Podane przeze mnie proporcje można oczywiście zwielokrotnić, przepis jest na porcję, która wystarcza na 1 posiłek.
Potrzebne nam będą:
-blender
-niewielka foremka do ciasta
-1 jajko
-10 g mąki orkiszowej
-30 g orzechów włoskich (na moim zdjęciu zmieszane z migdałami, ale lepsze jest z samymi włoskimi)
-20 ml mleka kokosowego
-10 g kakao gorzkiego
-opcjonalnie słodzik do pieczenia
Nastawiamy piekarnik, by nagrzał się do 170'C w termoobiegu. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-15 min. UWAGA: Ciasto musi być upieczone z wierzchu, a w środku powinno być lekko wilgotne. Smakuje genialnie.
Wartości na porcję:
354 kcal, B/T/W: 15/29/9