i o izotonach a nie o carbo
...
Napisał(a)
Woda z miodem i solą dostarcza niby cukrów prostych (miód) i niektórych jonów (chlorkowych i sodowych - sól) wypłukiwanych w czasie wysiłku, ale naprawdę mamy tyle preparatów na rynku w korzystnej cenie, że moim zdaniem nie ma sensu kombinować z mieszankami domowymi. Tym bardziej, że wcale nie jest łatwo uzyskać właśnie roztwór izotoniczny ze środowiskiem naszego organizmu.
Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html
...
Napisał(a)
Niezłym patentem jest zjonizowana woda alkaliczna. Zawiera jony wapnia, magbezu, potasu. Dodatkowo jej pH zapobiega zakwasom.
Nie ma tu miejsca na dlugie rozpisywanie się, ale przytoczę tylko fragment arta znalezionego na stronie zdrowawoda.info
Alkaliczna woda jonizowana w aspekcie sportowym - opowiada trzykrotny champion Kanady Wade T. Lightheart.
Jako były zawodnik sportowy, obecnie masażysta i trener, wiem, że dla wielu z nas uprawiających sport zawodowo lub rekreacyjnie, ważne jest dostarczanie odpowiednich płynów do organizmu, a szczególnie dobrej wody przed, podczas i po wysiłku fizycznym. Nagła zmiana pH organizmu może mieć odpowiedni wpływ na ogólne zdrowie, dobre samopoczucie, poziom zmęczenia, ból, wagę, efektywność treningowo-wykonawczą. Mięśnie pracują najlepiej w wąskim zakresie pH. Podczas odpoczynku pH mięśni wynosi około 6.9, podczas gdy pH krwi ma 7.4. Gdy wykonujemy wysiłek fizyczny w procesie beztlenowym, dla uzyskania energii spalamy cukry zmagazynowane w mięśniach (gikogen). W wyniku spalania wytworzony zostaje kwas mlekowy, kwas pirogronowy i dwutlenek węgla CO2, które powodują, że pH mięśni obniża się. Im intensywniej ćwiczysz, tym szybciej pH mięśni spada, co prowadzi do efektu zmęczenia. Nagromadzenie kwasu w mięśniach ogranicza produkcję ATP (adenozynotrifosforan) – związku w komórce, pełniącego funkcję uniwersalnego akumulatora i przenośnika energii, kluczowego enzymu dla sportowców podczas wykonywania wysiłku. Kiedy pH mięśni spada poniżej 6.5, kiedy przestają pracować równomiernie, można to zauważyć, gdy zawodnicy tracą koordynację podczas wysiłków, szczególnie długotrwałych, z elementami przyspieszeń i gwałtownych ruchów, które wymagają koncentracji i utrzymania zachowań koordynacyjno-wykonawczych (piłka nożna, tenis ziemny, koszykówka, siatkówka, hokej i inne). Również odkładający się w komórkach mięśniowych kwas mlekowy, powoduje wolniejsze reakcje, co wynika z tego, że impuls elektryczny na poziomie układu nerwowego jest zaburzony w środowisku kwaśnym.
Wielu sportowców, nawet nieświadomie, stosuje dietę, w której przeważają produkty powodujące zakwaszenie organizmu, zaburzając przez to równowagę kwasowo-zasadową. Zapominają o konsumowaniu bogato alkalicznych produktów mineralnych, takich jak orzechy, owoce, warzywa. Za to spożywają nadmiar kwaśno-pochodnych produktów, jak mięso, nabiał, wysoko fruktozowe energetyczne batony, kwaśno-energetyczne sportowe napoje. Wszystkie te kwaśne produkty powodują wysokie zagrożenie zakwaszeniem, utratą zdrowia i słabą efektywnością koordynacyjo-ruchową sportowców. Wprowadzenie alkalicznej wody jonizowanej poprawia sportowcom właściwe nawodnienie komórek, zabezpieczając organizm przed zmęczeniem podczas wysiłku.
Picie wody jonizowanej przed, podczas i po wysiłku podnosi zdolność nawodnienia organizmu, redukując nadkwaśność i efekt zmęczenia.
Wade T. Lightheart, CSNA (Three-time Canadian Natural Bodybuilder Champion)
Nie ma tu miejsca na dlugie rozpisywanie się, ale przytoczę tylko fragment arta znalezionego na stronie zdrowawoda.info
Alkaliczna woda jonizowana w aspekcie sportowym - opowiada trzykrotny champion Kanady Wade T. Lightheart.
Jako były zawodnik sportowy, obecnie masażysta i trener, wiem, że dla wielu z nas uprawiających sport zawodowo lub rekreacyjnie, ważne jest dostarczanie odpowiednich płynów do organizmu, a szczególnie dobrej wody przed, podczas i po wysiłku fizycznym. Nagła zmiana pH organizmu może mieć odpowiedni wpływ na ogólne zdrowie, dobre samopoczucie, poziom zmęczenia, ból, wagę, efektywność treningowo-wykonawczą. Mięśnie pracują najlepiej w wąskim zakresie pH. Podczas odpoczynku pH mięśni wynosi około 6.9, podczas gdy pH krwi ma 7.4. Gdy wykonujemy wysiłek fizyczny w procesie beztlenowym, dla uzyskania energii spalamy cukry zmagazynowane w mięśniach (gikogen). W wyniku spalania wytworzony zostaje kwas mlekowy, kwas pirogronowy i dwutlenek węgla CO2, które powodują, że pH mięśni obniża się. Im intensywniej ćwiczysz, tym szybciej pH mięśni spada, co prowadzi do efektu zmęczenia. Nagromadzenie kwasu w mięśniach ogranicza produkcję ATP (adenozynotrifosforan) – związku w komórce, pełniącego funkcję uniwersalnego akumulatora i przenośnika energii, kluczowego enzymu dla sportowców podczas wykonywania wysiłku. Kiedy pH mięśni spada poniżej 6.5, kiedy przestają pracować równomiernie, można to zauważyć, gdy zawodnicy tracą koordynację podczas wysiłków, szczególnie długotrwałych, z elementami przyspieszeń i gwałtownych ruchów, które wymagają koncentracji i utrzymania zachowań koordynacyjno-wykonawczych (piłka nożna, tenis ziemny, koszykówka, siatkówka, hokej i inne). Również odkładający się w komórkach mięśniowych kwas mlekowy, powoduje wolniejsze reakcje, co wynika z tego, że impuls elektryczny na poziomie układu nerwowego jest zaburzony w środowisku kwaśnym.
Wielu sportowców, nawet nieświadomie, stosuje dietę, w której przeważają produkty powodujące zakwaszenie organizmu, zaburzając przez to równowagę kwasowo-zasadową. Zapominają o konsumowaniu bogato alkalicznych produktów mineralnych, takich jak orzechy, owoce, warzywa. Za to spożywają nadmiar kwaśno-pochodnych produktów, jak mięso, nabiał, wysoko fruktozowe energetyczne batony, kwaśno-energetyczne sportowe napoje. Wszystkie te kwaśne produkty powodują wysokie zagrożenie zakwaszeniem, utratą zdrowia i słabą efektywnością koordynacyjo-ruchową sportowców. Wprowadzenie alkalicznej wody jonizowanej poprawia sportowcom właściwe nawodnienie komórek, zabezpieczając organizm przed zmęczeniem podczas wysiłku.
Picie wody jonizowanej przed, podczas i po wysiłku podnosi zdolność nawodnienia organizmu, redukując nadkwaśność i efekt zmęczenia.
Wade T. Lightheart, CSNA (Three-time Canadian Natural Bodybuilder Champion)
...
Napisał(a)
Szkoda tylko, że trzeba kupić nietani sprzęt, żeby pić taką wodę.
Czy jest dostępna butelkowana?
Czy jest dostępna butelkowana?
--> www.gamenessteam.pl <--
--> www.pajacyk.pl <--
--> www.polskieserce.pl <--
...
Napisał(a)
Ja ostatnio kupiłem sobie Carbonox z Olimpa bo to był jedyny "izotonik" jaki był dostępny w sklepie z odżywkami. I jestem bardzo niezadowolony.
It is not about power.
It is all about technique.
...
Napisał(a)
http://potreningu.pl/artykuly/942/jak-zrobic-samemu-napoj-izotoniczny-dla-sportowcow prosze domowej roboty;) Opis jak zrobić i dokładne proporcje podane;)
Zmieniony przez - blacha w dniu 2012-07-10 19:22:58
Zmieniony przez - blacha w dniu 2012-07-10 19:22:58
"Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć"
...
Napisał(a)
eee lepiej sie w to nie baw na próbe kup sobie za 1.20 zaszetke izotonika ActivLab- ISOACTIV jak ci podejdzie kup wiekszę opakowanie a napewno ekonomicznie cie to wyjdzie.
Poprzedni temat
Dobra kondycja - rozłożenie treningów
Następny temat
Trening i uderzanie- boks
Polecane artykuły