...
Napisał(a)
Testudos - faktycznie bardzo mało, (4g o6 znajduje się np w 4 - 5 całych jajach), nie wiem czy na dłuższą metę nie spożywasz za mało o6. Sugeruje to na tyle niskie spożycie ogółem, że w zasadzie można martwić się nie tylko o podaż o3, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, fosfolipidów, fitosteroli itp.
...
Napisał(a)
"Testudos - faktycznie bardzo mało, (4g o6 znajduje się np w 4 - 5 całych jajach), nie wiem czy na dłuższą metę nie spożywasz za mało o6. Sugeruje to na tyle niskie spożycie ogółem, że w zasadzie można martwić się nie tylko o podaż o3, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, fosfolipidów, fitosteroli itp. "
Ale tłuszcz to przecież nie tylko O6 i O3... Mam tłuszczu w diecie mało, większa ilość na codzień jednak powoduje u mnie migrenowe bóle głowy, jak wiele innych składników.
Dostarczam około 0,4-0,5g tłuszczu/kg masy ciała w przeciętny dzień. To faktycznie mało, ale chyba nie drastycznie?
Ale tłuszcz to przecież nie tylko O6 i O3... Mam tłuszczu w diecie mało, większa ilość na codzień jednak powoduje u mnie migrenowe bóle głowy, jak wiele innych składników.
Dostarczam około 0,4-0,5g tłuszczu/kg masy ciała w przeciętny dzień. To faktycznie mało, ale chyba nie drastycznie?
Every f***ing thing is possible.
...
Napisał(a)
przy spożyciu tłuszczu w ilości 30 - 40g na dobę trudno zaspokoić zapotrzebowanie na NNKT, wspomniane witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i zuboża się jadłospis w inne prozdrowotne związki o charakterze lipidowym. Ale jeśli taka dieta Ci służy - to OK.
...
Napisał(a)
Odnośnie dawki kwasów omega3, o które pytały osoby na początku tematu, nie udowodniono negatywnego wpływu dużych ich ilości na organizm (tutaj zastanawiają mnie źródła z jakich korzystał marek c. przy pisaniu artykułu na temat o3). Badania w których mowa o szkodliwości ich (np. u palaczy większe dawki [pow.2g] powodowały już problemy zdrowotne, gdy mniejsze działały prozdrowotnie) powinny uwzględniać podaż antyutleniaczy w diecie, gdyż ich niedobór powoduje iż z kwasów omega3 powstają agresywne wolne rodniki, przyczyniające się do chorób związanych z etiologią stresu oksydacyjnego. Zależność występująca między zawartością kwasów omega3 w diecie a zawartością antyutleniaczy w diecie jest dodatnia - im więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych tym większą ilość substancji o właściwościach antyutleniaczy powinniśmy spożywać. Można więc stosować wyższe dawki, jednak ilość ~2g EPA+DHA już daje zadowalające efekty. Oczywiście należy zwrócić uwagę na ilość kwasów omega6, gdyż ich nadwyżka będzie blokowała metabolizm kwasów omega3 a zatem ich prozdrowotne właściwości. Ze względu na to właśnie wyznacza się zapotrzebowanie na witaminę E. Nie stwierdzono również tutaj skutków ubocznych, hiperwitaminozy przy stosowaniu przez 2 lata 400mg witaminy E dziennie! gdzie zapotrzebowanie na alfa-tokoferol wynosi 10-30mg. Ponadto stwierdzono iż organizm jest wyczyszczony całkowicie od wolnych rodników. Polecam więc zakup tej witaminy w aptece, gdyż jest to kwestia zaledwie kilku złotych na miesiąc. Ps. Omega6 wykazują takie same właściwości jak kwasy omega3, gdy zachowana jest odpowiednia równowaga między tymi kwasami. Niestety rozszerzyć nie potrafię powyższej informacji (inf. pochodzi od profesor uczelni).
kieszko - "różne badania różnie mówią" - o czym dokładniej mówisz? Jeśli masz jakieś badania na temat szkodliwości omega3, bądź szkodliwości wyższych dawek tych kwasów podziel się nimi.
Faftaq - jakie jest źródło informacji na temat witaminy E u Ciebie? Myślałem żeby napisać jakiś artykuł o wit.E, ciekawi mnie litaratura z Twojej strony a głównie wiadomości mówiące o właściwościach różnych substancji zaliczanych do witaminy E.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-04-01 15:05:01
kieszko - "różne badania różnie mówią" - o czym dokładniej mówisz? Jeśli masz jakieś badania na temat szkodliwości omega3, bądź szkodliwości wyższych dawek tych kwasów podziel się nimi.
Faftaq - jakie jest źródło informacji na temat witaminy E u Ciebie? Myślałem żeby napisać jakiś artykuł o wit.E, ciekawi mnie litaratura z Twojej strony a głównie wiadomości mówiące o właściwościach różnych substancji zaliczanych do witaminy E.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-04-01 15:05:01
...
Napisał(a)
Witam bardzo ciekawy temat. Interesuje mnie ktory produkt na rynku wyjdzie najlepiej ilosciowo (kwasow tluszcz. O-3) do ceny i ilosci tabletek? Ktory produkt wy stosujecie? W mojej diecie sa ryby jednak niezbyt czesto. Pozdrawiam
...
Napisał(a)
szukaj takich aby zawartosc epa/dha byla wysoka
sa 30,50,60 i nawet 90% epa/dha
ale jakie kupisz - zalezy juz od ilosci epa/dha np. na 100g produktu a cena
ja ostatnio kupilem w aptece internetowej 60+60kaps za free 50% za 24pln
120kaps 50%
olimpa 60k 50% jest cos kolo 20pln
choc jesli trafisz fajne promo 30% owego - tez moze byc
liczy sie ilosc epa/dha w calym opakowaniu a cena
mozesz kupic 2 op. 30% drozej i tych kaps bedzie 120 ale tylko 30%
a mozesz kupic 60kaps 60%-owego - taniej - gdzie suma sumarum epa/dha bedzie podobnie
a cena jednak inna
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-01 17:11:50
sa 30,50,60 i nawet 90% epa/dha
ale jakie kupisz - zalezy juz od ilosci epa/dha np. na 100g produktu a cena
ja ostatnio kupilem w aptece internetowej 60+60kaps za free 50% za 24pln
120kaps 50%
olimpa 60k 50% jest cos kolo 20pln
choc jesli trafisz fajne promo 30% owego - tez moze byc
liczy sie ilosc epa/dha w calym opakowaniu a cena
mozesz kupic 2 op. 30% drozej i tych kaps bedzie 120 ale tylko 30%
a mozesz kupic 60kaps 60%-owego - taniej - gdzie suma sumarum epa/dha bedzie podobnie
a cena jednak inna
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-01 17:11:50
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
cały temat bez sensu. Omega 3 blokuje noradrenalinę przez co wywoływać może zniżki nastroju, apatię, brak chęci do działania, a nawet depresję i myśli samobójcze. Marek C. gdzieś o tym chyba czytał.
...
Napisał(a)
Skalar. - Nie stwierdzono również tutaj skutków ubocznych, hiperwitaminozy przy stosowaniu przez 2 lata 400mg witaminy E dziennie! gdzie zapotrzebowanie na alfa-tokoferol wynosi 10-30mg. Ponadto stwierdzono iż organizm jest wyczyszczony całkowicie od wolnych rodników. - skąd taka informacja (pogrubione)?
Ps. Omega6 wykazują takie same właściwości jak kwasy omega3, gdy zachowana jest odpowiednia równowaga między tymi kwasami. - nie wiem o jakich właściwościach mówisz, ale rola biologiczna o6 sprowadza się raczej do innych funkcji niż o3.
Nie wiem o źrodło jakich dokładnie informacji pytasz w kontekście witaminy E bo ogólny pogląd swój wyrobiłem sobie na podstawie wielu źrodeł. Jeśli chodzi o to, skąd info, że równowaga pomiędzy tokoferolami i tokotrienolami w diecie jest ważna, i że przyjmowanie dużych dawek dl-a-tokoferolu może obniżyć poziom pozostałych - to wskazuja na to choćby poniższa publikacja (nie mam aktualnie pełnego tekstu):
Supplementation of diets with alpha-tocopherol reduces serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in humans.
Huang HY, Appel LJ.
Department of Epidemiology, Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University, Baltimore, MD 21205, USA. [email protected]
Abstract
Despite promising evidence from in vitro experiments and observational studies, supplementation of diets with alpha-tocopherol has not reduced the risk of cardiovascular disease and cancer in most large-scale clinical trials. One plausible explanation is that the potential health benefits of alpha-tocopherol supplements are offset by deleterious changes in the bioavailability and/or bioactivity of other nutrients. We studied the effects of supplementing diets with RRR-alpha-tocopheryl acetate (400 IU/d) on serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in a randomized, placebo-controlled trial in 184 adult nonsmokers. Outcomes were changes in serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol from baseline to the end of the 2-mo experimental period. Compared with placebo, supplementation with alpha-tocopherol reduced serum gamma-tocopherol concentrations by a median change of 58% [95% CI = (51%, 66%), P < 0.0001], and reduced the number of individuals with detectable delta-tocopherol concentrations (P < 0.0001). Consistent with trial results were the results from baseline cross-sectional analyses, in which prior vitamin E supplement users had significantly lower serum gamma-tocopherol than nonusers. In view of the potential benefits of gamma- and delta-tocopherol, the efficacy of alpha-tocopherol supplementation may be reduced due to decreases in serum gamma- and delta-tocopherol levels. Additional research is clearly warranted.
Do tej pory ugruntował się pogląd, że alpha tokoferol jest "najaktywniejszą" formą witaminy E i wystarczy suplementować tą formę by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Tymczasem coraz więcej źrodeł wskazuje iż pozostałe tokoferole i tokotrienole pełnią w organizmie rozmaite, istotne funkcje, a nawet że potrafią wzajemnie potęgować i znosić swoje działanie,
vide:
Anticancer actions of natural and synthetic vitamin E forms: RRR-alpha-tocopherol blocks the anticancer actions of gamma-tocopherol.
Yu W, Jia L, Park SK, Li J, Gopalan A, Simmons-Menchaca M, Sanders BG, Kline K.
Department of Nutritional Sciences, University of Texas at Austin, 78712-1097, USA.
Abstract
Two naturally occurring dietary sources of vitamin E (i.e. RRR-alpha-tocopherol (alphaT) and RRR-gamma-tocopherol (gammaT)), the manufactured synthetic form of vitamin E, all-racemic-alpha-tocopherol (all-rac-alphaT), as well as a potent antitumor analog of vitamin E, RRR-alpha-tocopherol ether-linked acetic acid analog (alpha-TEA), were assessed for anticancer actions. Data showed that gammaT, all-rac-alphaT, and alpha-TEA but not alphaT or alphaT+gammaT significantly inhibited tumor burden of human MDA-MB-231 cells in nude mice. Immunohistochemical analyses of tumor tissue showed that all-rac-alphaT and alpha-TEA increased apoptosis and decreased proliferation in tumor cells while gammaT was associated with increased tumor cell apoptosis only. In vitro data showed alpha-TEA and gammaT but not all-rac-alphaT or alphaT to inhibit colony formation and induce apoptosis. Anticancer actions of alpha-TEA and gammaT involved death receptor 5 protein upregulation, Survivin protein downregulation and poly (ADP-ribose) polymerase cleavage, all of which were blocked by co-treatment with alphaT. In summary, both gammaT and alpha-TEA exhibited promising anticancer properties in vivo and in vitro, whereas all-rac-alphaT exhibited promising anticancer properties in vivo only. Importantly, alphaT not only failed to exhibit anticancer properties but it also reduced anticancer actions of gammaT in vivo and gammaT and alpha-TEA in vitro.
W rozmowach z wykładowcami często spotykałem się ze stwierdzeniem, że tokotrienloe nie pełnią żadnej funkcji w organizmie. Okazuje się to jednak nie być prawdą:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1790869/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2435257/
(pełne teksty)
Ps. Omega6 wykazują takie same właściwości jak kwasy omega3, gdy zachowana jest odpowiednia równowaga między tymi kwasami. - nie wiem o jakich właściwościach mówisz, ale rola biologiczna o6 sprowadza się raczej do innych funkcji niż o3.
Nie wiem o źrodło jakich dokładnie informacji pytasz w kontekście witaminy E bo ogólny pogląd swój wyrobiłem sobie na podstawie wielu źrodeł. Jeśli chodzi o to, skąd info, że równowaga pomiędzy tokoferolami i tokotrienolami w diecie jest ważna, i że przyjmowanie dużych dawek dl-a-tokoferolu może obniżyć poziom pozostałych - to wskazuja na to choćby poniższa publikacja (nie mam aktualnie pełnego tekstu):
Supplementation of diets with alpha-tocopherol reduces serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in humans.
Huang HY, Appel LJ.
Department of Epidemiology, Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University, Baltimore, MD 21205, USA. [email protected]
Abstract
Despite promising evidence from in vitro experiments and observational studies, supplementation of diets with alpha-tocopherol has not reduced the risk of cardiovascular disease and cancer in most large-scale clinical trials. One plausible explanation is that the potential health benefits of alpha-tocopherol supplements are offset by deleterious changes in the bioavailability and/or bioactivity of other nutrients. We studied the effects of supplementing diets with RRR-alpha-tocopheryl acetate (400 IU/d) on serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in a randomized, placebo-controlled trial in 184 adult nonsmokers. Outcomes were changes in serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol from baseline to the end of the 2-mo experimental period. Compared with placebo, supplementation with alpha-tocopherol reduced serum gamma-tocopherol concentrations by a median change of 58% [95% CI = (51%, 66%), P < 0.0001], and reduced the number of individuals with detectable delta-tocopherol concentrations (P < 0.0001). Consistent with trial results were the results from baseline cross-sectional analyses, in which prior vitamin E supplement users had significantly lower serum gamma-tocopherol than nonusers. In view of the potential benefits of gamma- and delta-tocopherol, the efficacy of alpha-tocopherol supplementation may be reduced due to decreases in serum gamma- and delta-tocopherol levels. Additional research is clearly warranted.
Do tej pory ugruntował się pogląd, że alpha tokoferol jest "najaktywniejszą" formą witaminy E i wystarczy suplementować tą formę by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Tymczasem coraz więcej źrodeł wskazuje iż pozostałe tokoferole i tokotrienole pełnią w organizmie rozmaite, istotne funkcje, a nawet że potrafią wzajemnie potęgować i znosić swoje działanie,
vide:
Anticancer actions of natural and synthetic vitamin E forms: RRR-alpha-tocopherol blocks the anticancer actions of gamma-tocopherol.
Yu W, Jia L, Park SK, Li J, Gopalan A, Simmons-Menchaca M, Sanders BG, Kline K.
Department of Nutritional Sciences, University of Texas at Austin, 78712-1097, USA.
Abstract
Two naturally occurring dietary sources of vitamin E (i.e. RRR-alpha-tocopherol (alphaT) and RRR-gamma-tocopherol (gammaT)), the manufactured synthetic form of vitamin E, all-racemic-alpha-tocopherol (all-rac-alphaT), as well as a potent antitumor analog of vitamin E, RRR-alpha-tocopherol ether-linked acetic acid analog (alpha-TEA), were assessed for anticancer actions. Data showed that gammaT, all-rac-alphaT, and alpha-TEA but not alphaT or alphaT+gammaT significantly inhibited tumor burden of human MDA-MB-231 cells in nude mice. Immunohistochemical analyses of tumor tissue showed that all-rac-alphaT and alpha-TEA increased apoptosis and decreased proliferation in tumor cells while gammaT was associated with increased tumor cell apoptosis only. In vitro data showed alpha-TEA and gammaT but not all-rac-alphaT or alphaT to inhibit colony formation and induce apoptosis. Anticancer actions of alpha-TEA and gammaT involved death receptor 5 protein upregulation, Survivin protein downregulation and poly (ADP-ribose) polymerase cleavage, all of which were blocked by co-treatment with alphaT. In summary, both gammaT and alpha-TEA exhibited promising anticancer properties in vivo and in vitro, whereas all-rac-alphaT exhibited promising anticancer properties in vivo only. Importantly, alphaT not only failed to exhibit anticancer properties but it also reduced anticancer actions of gammaT in vivo and gammaT and alpha-TEA in vitro.
W rozmowach z wykładowcami często spotykałem się ze stwierdzeniem, że tokotrienloe nie pełnią żadnej funkcji w organizmie. Okazuje się to jednak nie być prawdą:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1790869/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2435257/
(pełne teksty)
Następny temat
Forskolin (Coleus forskohlii) - a utrata tkanki tłuszczowej
Polecane artykuły