SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Potreningowa suplementacja - potreningowe okno anaboliczne

temat działu:

Badania naukowe

Ilość wyświetleń tematu: 129246

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 6283 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 131166
bcaa to rozgałęzione aminokwasy - leucyna, izoleucyna, walina
eaa to zupełnie inne aminokwasy, pełniące inne funkcje.


a mozna jasniej? jakie inne funkcje? no i w takim razie jakie funkcje pelnia aminy z bcaa?

hydrolizat to... hydrolizat. 'przetrawione' jak to określiłeś, ale BIAŁKO zawierające wszystkie egzogenne aminokwasy.

no wlasnie i tutaj juz sam nie wiem jak to jest. przeciez bialko to jest lancuch aminokwasow czyz nie? wiec jakie sa roznice miedzy bialkiem a aminokwasami, skoro solaros pisze "obojetne co wezmiesz przed treningiem, eaa, bcaa czy bialko, bierz to co masz" [to akurat tekst z drugiego artykulu, o suplementacji przedtreningowej]. z takiego tekstu wynika, ze roznic to w sumie nie ma bo organizm i tak przetrawi bialko na pojedyncze aminy?

czyli to, ze bierzemy kreatyne i 15 minut czekamy na wypicie szejka to mit? jakie sa za i przeciw "czekaniu"

Co dokładnie masz na myśli? To, że 'lepsza' wchłanialność jest z węglami w krwioobiegu?

/pozdr


albo gorsza, wlasnie nie wiem jak to jest z ta wchlanialnoscia, dlatego pytam ;) . cos ktos kiedys wspominal o ph bialka, ktore moze miec ujemny wplyw na wchlanianie kreatyny? no i chcialbym wiedziec jak to tak naprawde wyglada.

pzdr

Zmieniony przez - _zwierzu_ w dniu 2011-03-09 21:33:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760




Masz wyszczególnione bcaa i eaa. Co do funkcji nie będziemy się rozpisywać, bo nie o tym temat, a pisać można by książki o tym

I tak, białko to jest związek z dużą ilością aminokwasów w cząsteczce /aby związek można było nazwać białkiem musi zawierać przynajmniej 101 aminokwasów/.

Najprościej mówiąc, białko to dom, a aminokwas cegiełka, która go buduje.

Odnośnie kreatyny to... bardzo wiele rzeczy o kretynie to poprostu propaganda mająca na celu dodatkowe zarobki producenta. Pokazywane były jakieś niepewne badania, z których wynikało, że kreatyna + glukoza ma np 30% lepszą skuteczność niż sama kreatyna. A jak walniesz dekstrozę, to już w ogóle!

Tak samo z tym, że gorzej wchłania się w obecności tłuszczu. W którymśtemacie jeszcze w nutrifarmie bodajże Biniu, bądź Kanarek wypowiedział się mniej więcej tak 'nie przejmuj się tłuszczem, no chyba, że wypijasz pół szklanki oleju do tej krety'.

Wszystko to jak mówię tylko marketing, a badania dowodzą, że insulina już po 24h suplementacji przestaje być tak dobrym transporterem.

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 6283 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 131166
I tak, białko to jest związek z dużą ilością aminokwasów w cząsteczce /aby związek można było nazwać białkiem musi zawierać przynajmniej 101 aminokwasów/.

Najprościej mówiąc, białko to dom, a aminokwas cegiełka, która go buduje.


czyli teoretycznie mozna by wziac bcaa i eaa w takich ilosciach i proporcjach, ktore by IDEALNIE odpowiadaly porcji hydrolizatu?

i tak jeszcze offtopujac czy to prawda, ze organizm "rozbija" przykladowo porcje wpc na mniejsze grupy aminokwasow (a moze na zupelnie pojedyncze aminy?), ktore "wciska" w miesnie? czy wkomponowywuje w miesnie taki sam lancuch 101 aminow jak to powiedziales, nie rozbijajac go?

lap soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Oczywiście, białko jest trawione i do krwioobiegu trafiają już pojedyncze aminokwasy, które w zależności od potrzeb organizmu wciskane są tu i tam oraz wykorzystywane do celów energetycznych.

zyli teoretycznie mozna by wziac bcaa i eaa w takich ilosciach i proporcjach, ktore by IDEALNIE odpowiadaly porcji hydrolizatu?

Pytanie ciężkie do jednoznacznej odpowiedzi. Aminokwasy dzielimy na endogenne, egzogenne i względnie egzogenne. Każde z nich to inna grupa. Egzogenne to te, który muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz. Endogenne mogą być syntetyzowane, a względnie egzogenne są na pograniczu - organizm sam je wytwarza, ale w niektórych sytuacjach zbyt mało i potrzebny jest dowóz z zewnątrz.

Na białko składają się różne aminokwasy w różnych proporcjach. Bialko może składać się z kilku, kilkunastu, bądź wszystkich 21 aminokwasów.

https://www.sfd.pl/AMINOKWASY-_informacje_!!!-t249996.html

Tutaj krótkie info odnośnie amino ogólnie

+ wikipedia

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy

/pozdr

//W związku z powyższym na Twoje pytanie mogę odpowiedzieć - i tak, i nie. Wszystko zależy od aminogramu /zawartości i proporcji poszczegollnych aminokwasów/ białka.

/pozdr

Zmieniony przez - kieszko89 w dniu 2011-03-10 17:43:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 6283 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 131166
ok, rozjasniles mi to i owo, dzieki

mysle, ze nie jest to straszny offtop i solaros nie ma nic przeciwko :)

pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
z tym 'pij co masz' chodzilo mi o to ze jesli ktos ma bialko - sprawdzi sie bialko (czy to wpi czy to hydrolizat czy nawey wpc)
jesli ktos ma eaa - to nie bedzie kupowal bcaa
no chyba ze sie nie ma nic w domu - to wtedy mozna sie zastanowic co bedzie dzialac lepiej brane o okreslonej porze

co do bialko - te ktore sa trawione szybko (wpi,hydrolizat) ,wiec szybko uwalniaja aminokwasy we krwi i w szybkim czasie znajduje sie ich duze stezenie - to bialko bardziej bardziej 'anaboliczne' niz to bilako ktore powoli sie trawi,aminokwasy sa uwalniane stopniowo i powoli - to bialko bedzie w mnijesym stopniu anaboliczne ale bardziej antykataboliczne - przez dluzszy okres czasu beda dostepne aminokwasy

bcaa,eaa - mozna porownac wlasnie do hydrolizatu - mniej wiecej tyle samo czasu potrezbuja aby dostac sie do krwi

z kolei leucyna jest tzw. sygnalizatorem-mowi komorkom miesniowym o dostepnosci,ilosci i jakosci aminokwasow - wiec im wiecej leucyny tym lepiej - dlatego takie proporcji suplementow bcaa a nie inne

tak jak napisal kieszko - ogolnie przyjetym podzialem aminokwasow jest podzial na aminokwasy niezbędne (egzogenne) -> Essential Amino Acids (EAA):
􀁺 Histydyna (His)(±)
􀁺 Arginina (Arg) (±)
􀁺 Izoleucyna (Ile)
􀁺 Leucyna (Leu)
􀁺 Lizyna (Lys)
􀁺 Metionina (Met)
􀁺 Fenyloalanina (Phe)
􀁺 Treonina (Thr)
􀁺 Tryptofan (Trp)
􀁺 Walina (Val)

nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu

I druga grupa - Aminokwasy nie niezbędne (endogenne) - Nonessential Amino Acids (NEAA):
􀁺 Alanina (Ala)
􀁺 Asparagina (Asn)
􀁺 Kw. asparaginowy (Asp)
􀁺 Cysteina (Cys)
􀁺 Glutamina (Gln)
􀁺 Kw. glutaminowy (Glu)
􀁺 Glicyna (Gly)
􀁺 Prolina (Pro)
􀁺 Seryna (ser)
􀁺 Tyrozyna (Tyr)
to aminokwasy, które organizm zwierzęcy może syntetyzować samodzielnie.

Ale w tabelce jaka wkleil kieszko czesc osob moze zle zrozumiec:
BCAA to tez EAA!!
Nie ma roznych EAA i innych BCAA -> bcaa wchodza do grupy EAA - czyli EAA to:
􀁺 Histydyna (±)
􀁺 Arginina (±)
􀁺 Izoleucyna
􀁺 Leucyna
􀁺 Walina

􀁺 Lizyna
􀁺 Metionina
􀁺 Fenyloalanina
􀁺 Treonina
􀁺 Tryptofan
-> gdzie podkreslone to BCAA!



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-11 00:12:38

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
_zwierzu_ - mysle, że jesli interesuje Cię przbieg trawienia i metabolizmu białek, warto poświęcić sobie 20 - 30min przed snem na lekturę np kasiążek czy chociaż skryptów z fizjologii czy biochemii, a wiele kwestii się rozjasni. Sam swoją przygopdę z "wiedzą" zaczynałem w taki sposób.

A o białku powiedzieć, że to mieszanina aminokwasów - to mało, tutaj mamy ładną definicją:

http://www.chemia.dami.pl/liceum/liceum14/organiczna13.htm

jesli chodzi o tempo trawienia białek / wchłaniania aminokwasów, to mysle, że dla wielu zaskoczeniem będzie iż hydrolizat wcale nie musi być lepszą opcją niż izolat:

Int J Food Sci Nutr. 2008 May 8:1-11. [Epub ahead of print]
Plasma amino acid response after ingestion of different whey protein fractions.

Farnfield MM, Trenerry C, Carey KA, Cameron-Smith D.

School of Exercise and Nutrition Sciences, Deakin University, Burwood, Victoria, Australia.
Abstract

Background and objectives The digestion rate of proteins and subsequent absorption of amino acids can independently modulate protein metabolism. The objective of the present study was to examine the blood amino acid response to whey protein isolate (WPI), beta-lactoglobulin-enriched WPI, hydrolysed WPI and a flavour-identical control. Methods Eight healthy adults (four female, four male) were recruited (mean+/-standard error of the mean: age, 27.0+/-0.76 years; body mass index, 23.2+/-0.8 kg/cm(2)) and after an overnight fast consumed 500 ml of each drink, each containing 25g protein, in a cross-over design. Blood was taken at rest and then every 15 min for 2 h post ingestion. Results Ingesting the beta-lactoglobulin-enriched WPI drink resulted in significantly greater plasma leucine concentrations at 45-120 min and significantly greater branched-chain amino acid concentrations at 60-105 min post ingestion compared with hydrolysed WPI. No differences were observed between WPI and beta-lactoglobulin-enriched WPI, and all protein drinks resulted in elevated blood amino acids compared with flavour-identical control. Conclusions In conclusion, whole proteins resulted in a more rapid absorption of leucine and branched-chain amino acid into the blood compared with the hydrolysed molecular form of whey protein.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Ak reatynę spokojnie można przyjmować z weglami i białkiem, a nawet tłuszczem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
dlatego jesli sie czyta 'KUP HYDROLIZAT' na jednej czy drugiej stronie bardzo czesto jest to powiazanie danego autora tego tekstu z frima,czy to z forum ktore jest dodatkiem do jakiegos sklepu
wraz z haslem KUP HYDROLIZAT otzrymujemy liste tego producenta/tego sklepu
jesli ktos chce sie bawaic w drogie zabawki prosze bardzo
ale dla zwyklego Jasia amatora to to czy wypije WPI czy mieszanke WPC z WPI nie bedzie mialo wiekszego znaczenia

wazne jest aby dostarczyc zrodla bialka w niare szybko wchlanialbego - ale to to bedzie czy mieszanka czy wpi czy wph - te kilka/kilkanascie minut nie robi roznicy (chyba)


HUMAN INSULINOTROPHIC RESPONSE TO ORAL INGESTION OF
NATIVE AND HYDROLYSED WHEY PROTEIN


The insulinotropic response to the ingestion of whey protein and whey protein hydrolysate, independent of carbohydrate, is not
known. This study examined the effect of protein hydrolysis
on the insulinotropic response to the ingestion of whey protein.
Sixteen healthy males ingested a 500 mL solution containing either
45 g of whey protein (WPI) or whey protein hydrolysate (WPH). The
estimated rate of gastric empting was not altered by hydrolysis of the protein [18 (3) vs. 23 (3) min, n=16; P = 0.15]. Maximum plasma insulin concentration (Cmax) occurred later (40 vs. 60 min) and was 28% [234 (26) vs. 299 (31) mM, P = 0.018] greater following ingestion of the WPH compared to the WPI leading to a 43% increase [7.6 (0.9) vs. 10.8 (2.6) nM.3h, P = 0.21] in the AUC of insulin for the WPH. Of the amino
acids with known insulinotropic properties only Phe demonstrated a
significantly greater maximal concentration [Cmax; 65 (2) vs. 72 (3)μM, n=16; P = 0.01] and an increased (+22%) AUC following ingestion of the WPH. In conclusion, ingestion of whey protein is an effective insulin secretagogue. Hydrolysis of whey protein prior to ingestion augments the maximal insulin concentration by a mechanism that is unrelated to gastric emptying of the peptide solution.


badano wplyw 45g izolatu i 45g hydroizolatu na kilka parametrow

wnioski:

No difference in the half time (T50%) of gastric emptying was
observed (23 vs. 18 min for the WPI and WPH,. During the
post-prandial period The peak concentration (Cmax) and AUC of
plasma amino acids was generally lower after ingestion of the WPH
except for phenylalanine which showed a marked increase for WPH











-nie zauwazono zbytniej roznicy w czasie oprozniania zoladka - czas w jakim 50% opuscilo zołądek odpowiednio wynosil 18min dla WPI i 23min dla WPH (!)

-koncetracja bcaa miala wiekszy szczyt u grupy przyjmujacej WPI niz WPH (884 vs 811)
jak rowniez pole powierzchni pod krzywa bylo wwieksze dla WPI niz WPH (69 vs 59)


Distinct differences in the plasma insulin response were observed for the WPI and WPH (Fig. 4). Maximal values were 28% greater [234(26)
vs. 299 (31) pM; P = 0.018] after ingestion of the WPH and over the entire 3 hours the area under the curve (AUC) was 43% greater [7.6 (0.9) vs. 10.8 (2.6) nM.3h-1; P =0.21]. Plasma glucose concentration varied little in the initial 30 min. however during the hyperinsulinemic phase glucose concentration decreased for both whey proteins The resultant hyperinsulinemia was glucose
independent and, as demonstrated by a significant mean increase in Cmax of 28%, was augmented by hydrolysis of the protein






-jezeli chodzi o insuline to wiekszy wyrzyt byl w przypadku WPH (+28%) niz w przypadku WPI (299 vs. 234pM)
i przez cale 3 godziny ile trawlo badanie - pole powiechani pod krzywa bylo wieksz o 43% w przypadku WPH (10.8 vs. 7.6 nM.3h-1)
-poziom cukru we krwi nie roznil sie zbytnio u obu grup



yol


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-11 15:45:27

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 6283 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 131166
konkretnie piszecie, dzieki za posty, sogi nie wchodza ;)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Fosfatydyloseryna (phosphatidylserine) - blokuje kortyzol i działa przeciwstresowo

Następny temat

Białko - dzienne zapotrzebowanie.

WHEY premium