SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Waxy Maize - najszybciej uzupełnia glikogen........KIT!

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 40711

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
bo najpierw chciano to sprzedawac jako tansze vitargo i dlatego mowiono, ze wchlania sie rownie szybko

ale bardziej kumaci ludzie od poczatku twierdzili, ze jest to wolnowchlanialne zrodlo weglowodanow

stad rozne teorie na temat wms
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
dokladnie

poza tym vitargo moze byc zrobione z WMS
moze ale nie musi!
dlatego wywnioskowano ze skoro mws moze byc 'matka' vitargo to ma te same wlasciowsci co vitargo
i przypisano WMS wszystko co zwiazane z vitargo - szybkie trawienie,szybkie uzupelnienie glikogenu,brak zalegania w zoladku,etc.
jak pokazaly badanie nie jest to prawda



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-24 15:12:13

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
w sumie ciekawe


struktura polimerów glukozy ma istotny wpływ na tempo ich trawienia w przewodzie pokarmowym (większa dostepnośc enzymów trawiennych w wypadku amylopektyny niż w wypadku amylozy). Dlatego np ryż długoziarnisty (sporo amylopektyny, niewiele amylozy), jest trawiony szybciej (i ma wyższe ig), niż ryż basmati (wiecej amylozy niż w długoziarnistym, a mniej amylopektyny). Oba produkty poddaje się jednak przed konsumpcją obróbce termicznej i możliwe iż tutaj jest klucz. Waxy maize ( amylopektyny) po rozpuszczeniu wygląda jak "surowa" mąka, vitargo (również amylopektyny), wygląda jak ugotowany kisiel.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 676 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5389
Solaros pozwolę sobie nieco odźwieżyć temat - czy na podstawie wyników badań jesteś w stanie powiedzieć co powinna spożywać osoba, która musi wystrzegać się produktów z wysokim IG (jak Vitargo czy glukoza), ale chce ochronić swoje mięśnie w czasie potreningowym do spożycia posiłku (który zostaje spożyty 40 minut po treningu)?

W takim przypadku w grę wchodzi tylko np. izolat białka czy jest jednak sens spożyć Waxy Maize?

Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
dla diabetyka?

nie czuje sie na silach aby cos proponowac ale np. owoce?
owoce maja niskie ig

ew. wegle o niskim ig

szybkie bialko u ludzi zdrowych nie spowoduje az tak bardzo duzego skoku insu - jakis tam spowoduje
ale u ludzi chorych na cukrzyce - spowoduje
pewnie rozny w roznych przypadkach ale na pewno wiekszy niz u osob zdrowych

glukoza (wegle) nie jest konieczna do niczego - w duzych ilosciach!
a spokojnie -chcac nie chcac -spozywa sie tyle ile potrzeba
a potzreba 30-50g glukozy aby mozg nie musial korzystac z cial ketonowych
ilosci wieksze niz 100g sa juz ponad (teoretycznie)

po treningu robote robi juz samo bialko
do tego - jesli juz tak bardzo zalezy na insulinie nam - to nie koniecznie musza byc wegle!
istanieja ziolka dla diabetykow - ktore nie tyle ze powoduja wieksze uwalnianie insuliny,czy moze regeneruja komorki beta trzuski - czy konczac - usprawniaja sam metabolizm glukozy - czy to ze wolniej sie uwalnia do krwi,czy to wiecej jest wykozrsyatne w miesniach

mechanizmu sa rozne i do konca nie poznane - nie wszystkie na pewno

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2971 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 32053
a fruktoza?

nie ejst wskazana dla diabetyków ?

a to mimo niskiego ig caly czas cukier prosty

Keep ya head up

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ale napisalem chyba owoce?

.................w rozsadnych ilosciach

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Scorpion17 - jesli mowa o cukrzycy - moim zdaniem w porze potreningowej można spokojnie pozwolić sobie na węgle o wysokim IG.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 65 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1490
A jakby porównać glukozę i maltodekstryny pod względem przydatności po treningu?

Maltodekstryny mają większe IG, ale często mówi się o nich że wchałaniają się wolniej z racji tego, że są węglowdoanami złożonymi.

Jak to jest naprawdę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
dramat - ig glukozy i malto jest porównywalne. Z tym, że maltodekstryny to nie jest jeden określony sacharyd, tylko grupa węglowodanów, które mogą różnić się budową i tempem trawienia. Faktycznie jednak maltodekstryny trawione są bardzo szybko - do glukozy. Maltodekstryny mają większą masę cząsteczkową i z tego powodu wydają się rozwiązaniem lepszym niż glukoza. Jednak ich wyższość nad glukozą tym bardziej może być widoczna im większych dawek używamy. Jesli mówmy o 20 - 3og po treningu - nie ma znaczenia czy malto czy glukoza, ale jeśli mówimy o 100g ja bym się skłaniał w stronę malto lub miksu malto + G.

Maltodekstryny mają większe IG, ale często mówi się o nich że wchałaniają się wolniej z racji tego, że są węglowdoanami złożonymi. - malto jak wspomniałem trawione są do glukozy, jesli glukoza z malto wchlania się wolniej niż glukoza "z glukozy", to to ig raczej nie jest wyższe...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kozieradka (fenugreek) - poprawia wrażliwość insulinową,obniża poziom cukru

Następny temat

Kreatyna - długotrwałe stosowanie a skutki uboczne.

WHEY premium