
Składniki:
1,5 szklanki startej na grubych oczkach młodej cukinii (ze skórką)
1,5 szklanki mąki (u mnie orkisz 1850)
0,5 szklanki maślanki / kefiru / mleka zsiadłego
0,5 szklanki ksylitolu, albo inne coś słodkie do smaku
3 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżka kakao
1 dojrzała gruszka (duże jabłko, lub inny słodki owoc do obłożenia)
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki. Dodać startą cukinię i maślankę. Wymieszać z grubsza.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając ksylitol, stevię czy co insze słodkie.
Pianę wmieszać w kakaową masę, na tyle by połączyć, ale by zachować puszystość białek.
Masę przełożyć do foremki (u mnie silikonowa keksówka).
Wierzch obłożyć plastrami gruszki czy innymi owocami.
Piec na środkowej półce (góra/dół, bez termoobiegu) do suchego patyczka w 180 st. C. (u mnie ok. 45 minut).
Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie (jak brownie czy murzynek). Najlepiej smakuje wyjęte z lodówki.

Pokroiłam na 12 kawałków (ok 1,5-2 cm szerokości), co dało ok. 100 kcal na porcję


Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2015-02-04 00:46:02
Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html