/Cyborg69_,_będzie_sie_działo_!_-t948969.html - MÓJ DZIENNIK

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 276
jak ma mniej to prawdopodobie tylko stalo kolo masla :D i prawdopodobnie jest z utwardzonych tluszczow tzw.tluszczow trans to tyle bo teman tlugi by sie zrbil
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1883 Wiek 49 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 21543
Dzieki za soga, bardzo sory za ten ryz zakrecilem sie, slodkie to wlasnie jest z powodu marchewki, kto nie lubi slodkiego to mniej marchewki, a maslo takie musi byc zeby cebula miala sie na czym usmazyc ;) Ten ryz to jest taki dodatek do czegos. Pozdro i zachecam do sprubowania
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placek po cygańsku/zbójnicku w wersji fit

Następny temat

POTRENINGOWO - " kurczak po bombajsku z dynią, kaszą gryczaną i jogurtem naturalnym "

WHEY premium