Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Waxy Maize - najszybciej uzupełnia glikogen........KIT!

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 42868

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Żeby nie było: nie jestem przeciwnikiem węgli na redukcji, ale uważam że niektóre argumenty wytaczane często przeciw diecie opartej na tłuszczach są nieuprawomocnione.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 257 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4111
co do referencji, postaram się wkleić, wysłałem też maila do Dr Nortona, mam nadzieję że odpisze :) wątpie że powiedział coś głupiegoi, to jeden z lepszych ekspertów od Biochemii, przeprowadził parę sam badań na temat aminokwasów, oraz jego książka w temacie Biochemii jest w drodze.

co do ketonów i receptorów insulinowych

4. Yokoo et al. “Distinct effects of ketone bodies on down-regulation of cell surface insulin receptor and insulin receptor substrate-1 phosphorylation in adrenal chromaffin cells.” J Pharmacol Exp Ther 2003 Mar;304(3):994-1002

hamowanie wydzielania insuliny

7. Chen et al. “Osmotic shock inhibits insulin signaling by maintaining Akt/protein kinase B in an inactive dephosphorylated state.” Mol Cell Biol 1999 Jul;19(7):4684-94

badania, min jego

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424142
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19403715
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21917636

Zmieniony przez - photek w dniu 2012-05-10 23:37:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie chce mi się wierzyć, że sa to slowa osoby z tytułem naukowym. Z resztą nie ma to wielkiego znaczenia, skoro są w nich informacje nieprawdziwe.

Poza tym mam pytanie: czytałeś uważnie teksty publikacji na które się powołujesz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 257 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4111
to sa referencje z tego tekstu :) co do odpowiedzi na temat z trzustki, jak tylko dostane odpowiedz wkleje ja tutaj.

napisz co dokładnie jest nieprawdziwego, zapytam layne'a.

pierwsza referencja pozauje że ketony upośledzają IR (receptor insulinowy)

druga, nie wiem czy dobrze wkleiłem i czy o to dokładnie chodziło.

Zmieniony przez - photek w dniu 2012-05-10 23:47:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Badanie pierwsze na które sie powołujesz, przeprowadzone na hodowli komórkowej (komórki bydlęcych nadnerczy), gdzie bada się wpływ stężeń acetooctanu charakterystycznych dla kwasicy ketonowej, która nie występuje przecież na diecie ketogennej. Poza tym i tak możemy przeczytać: The reduction of (125)I-insulin binding returned to control nontreated level at 24 h after the washout of acetoacetate-treated cells.

Co ma wnosić drugie badanie - naprawdę nie wiem.

Co do dorobku naukowego w/w pana - to jest to oobna kwestia raczej. Prosiłbym po prostu o nie zamieszczanie informacji autokompromitujących w tym dziale, z resztą nie chce mi się wierzyć by przytoczone przez Ciebie słowa były jego autorstwa

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-05-11 00:01:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Wracając jeszcze do kwestii wpływu ciał ketonowych na insulinowrazliwość: podczas diet niskoweglowodanowych osłabianie wrazliwości insulinowej tkanek obwodowych stanowi fizjologiczny wymóg zapewniający odpowiedni dostęp odpowiedniej ilości glukozy dla układu nerwowego. To nie jest patologia, tylko nabytek ewolucyjny. Poza tym referowanie tej opisanej tu przeze mnie zaleznośc troche abstrakcyjnym badaniem "in vitro" z komórkami nadnerczy krowich i przy uzyciu nieadekwatnych dawek acetooctanu jest mało sensowne, skoro jest wiele lepszej, przede wszystkim bardziej przystepnej i praktycznej literatury, która nie tylko opisuje proces ale traktuje o jego fizjologicznych skutkach i ewolucyjnych przyczynach...

http://ep.physoc.org/content/91/4/693.full

Na tym etapie z mojej strony to wszystko co mam do napisania

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-05-11 00:04:08

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-05-11 10:02:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 50703
Korzystając z okazji zboczenia z głównego tematu wątku na dużo bardziej interesujący nasunęły mi się pewne wątpliwości związane z dietą ketogenną, o których wyjaśnienie zwracam się z prośbą do szanownego faftaq'a ;)
1. Jeżeli KD powoduje oporność tkanek na glukozę w celu umożliwienia dostarczenia ich do układu nerwowego, to co dzieje się z ww podczas ładowań? Przytoczony przez Ciebie powyżej cytat wskazywałby chyba, że organizm odzyskuje wrażliwość insulinową do 24h po wypłukaniu ciał ketonowych z organizmu?
2. Pisałeś, że ładowania nie są potrzebne. Ale czy nie powoduje to obniżenie poziomu hormonów tarczycy, a także obniżenie poziomu leptyny skutkujące pogorszeniem efektywności redukcji? Tak przynajmniej wynikałoby z obiegowych informacji, które można znaleźć na sfd i bodyfactory.
Mówi się, że nie ma głupich pytań, mam więc nadzieję, że tak też zostanę potraktowany
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
faftaq
podczas diet niskoweglowodanowych osłabianie wrazliwości insulinowej tkanek obwodowych stanowi fizjologiczny wymóg zapewniający odpowiedni dostęp odpowiedniej ilości glukozy dla układu nerwowego.


O ile układ nerwowy, krwinki czerwone "preferują" glukozę, to inne narządy niekoniecznie. I tak preferowanym źródłem energii dla ludzkiego organizmu są
-ATP,związki fosforowe ;następnie
-ketony
-WKT, a na końcu
-glukoza (niechętnie wychwytywana przez tkanki ludzkie). Tak "rodzi się" oporność na węglowodany... ;)

Zmieniony przez - Evo w dniu 2012-05-11 17:56:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
realyanek
ad 1) nie wiem który cytat potwierdza taki wniosek jak przedstawiłeś.
ad 2) osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej, zazwyczaj mają też zbyt wysoki poziom leptyny (co zwiazane jest z leptynoopornością). Jeśli obniżenie jej poziomu zwiazane jest z poprawią wrażliwości receptorów - to jest to efekt korzystny. Oczywiście nie jest to jedyna możliwośc, ale wspominam dla niej dla kontrastu. Problem o którym mówisz faktycznie może zaczynać się wtedy gdy schodzimy z poziomem bf dość nisko. Wtedy ładowanie mogłoby być pomocne, ale nie takie ładowanie jak praktykuje wielu entuzjastów tej metody (czyłi ładowanie na śmieciach).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Evo - niegdzie nie powiedziałem, że wszystkie tkanki i narządy preferuję glukoze niezależnie od sytuacji, są takie któe wręcz wolą ciała ketonowe (mięsień sercowy).

Jednak jakiś dziwny jest ten Twój system rankingowy gdzie pojawiają się tak substraty jak i produkty i to w takim zestawieniu (glukoza, ATP, zwiazki fosforowe etc...).
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kozieradka (fenugreek) - poprawia wrażliwość insulinową,obniża poziom cukru

Następny temat

Kreatyna - długotrwałe stosowanie a skutki uboczne.

Spalanie
Polecane artykuły