Jestem zwolennikiem dobrych jakościowo produktów i chciałbym aby forumowicze wypowiadali się jakie pija oliwy, jaki jest smak, swoje spostrzeżenia i przy okazji ceny.
Ja osobiście preferuje OLIO Extra Vergine di Oliwa BioLevante, jest ona butelkowana we Włoszech, tłoczenie w ciągu 24h po zbiorach. Doceniłem ją gdy się jej napiłem po napiciu się oliwy z marketowej półki. Różnica znaczna
Etykieta naklejona z tyłu na butle PL:
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 750ml
Oliwa została wyprodukowana z oliwek pochodzących z organicznych plantacji, bez użycia nawozów sztucznych. Produkcja certyfikowana jest przez jednostkę certyfikującą ICEA zgodnie z wymogami Unii Europejskiej nr 2092/91.
ZBIORY:
Mechaniczne wstrząsanie i zbiory ręczne.
TŁOCZENIE:
Mieszanie, rozdrabnianie oliwek granitowymi żarnami i wytłaczanie na zimno. Pierwsze tłoczenie w ciągu 24 godzin od zbiorów KWASOWOŚĆ 0,5%
ZASTOSOWANIE:
zupy i dania główne, sałatki, zimne sosy, pieczenie ryb, smażenie mięs.
CENA : około 32zł za butle 750ml
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji !