A może insulina jakimś cudem znalazłaby coś co mogłaby zmagazynować jako tłuszcz?
...
Napisał(a)
Nie będę robić nowego tematu, a mam pytanie: Załóżmy, że jednak wyrzut insuliny po słodzikach jest (nawet jeśli go nie ma ) to czy coś oprócz uniewrażliwienia organizmu na insulinę by się stało?
A może insulina jakimś cudem znalazłaby coś co mogłaby zmagazynować jako tłuszcz?
A może insulina jakimś cudem znalazłaby coś co mogłaby zmagazynować jako tłuszcz?
...
Napisał(a)
w suplementacji sportowej od dawna poszukuje się substancji, która zwiększa wyrzut insuliny niezależnie od poziomu glukozy. Podejrzewano że takie właściwości ma 4-hydroksy-izoleucyna, niestety okazało się że działa tylko w obecności glukozy:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9519714
Gdyby słodziki powodowały wyrzut insuliny niezależny od poziomu glukozy ich rola w suplementacji byłaby nieoceniona. Można byłoby np poprawić wychwyt aminokwasów czy samej kreatyny przez komórki mięśniowe bez dodatku węglowodanów.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-09 09:45:58
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9519714
Gdyby słodziki powodowały wyrzut insuliny niezależny od poziomu glukozy ich rola w suplementacji byłaby nieoceniona. Można byłoby np poprawić wychwyt aminokwasów czy samej kreatyny przez komórki mięśniowe bez dodatku węglowodanów.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-09 09:45:58
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
po przeanalizowaniu składu i referencji muszę przyznać że możesz mieć rację. Wygląda konkretnie.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-09 10:55:45
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-09 10:55:45
...
Napisał(a)
ja tam pije cole zero, szkodliwa moze i troszke jest ale nie w ilosci 0.5l na tydzien.Nie ma podwyzszonego poziomu cukru
...
Napisał(a)
Wpływ słodzików na poziom glukozy i insuliny: (linki do wykresów)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/figure/F4/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/figure/F2/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/figure/F3/
Link do badania:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371
Pzdr
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/figure/F4/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/figure/F2/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/figure/F3/
Link do badania:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371
Pzdr
...
Napisał(a)
Nie bardzo wiem jak w/w rozumieć. Nie mam dostępu do pełnej wersji. Słodziki były podawane - jak dobrze zrozumiałem z abstraktu - z dodatkiem odpowiednio 290kcal w wypadku aspartamu i stevii i 493kcal w wypadku sacharozy. W jaki sposób więc ocenić czy sam - np aspartam - wpływa na wyrzut insuliny ?
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-26 00:29:15
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-26 00:29:15
...
Napisał(a)
faftaqNie bardzo wiem jak w/w rozumieć. Nie mam dostępu do pełnej wersji. Słodziki były podawane - jak dobrze zrozumiałem z abstraktu - z dodatkiem odpowiednio 290kcal w wypadku aspartamu i stevii i 493kcal w wypadku sacharozy. W jaki sposób więc ocenić czy sam - np aspartam - wpływa na wyrzut insuliny ?
Czy to nie jest przypadkiem to badanie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/?tool=pubmed
?
Wykresy, tytuł i autorzy pasują a nie mam teraz czasu na wczytywanie się.
...
Napisał(a)
dzięki
tak więc jedynie można szacować na podstawie różnic pomiędzy stewią a aspartamem w kontekście odpowiedzi insulinowej, szkoda natomiast że nie ma punktu odniesienia w postaci izokalorycznego posiłku bez dodatku słodzików, wiele by to uprościło w kontekście zagadnienia tutaj omawianego.
tak więc jedynie można szacować na podstawie różnic pomiędzy stewią a aspartamem w kontekście odpowiedzi insulinowej, szkoda natomiast że nie ma punktu odniesienia w postaci izokalorycznego posiłku bez dodatku słodzików, wiele by to uprościło w kontekście zagadnienia tutaj omawianego.
Poprzedni temat
bieganie rano a odżywianie
Następny temat
dieta do oceny i poprawki xd
Polecane artykuły