"Generalnie to w 3 posiłku zamieniłbym ryż biały na brązowy/razowy makaron/kaszę gryczaną a oliwę przerzucił do ostatniego posiłku. Jeżeli chodzi o źródło białka w sensownej cenie to polecam flaki wołowe. Tuńczyk do x3 na tydzień. Od czasu do czasu przecież możesz zjeść chudą wieprzowinę bądź wołowinę :)
Pozdrawiam."
Co to za różnica jaki ryż? IG, to ściema, od dawna to wiadomo. Jak lubisz, to zastąp ryż owocami itd. Każde nieprzetworzone źródło ww będzie odpowiednie.
Flaki wołowe? Po co, piersi są tanie.
Wołowina to w miarę
chude mięso, zazwyczaj tylko kark ma jakimś tam tłuszcz. Jak wieprzowina, to schab i karkówka to bdb źródło białka. Zawsze można okrajać mięso, ale to głupota. Bilans jest najważniejszy, a nie pojedyncze produkty.
Do autora. Nie chcesz znudzenia mięchem? Zamieniaj źródła mięsa, albo ogólnie źródła białka. Nic się nie stanie jak w dni treningowe zamiast mięsa zjesz więcej jajek, albo twarogu, a mięso odpuścisz. Tak samo jest jeszcze wieprzowina, wołowina, wątróbka drobiowa, łosoś i inne tłuste ryby. Przyprawienie, czy dodanie jakiegoś warzywa też zmieni smak potrawy. Jest jeszcze jeden sposób, średnio zdrowy, ale krzywdy w takich ilościach nie zrobi, chodzi mi o ketchup, trochę tam cukru jest, ale nie zaszkodzi dodać. Musztardy, chrzan itd. sam jem.
Zmieniony przez - Ludi_ w dniu 2011-10-04 15:23:45