SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tuńczyk - ile razy w tyg?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 14644

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1774
Witam, ostatnio zacząłem często jeść tuńczyka z puszki w wodzie.

Nawet 2/3x dziennie 1x - 120g tuńczyka.

Słyszałem, że nie wolno go tyle jeść, to prawda?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety który powinien znaleźć swoje miejsce w jadłospisie każdego z nas. Są nie tylko źródłem świetnie przyswajalnego białka ale również kwasów Omega-3 oraz licznych prozdrowotnych składników takich jak selen.

O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po tańsze substytuty w postaci ryb w puszce.
Są one wygodne, tańsze niż świeże czy mrożone ryby i często bardzo smaczne - jednak czy są zdrowe?
Niestety nie.

Pierwszym argumentem, który przemawia przeciw rybom z puszki są - toksyczne składniki takie jak rtęć. Co prawda w świeżych rybach również ją znajdziemy, jednak w procesie obróbki, część pozytywnych składników traci swoją wartość, a rtęć zostaje uwydatniona.
Co więcej, ryby przykładowy "tuńczyk sałatkowy" to w rzeczywistości zmielone pozostałości po rybie, które do niczego już się nie nadawały. W tego typu konserwach często można znaleźć kawałki ości czy płetw. Dlatego, jeżeli wybieramy konserwy rybne, dużo lepszym wyborem będzie ryba w kawałkach.

Kolejną kwestią, która niestety nie stawia "puszek" w dobrym świetle jest proces, w którym powstają. Konserwy rybne są narażone na obróbkę zarówno termiczną, jak i mechaniczną, w której trakcie prozdrowotne substancje takie jak kwasy Omega-3 zostają zniszczone lub nawet przekształcone w niebezpieczne dla nas związki. Ponadto "mięso ryby" w puszcze narażone jest w ogromnym stopniu na działanie bisfenoli - substancji rakotwórczych oraz zaburzających nasz układ hormonalny. Bisfenole wydzielają się z puszki czy też plastiku w efekcie narażenia na ciepło podczas produkcji, jak również w mniejszym stopniu w temperaturze pokojowej, stojąc tygodniami na półkach.

Ryby z puszki ciężko nazwać zdrową żywnością, jednak raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić w ramach urozmaicenia diety. Warto mieć na uwadze to by jeść je z umiarem i starać się wybierać produkty lepszej jakości, bo zdrowie mamy jedno.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 382 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17894
2 gora 3 razy w tygodniu bedzie ok ale nie dziennie! 3 puszki tunczyka to cenowo prawie kilo piersi z kurczaka/wieprza czy innego lepszego zródła białka niż tunczyk wiec po co?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1774
no ale dlaczego nie wolno go tak często jeść?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 247 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6289
bo zawiera dużo rtęci.. 3x w tygodniu max
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 225 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15272
j.w i pamietaj ze jak juz kupujesz tunczyka to w kawalkach bo ten rozdrobniony to nie jest najwyzszej jakosci

CO MNIE NIE ZALEJE TO MNIE WZMOCNI

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1774
I jakie są skutki uboczne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 581 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 16852
W skrócie: http://chorujena.pl/Choroba/136-Rtecica

http://www.nutropharma.pl/artykuly-specjalistow/niebezpieczna-rtec.html

Rtęć odkłada się w organizmie, więc uważaj.

Zmieniony przez - jonas93 w dniu 2012-10-13 14:33:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 225 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15272
"Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała. Żeby przekroczyć tygodniową normę poziomu rtęci 70-kilogramowy człowiek musiałby zjeść w tym czasie 25 100-gramowych puszek z tuńczykiem, dlatego dr Jacek Bujko (53 l.), dietetyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zachęca do jedzenia ryb, ale nie codziennie, tylko dwa razy w tygodniu. -To doskonałe źródło białka. Zawierają też bardzo dobre tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu – dodaje.

Najlepiej jeść jednak z umiarem. I jak we wszystkim, zachować złoty środek.
Ta trucizna działa bardzo powoli

- mówi dr Piotr Burda, toksykolog z oddziału zatruć Szpitala Praskiego

- Rtęć nie powoduje nagłych zatruć. Ta trucizna działa powoli. Rtęć w rybach była zawsze, bo jest w wodzie, w której one pływają. Jeśli jemy rybki bez przerwy, to mogą zaszkodzić, niezależnie od zawartości w nich rtęci. Trzeba byłoby bardzo dokładnych badań, żeby ustalić, czy np. drżenie mięśni czy zwyrodnienie nerwów jest spowodowane długotrwałym spożywaniem ryb z rtęcią."

Nalezy tez pamietac,ze nie tylko tunczyk ma w sobie rtec


1

CO MNIE NIE ZALEJE TO MNIE WZMOCNI

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1774
Teraz to się trochę przestraszyłem, mam nadzieje, że nic mi nie będzie : )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 225 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15272
Nie ma co wpadac w panike, jedz 2 puszki tygodniowo i bedzie ok. Reszte bialka wcinaj z miesa. W dzisiejszych czasach wiekszosc produktow zawiera cos nie zdrowego.

CO MNIE NIE ZALEJE TO MNIE WZMOCNI

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Rtęć to nie jedyny mankament ryb z puszki. Wypadaja one po prostu - stosunkowo slabo, a w tej cenie smialo mozna kupic rybe swieza/mrozona, ktora bedzie zdecydowanie lepszym wyborem pod wzgledem jakosci i wartosi z niej plynacych.

W moim przekonaniu - ryby z puszki, jesli nie wykluczyc, to solidnie ograniczyc.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zapotrzebowanie kcal

Następny temat

Śniadanie

WHEY premium